Play My Osmo Words met kleuters
Play my OSMO words
Het spel My Osmo is een mooie aanvulling voor het gebruik van de Ipad in de klas.
Het Osmo materiaal oefent met de diverse apps verschillende leergebieden.
De motorische ontwikkeling, het creatieve denken, de reken en telvaardigheden en het fonemisch bewustzijn worden geoefend en ontwikkeld. met veel verschillende levels, punten die gescoord kunnen worden en auditieve feedback in de vorm van geluiden en applaus stimuleert het spel de kinderen enorm.
Je kunt in My osmo ook profielen aanmaken. Je geeft een naam, een emoticon en een kleur aan en je hebt een profiel. Zo kunnen de kinderen dus ook spelen onder hun eigen profiel en worden de statistieken per kind bijgehouden.
Aan de slag met eigen woorden
In mijn vorige artikel heb ik alle OSMO Apps kort beschreven maar deze keer wil ik specifiek uitleggen hoe je zelf content kan toevoegen aan de app My Osmo Words.
Stap 1: start op je computer
- Ga naar myplayosmo.com. (Dit kan ook via de Ipad maar ik vind deze manier makkelijker.)
- Maak een account aan en kies voor Log in met een wachtwoord.
- Ga nu naar “Private albums”.
- Druk op de + en creëer je nieuwe album door het een naam te geven.
- Selecteer nu “New Photo” en selecteer vanaf je computer een foto, klik op enter en voeg die toe.
- Wanneer je de foto niet kunt downloaden is hij meestal te klein. Dit kun je verhelpen door de foto op je computer te selecteren met je rechtermuisknop> kies voor bewerken> kies voor formaat wijzigen> wijzig nu het percentage naar bijvoorbeeld 300 en klik weer op enter. Probeer nu de foto opnieuw te uploaden naar My Osmo.
- Je kunt bij de foto ook “Photo Crop” selecteren, hiermee kun je de foto nog iets aanpassen.
- Selecteer de foto in je private album door erop te klikken en de foto zal omdraaien. selecteer nu “edit”.
- Vul bij new word je Nederlandse woord in of de letter die je de kinderen wil laten zoeken.
- Vergeet niet bij “difficulty” een moeilijkheidsgraad te selecteren.
- voeg zo een aantal foto’s toe en je spel is gemaakt.
Stap 2: Ga nu naar je Ipad
- Ga op je Ipad via safari naar Myplayosmo.com en selecteer: “Sign in with a password”.
- Sign in en ga naar “mywords”.
- Ga naar “Private Albums” en selecteer je zelfgemaakte album.
- Klik dan rechtsboven op: Download to Ipad.
- Je Ipad vraagt dan: “Open met Words”, ga akkoord en geef toegang tot je camera.
- Kies nu voor “Play” en kies vervolgens voor “Custom”. Je ziet nu de albums die je zelf gedownload hebt en kunt die selecteren.
- Kies nu voor “Versus” (met 2 spelers) of voor “Zen” (alleen spelen).
- Wil je terug naar het vorige scherm klik dan linksboven op het pauze icoontje en selecteer albums of een van de andere mogelijkheden.
- je kunt in dit menu ook aangeven of je hints wil krijgen en speech feedback. Dit laatste zet ik uit bij mijn kleuters omdat dit uiteraard weer in het Engels is. Maar dat is je eigen keuze natuurlijk.
Door het zelf maken van de content kun je dus ook met kleuters aan de slag met My Osmo words. Je bent dan op allerlei manieren bezig met fonemisch bewustzijn, auditieve analyse en synthese, manipuleren met klanken, letterkennis, enz.
Spelvormen met Play Osmo words
Dit zijn de spelvormen die ik zelf al heb uitgeprobeerd:
- Zet foto’s van je leerlingen met hun namen in een spel. Laat de kinderen via de ZEN modus hun eigen namen en die van de andere kinderen leggen of speel om de beurt. Welke foto er komt, die leerling is aan de beurt. Dat aspect vonden ze bij mij extra spannend. Ik liet het spel tegelijk zien op het digibord via Airplay. Zo maak je er een groepsspel van. Hoe dat werkt lees je hier.
- Zet foto’s van je actuele thema in een spel en vul bij het zoekwoord alleen de beginletter of eindletter in. De kinderen kunnen nu samen(versus) of alleen(zen) bij elk plaatje de juiste letter zoeken.
Er zijn natuurlijk nog meer vormen mogelijk.
Nog meer spelvormen
- Welke klank hoor je in het midden?
- Hoe spel je dit woord?(klankzuivere woorden)
- Hoort dit plaatje bij de herfst ja of nee. Geef dan alleen de plaatjes die bij de herfst horen bijvoorbeeld de letter j van ja, de rest van de foto’s geef je dan de N van nee. Zo hoeven de kinderen maar te kiezen uit 2 letters, ipv het hele doosje.
- Maak een spel met plaatjes van letters die al aangeleerd zijn in het schooljaar. De kinderen krijgen dan uiteraard alleen die letters voor zich om uit te kiezen.
- Maak een spel met de nieuwe letter van het thema, zet er allerlei plaatjes in en alleen de goede plaatjes met de juiste begin letter krijgen ook die ene letter in de beschrijving. Bij de andere foto’s zet je in de beschrijving een x. Geef de leerling nu de actuele letter en de x.
Tips voor de praktijk
- Het is sowieso een goed idee om bij leerlingen die nog moeite hebben met letters niet het hele doosje met inhoud aan te bieden maar een selectie van de letters.
- Laat je niet tegenhouden doordat er hoofdletters gebruikt worden. Veel kinderen leren de leesletters en de hoofdletters tegelijk en komen ze ook door elkaar tegen in het dagelijks leven.
Heb jij nog meer ideeën?
Laat vooral een reactie achter hieronder, mocht je nog een leuke extra tip weten.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks