QRcodes top 3
Wanneer ik in workshops over het gebruik van QR codes vertel is de meest gestelde vraag: “Maar waar vind ik dit allemaal?”
Daarom heb ik de top 3 van gratis QR codes hier voor jullie op een rijtje gezet.
1. Prentenboeken met QR codes
Het lezen van prentenboeken moet uiteraard nog steeds gebeuren met het echte boek. Maar in deze periode van onderwijs op afstand kunnen QRcodes ook een mooie uitkomst zijn.
Het kind kan op eigen tempo en naar eigen keuze een boek kiezen, wat hij of zij vervolgens met een iPad of een computer (QRcode scannen met een webcam) kan beluisteren. Het boek kan gepauzeerd worden, gedeeltes van het verhaal kunnen herhaald worden en wanneer het papieren boek ernaast wordt gelegd, kun je leuke taalmomenten creëren zoals bepaalde gedeeltes aan elkaar voorlezen of samen een boek kijken en tegelijk beluisteren.
Waar vind je die QR codes voor prentenboeken?
OP de site van Martijn de winter vind je 3 series met QR kaarten die je gratis kunt downloaden.
- Een serie met prentenboeken
- Een serie met de filmpjes per letter van Veilig leren lezen
- Een serie met de filmpjes per letter van Veilig leren lezen KIM versie
2. Creatief met QR codes
Thuis kunnen QR codes ook heel goed ingezet worden. Wanneer jouw kind even zelfstandig aan de slag wil met knippen, plakken of vouwen, dan zijn QR codes hiervoor de oplossing. Misschien heb je als ouder even onvoldoende tijd om dit goed te begeleiden of mis je de inspiratie? Soms wil jouw kind een opdracht misschien zelfstandig iets uitzoeken. Dan zijn QR codekaarten die verwijzen naar een instructiefilmpje een uitkomst.
Hoe gebruik je QRcodekaarten?
Je bundelt de kaarten in een inspiratiemap waaruit het kind vrij kan kiezen, of je zorgt per thema voor een aantal kaarten waaruit het kind een keuze kan maken. Deze laatste optie is handig omdat je dan in ieder geval kunt zorgen voor de benodigde materialen in je voorraadkast in huis.
De kinderen trainen hiermee hun zelfstandigheid. Wat heb je nodig? Ga het maar regelen.
De kinderen trainen ook hun luistervaardigheid. Luister de instructie stap voor stap, begrijp je iets niet of gaat het te snel, spoel dan het filmpje een stukje terug of zet het even op pauze.
Op deze manier train je ook de executieve functies, want hoe regel je alles wat je nodig hebt, hoe ga je om met je impulsen tijdens de activiteit, geef je snel op wanneer het te moeilijk wordt of luister je nog eens terug? Hoe is je zelfreflectie? Vergelijk je eindresultaat?
Waar vind je QR code kaarten?
Voor inspiratiefilmpjes kun je op de site van Meester Sander een mooie QR poster downloaden
Zelf heb ik een speciaal album gemaakt met allemaal instructiekaarten in het thema lente.
Zo heb je alvast een gratis verzameling QR codekaarten om mee te beginnen.
3. Educatieve spelletjes met QR Codes
Natuurlijk moeten jonge kinderen veel mogelijkheid krijgen om te spelen met concreet materiaal. Maar er zijn momenten dat even een digitaal spelletje rust kan geven. Bijvoorbeeld na de lunch of eind van de middag.
Van een spelletje op een iPad wil je graag dat het een educatief spel is.
Met een iPad scan je de code en het kind wordt vanzelf naar het juiste spel geleid.
Op de website van Kleutersdigitaal vind je heel veel gratis donwloads handig gesorteerd in jaargetijden en thema’s.
Download ze via onderstaande link.
Hoe scan je een QR code?
Zelf gebruik ik graag de Inigma app bij jonge kinderen omdat die heel duidelijk werkt. Klik op de afbeelding om deze te downloaden.
TIP:
Wanneer je de IOS 11 update (of hoger) op je iPad hebt staan kun je ook met de camerafunctie een QR code lezen.
Zet je camera aan, houd hem gericht op de QR code, en je ziet bovenin beeld een link verschijnen om naar het juiste kanaal te gaan. Een kind kan de was doen!
0 reacties