Heb jij wel eens van Kahoot gehoord?

Dit is een online applicatie waarop jij een quiz of een ander spel kunt maken over leerstof die jij hebt aangeboden in je groep. De leerlingen kunnen dan samen (of alleen) deze quiz op hun ipad of telefoon spelen. Er zit een leuk wedstrijdelement in en het werkt zeer motiverend voor kinderen om meteen feedback te krijgen.  Een erg leuke en interactieve vorm om leerstof te oefenen via de Ipad in je groep.

In het middelbaar onderwijs of in hogere groepen op de basisschool kunnen leerlingen meespelen op hun telefoon maar voor kleuters is uiteraard de Ipad het meest geschikt.

Kahoot is gratis en een account aanmaken dus ook. Je kunt zoveel Kahoots aanmaken als je zelf wilt en je kunt profiteren van andere collega’s die jou al voor zijn gegaan. Delen is inspireren nietwaar?

Ook voor kleuters is het spelen van een kahoot heel goed mogelijk. In dit artikel laat ik je zien dat dit niet moeilijk is maar ontzettend leuk om te maken en uit te voeren met je kinderen.

Een korte impressie zien van het spelen van een Kahoot in mijn kleutergroep?

Bekijk het filmpje onderaan de pagina!

Je ziet het enthousiasme en de betrokkenheid van de leerlingen. Iedereen doet  mee en door een handig overzicht na elke vraag heb jij ook heel snel in de gaten waar er eventueel fouten gemaakt worden en bij welke leerling dat gebeurt. Die kun je dan tijdens de quiz wat extra coaching geven of op een later tijdstip herhaalde instructie of extra oefening bieden.

Hoe maak je een Kahoot?

Op de website van Kahoot  kun je een account aan te maken. Vervolgens kun je via de zwarte menubalk bovenin het scherm een New Kahoot aanmaken, Wanneer je tags toevoegt aan je Kahoot zijn ze voor anderen makkelijker te vinden. Hieronder op de afbeelding  zie je dat ik  mijn Kahoots heb getagd met Juf Marita. Vul je dus  Juf Marita in bij de zoekbalk, dan verschijnen al mijn tot dan toe gemaakte Kahoots in je scherm. Meerdere tags toevoegen, zoals doelgroep, onderwerp of doelstelling is altijd handig.

Wil je dus op zoek naar mijn Kahoots om eens te kijken wat ik tot nu toe heb gemaakt voor kleuters?

Maak dan hier een account aan en zoek via de zwarte menubalk bovenin het scherm naar Kahoots van Juf Marita.

kahoot_overzicht

 Een overzicht van mijn zelfgemaakte Kahoots met afbeeldingen

Hoe je een kahoot maakt zie je ook terug in dit onderstaande filmpje:

 

 

 

 

Werken met afbeeldingen.

Bij het maken van een Kahoot voor kleuters heb je afbeeldingen nodig.

Een paar belangrijke tips op een rijtje:

 1. Bedenk van tevoren wat je wil vragen in je Kahoot. Is dat rijmen, klankherkenning, woordenschat, tellen of iets anders.
 2. Zet vervolgens je vragen voor jezelf op papier.
 3. zoek er nu de juiste plaatjes bij op internet en plaats die overzichtelijk bij elkaar in een mapje op je PC of Laptop.
 4. Open nu een format voor een kahootafbeelding .
 5. Vul bovenaan je vraag in en voeg eventueel een afbeelding toe.
 6. Voeg de afbeeldingen toe voor de antwoorden.

Sla dit geheel op als afbeelding onder de juiste naam en in een speciaal daarvoor aangemaakt mapje op je PC of Laptop zodat het later makkelijk terug te vinden is.

In onderstaand filmpje laat ik je zien hoe je deze afbeeldingen maakt volgens de hierboven bovengenoemde stappen.

 

Ben je nu ook enthousiast geraakt?

Probeer het gerust eens uit. Verzamel alle Ipads op school zodat je er genoeg hebt per tweetal of per leerling van je groep.

TIP: Zet de Ipads van tevoren allemaal alvast klaar op de internetpagina kahoot.it, zodat de leerling bij het openen van de Ipad meteen op de juiste pagina zit.

Nog beter: maak een app-icoon aan op de Ipads zodat ze die alleen maar hoeven aan te klikken om meteen op de inlogpagina te zitten. Je vindt die in de Appstore of Google playstore.kahoot_app

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel, stel ze dan hieronder bij de reacties. Kijk anders eens bij Eduapp voor nog meer leuke ideeën.

Succes, en laat mij hieronder eens weten of het gelukt is?

6 Reacties

 1. tonneke1959

  Hoi Marita, ik kan jou lessen niet vinden in kahoot

  Antwoord
  • Marita

   Hallo Tonneke, wanneer je een een gratis account aanmaakt op de website van Kahoot kun je via de zoekbalk op mijn naam zoeken: “Juf Marita”. Dan krijg je vanzelf een overzicht van al mijn Kahoots. Zie ook de link bovenin deze pagina.
   Veel Kahootplezier.

   Antwoord
  • Marita

   Het zou zo toch moeten lukken, bij mij op de PC in ieder geval wel. Ik weet niet of het ligt aan je iPad.

   Antwoord
 2. tonneke1959

  Gevonden, er moest geen spatie tussen juf marita😇

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang meteen maandelijks de nieuwsbrief met het laatste nieuws van de site en  het laatste nieuws over acties en evenementen. Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares