Programmeren bij Albert Heijn
Wauw, wat een leuke en gave actie is dit.
Kinderen kunnen de komende vier weken, bij Albert Heijn, sparen voor 160 tech-plaatjes: tech-plaatjes met interessante weetjes over technologie en wetenschap, doe-plaatjes met experimenten die kinderen zelf thuis kunnen uitvoeren en Techie augmented reality (AR) plaatjes waarmee kinderen leren programmeren.
In samenwerking met NEMO Science museum
Albert Heijn en NEMO Science Museum moedigen met de spaaractie ‘Tech is te gek’ kinderen aan om vanaf aanstaande maandag aan de slag te gaan met dé skills van de toekomst. Kinderen leren op een leuke manier van alles over technologie, wetenschap en programmeren.
Volgens de makers: “Zo ontdekken ze zelf hoe leuk tech is en hoe het vooruitgang mogelijk maakt.”
De actie werd vandaag in NEMO afgetrapt met een dialoog tussen medewerkers, studenten, bedrijven, wetenschap en beleidsmakers over het klaarstomen van Nederland voor een toekomst vol technologische innovaties.
Wat of wie is Techie de robot?
Op de Techie AR-plaatjes staat de held van deze actie: Techie de robot.
In combinatie met de gratis AH Tech app kunnen kinderen hun eigen augmented reality Techie programmeren. Door codeblokken te verslepen, toe te voegen of te verwijderen verander je Techie bijvoorbeeld in een filmster of kun je Techie de populaire Swish Swish-move laten doen.
Wat leren kinderen ervan?
Kinderen leren spelenderwijs de basisprincipes van programmeren en ontdekken dat veel dingen om ons heen door computers zijn aangestuurd. Ze kunnen ook een foto van zichzelf uploaden en op het lichaam van Techie plaatsen. Zo spelen zij zelf de hoofdrol in hun eigen geprogrammeerde moves die ze kunnen delen met vrienden.
Wat hoort er nog meer bij de actie?
Techie is niet alleen te vinden op de plaatjes en in de gratis AH Tech app. De robot komt tijdens de actie ook tot leven in een spannende YouTube trilogie : Techie de serie.
Tech is te gek: combinatie van wetenschap en technologie
De spaaractie is samen met NEMO Science Museum ontwikkeld. Op een laagdrempelige manier maakt Nederland nu kennis met wetenschap en technologie.
Moet ik als leerkracht nu nu naar die winkel voor mijn boodschappen?
Natuurlijk zit er een verzamelboek bij, met plaatjes die je via je boodschappen verzamelt. Hoe meer boodschappen, hoe meer plaatjes natuurlijk.
Gezien de successen van de vorige acties zullen er ook weer veel ruilmomenten komen. Je kunt hier als leerkracht natuurlijk handig op inspringen door ouders met je mee te laten sparen voor een klassenalbum. Het album zelf zul je dus wel even moeten aanschaffen 😉 Daarna gaat het vanzelf!
Dus verzamelen maar!
Via het verzamelboek ontdekt iedereen uiteenlopende bestaande en nieuwe toepassingen van technologie én de wetenschappelijke principes en ontdekkingen die daaraan ten grondslag liggen.
Van het programmeren van een robot of een jas waarmee je kunt bellen, tot drones die spullen bij je thuisbezorgen of een zelfreparerend schermpje van je telefoon.
Volgens Nemo Science Museum:
“Het is belangrijk voor onze samenleving om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij nieuwe innovaties. Niet alleen om er kennis of een mening over te ontwikkelen maar ook om er zelf mee aan te slag te gaan. Je kunt daarmee niet vroeg genoeg beginnen.
Leuke tip voor de hogere groepen:
Voor het basisonderwijs is door NEMO en stichting FutureNL, die ook techniek onder kinderen stimuleert, verdiepend lesmateriaal ontwikkeld bij de plaatjes waardoor ook scholen met de inhoud aan de slag kunnen.
Kijk op de site van Nemo voor meer informatie
In de zomer is NEMO extra leuk! Van 7 juli t/m 2 september 2018 kun je ook zelf aan de slag in de Familiewerkplaats.
Bezoek de website van NEMO hier: www.nemosciencemuseum.nl
- Een lesmethode voor ontwerpen en onderzoeken voor groep 1-8
- Een handleiding voor Tech in de klas voor groep 4-8
- Handboek onderzoekend en ontwerpend leren voor groep 1-2
- Lessenserie Talentenkijker voor beroepsbeeldvorming voor groep 7-8
Mijn mening
Ik denk dat deze actie weer een flinke hype gaat worden en dat er weer veel kinderen bij de uitgang van de winkel zullen staan. Deze juf gaat de plaatjes echter zelf ook weer sparen.
Net als vorige keer bij de “Terug naar de dino’s” actie voegt dit echt iets toe in je klas. Je kunt het superleuk combineren met een techniek thema, een thema over robots of als programmeeractiviteit kinderen mee aan de slag zetten op een iPad .
Lestips voor het werken met Techie
- Ik denk bijvoorbeeld allereerst aan het ontdekken van alle plaatjes natuurlijk, met alle prachtige interactie momenten die dit gaat opleveren vol nieuwe en betekenisvolle taal. Mijn kleuters vinden dit sowieso altijd geweldig. Maar ik denk niet alleen kleuters deze keer.
- Daarnaast kun je dit natuurlijk in een super leuke opdracht gieten binnen een circuit, laat de leerlingen de robot Techie een opdracht van een plaatje uitvoeren en voeg daar samen iets aan toe. Een coole move of een dansje, en presenteer dit daarna aan de groep.
- Bekijk de moves van Techie en probeer ze na te doen, bespreek dit en maak een plan voor aanvullingen met de hele groep.
Met bovenstaande activiteiten ben je gelijk bezig met 21th Century skills!
De kinderen zijn namelijk ontdekkend bezig met technologie, overleggen, creativiteit, programmeren, probleem oplossen, creatief denken en samenwerken.
Ik ga deze keer daarom helemaal mee met de slogan….
Techie is te gek!!
De apps zijn gratis en voor zowel IOS als android te downloaden.
Wil jij ook zo'n prachtig album vol met techniekinspiratie?
Laat het me weten hieronder in een reactie waarom jij een album zou kunnen gebruiken in jouw groep.
Ik verloot er vier onder de leukste inzendingen!
Wij hebben op school een boek bij elkaar gespaard maar met twee locaties zou het natuurlijk heel tof zijn als we nog een boek zouden hebben. Het zou een mooie aanvulling zijn voor onze technieklessen. Bij de robotplaatjes hebben de kleuters al ontdekt dat ze hun eigen gezicht op het robotje kunnen “plakken”. Dat zorgde voor veel plezier.
Hallo Ine,
Bedankt voor jouw reactie.
Jouw naam komt op de lijst van kanshebbers.
Eind augustus maak ik de winnaars bekend.
Heb je trouwens de gratis downloads gezien op de site van het NEMO science museum?
Het is trouwens ook zeker leuk om de proefkaartjes met kleuters uit te voeren!
Hoi Marita,
Ik heb heel veel Techie-plaatjes maar helaas geen album! 😢 We zijn op onze mytylschool druk bezig om techniek en programmeren in ons onderwijsaanbod te integreren. Het zou dan ook heel fijn zijn wanneer we hierbij een Techie-album zouden kunnen gebruiken!
Ik zet je op mijn lijstje met kanshebbers 🙂
Hallo,
Wat een leuke actie. In oktober start ik met een cursus techniek en wetenschap. Daar komt dit boek wel heel goed van pas.
Dus ik zou er heel blij mee zijn en mijn groep 3/4 ook🍀
Staat genoteerd 🙂