Digibordlessen

Op de site van kleuteridee.nl vind je meerdere tools zoals een interactieve praatplaat met achter ieder symbool een liedje of een spel.
Een speciale Thinglink dus voor in dit thema.

Voor op het digibord vind je op de site van kleuteridee ook een TinyTap-spel voor op het digibord.

Puzzelen

Maak samen de vier seizoenen puzzel. Hiermee  zet je leerlingen samen aan het werk en laat je ze coöperatief aan de slag gaan.
Hier vind je de puzzel.

Invulspel

 

 

 

 

Bespreek dit invul-spel over de vier seizoenen, benoem en plaats de voorwerpen waar ze horen. Zorg dat er veel woorden worden benoemd, noteer deze en ga daarmee aan de slag. Laat de leerlingen eens woorden uitbeelden en raden, laat de woorden op klank sorteren, ga rijmen met de woorden. Ga ze rubriceren, enz.
Hier vind je het spel. 

Op mijn Yurlspagina vind je nog meer tips

Ga hier naar meer korte verwerkingspelletjes

Voor op de leerlingencomputer

Zet via Gynzy een leerlingen taak klaar met een zelfgemaakte les.

Via de lessuggestie “klokkijken” kun je een les rondom tijd en klokken samenstellen met diverse onderdelen zoals het combineren van realistische plaatjes van activiteiten met een klok. Pas de lessuggestie aan naar je eigen groep. Probeer hem eerst uit als groepsles en zet hem daarna in als zelfstandige weektaak. Deze lessuggestie is voor groep 3-4 maar kan zeker ook met slimme kleuters geprobeerd worden.

Bij de tool “Maak het verhaal weer goed“zie je vier plaatjes op het digibord. Deze plaatjes vormen een verhaaltje, maar ze staan in de verkeerde volgorde. Sleep de plaatjes en zet ze op de juiste volgorde.

Bij de lessuggestie “snel of langzaam” mogen de kinderen een geluid of muziek op snelheid ordenen. Veel verschillende kanten van tijd dus.

De digibordles die hierboven op het digibord is gedaan, is natuurlijk ook heel goed te herhalen als zelfstandige taak op de computer.

Voor op de iPad

Voor de iPad zijn veel apps te vinden die over tijd gaan. Ik zet er hier een aantal op een rijtje.

Moji kloktrainer

Met deze app hoort de leerling wat hij moet doen en verdient vogeltjes wanneer hij de wijzers op de goede plek draait. De leerkracht kan de app aanpassen en de leerling komt pas verder wanneer er genoeg goede antwoorden worden gegeven.

Mooie app zonder afleiding. Download hem hier via de button.

Juf Jannie- Seizoenen

In deze app neemt juf Jannie je mee door de seizoenen. Ze stelt vragen en de leerling moet het juiste antwoord op de praatplaat aanklikken. Er is een knop waarmee de instructie herhaald kan worden weergegeven. Het is fijn is dat je de achtergrondmuziek van de app kunt uitschakelen. Bij taalzwakke kinderen werkt dit namelijk erg ruis verhogend.

Je kunt als leerling kiezen uit twee spelvormen. Kies je voor het vraagteken dan stelt juf Jannie open vragen die je met een klik op de kijkplaat kunt beantwoorden. Kies je voor de wijsvinger, dan stelt Juf Jannie gesloten vragen die je ook met een klik moet beantwoorden. Er is een keuze uit vier kijkplaten, met elk een seizoensbeeld. De platen bestaan vooral uit stilstaand beeld met af en toe iets wat beweegt wanneer je het aanklikt, dit maakt het een rustige en overzichtelijke app.

Download hem hier.

Voor leren Programmeren

Met de Bee-Bot kun je eigenlijk bij elk thema wel een leuk spel bedenken. Voor dit thema heb ik de klokkenmemory van de site van Juf Sanne gekopieerd. De klokken met alle hele uren erop afgebeeld. Deze leg ik onder de mat en vervolgens mogen de kinderen dobbelen met 2 dobbelstenen. Het getal wat ze dobbelen moet corresponderen met de juiste klok. Het is dus een kunst om lage ogen te gooien, om zo ook de uren onder de 6 te krijgen. Het kind wat aan de beurt is mag de Bee-Bot naar de juiste klok sturen en tegelijk een kruisje zetten op zijn eigen klok-bingo-kaart. Wie het eerst alle klokken heeft gedobbeld, heeft gewonnen. 

Nodig: klokken werkblad van juf Sanne: klokkenmemory

  • 1x losknippen en onder de Bee-Bot mat leggen
  • 1 x werkblad klokkenmemory per leerling
  • 2 dobbelstenen
  • Bee-Bot met doorzichtige mat

Interactieve praatplaat

Een Thinglink (interactieve praatplaat) kun je heel gemakkelijk openen op je digibord en achter ieder icoon zit een filmpje, een liedje of een digitaal prentenboek.

Voor dit thema is er een gemaakt door juf Petra (foto helaas niet beschikbaar i.v.m. auteursrechten) van de website Kleuteridee.nl , een prachtige tool om taal mee te ontlokken en leuke gesprekken te creëren met denkvragen voor de kinderen.

Waar start jij mee in Januari ?

Weet jij al met welk thema je het nieuwe jaar gaat opstarten?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares