Heb jij wel eens van Kahoot gehoord?

Dit is een online applicatie waarop jij een quiz of een ander spel kunt maken over leerstof die jij hebt aangeboden in je groep. De leerlingen kunnen dan samen (of alleen) deze quiz op hun ipad of telefoon spelen. Er zit een leuk wedstrijdelement in en het werkt zeer motiverend voor kinderen om meteen feedback te krijgen.  Een erg leuke en interactieve vorm om leerstof te oefenen via de Ipad in je groep.

In het middelbaar onderwijs of in hogere groepen op de basisschool kunnen leerlingen meespelen op hun telefoon maar voor kleuters is uiteraard de Ipad het meest geschikt.

Kahoot is gratis en een account aanmaken dus ook. Je kunt zoveel Kahoots aanmaken als je zelf wilt en je kunt profiteren van andere collega’s die jou al voor zijn gegaan. Delen is inspireren nietwaar?

Ook voor kleuters is het spelen van een kahoot heel goed mogelijk. In dit artikel laat ik je zien dat dit niet moeilijk is maar ontzettend leuk om te maken en uit te voeren met je kinderen.

Een korte impressie zien van het spelen van een Kahoot in mijn kleutergroep?

Bekijk het filmpje onderaan de pagina!

Je ziet het enthousiasme en de betrokkenheid van de leerlingen. Iedereen doet  mee en door een handig overzicht na elke vraag heb jij ook heel snel in de gaten waar er eventueel fouten gemaakt worden en bij welke leerling dat gebeurt. Die kun je dan tijdens de quiz wat extra coaching geven of op een later tijdstip herhaalde instructie of extra oefening bieden.

Hoe maak je een Kahoot?

Op de website van Kahoot  kun je een account aan te maken. Vervolgens kun je via de zwarte menubalk bovenin het scherm een New Kahoot aanmaken, Wanneer je tags toevoegt aan je Kahoot zijn ze voor anderen makkelijker te vinden. Hieronder op de afbeelding  zie je dat ik  mijn Kahoots heb getagd met Juf Marita. Vul je dus  Juf Marita in bij de zoekbalk, dan verschijnen al mijn tot dan toe gemaakte Kahoots in je scherm. Meerdere tags toevoegen, zoals doelgroep, onderwerp of doelstelling is altijd handig.

Wil je dus op zoek naar mijn Kahoots om eens te kijken wat ik tot nu toe heb gemaakt voor kleuters?

Maak dan hier een account aan en zoek via de zwarte menubalk bovenin het scherm naar Kahoots van Juf Marita.

kahoot_overzicht

 

Een overzicht van mijn zelfgemaakte Kahoots met afbeeldingen

Hoe je een kahoot maakt zie je ook terug in dit onderstaande filmpje:

 

 

 

 

Werken met afbeeldingen.

Bij het maken van een Kahoot voor kleuters heb je afbeeldingen nodig.

Een paar belangrijke tips op een rijtje:

 1. Bedenk van tevoren wat je wil vragen in je Kahoot. Is dat rijmen, klankherkenning, woordenschat, tellen of iets anders.
 2. Zet vervolgens je vragen voor jezelf op papier.
 3. zoek er nu de juiste plaatjes bij op internet en plaats die overzichtelijk bij elkaar in een mapje op je PC of Laptop.
 4. Open nu een format voor een kahootafbeelding .
 5. Vul bovenaan je vraag in en voeg eventueel een afbeelding toe.
 6. Voeg de afbeeldingen toe voor de antwoorden.

Sla dit geheel op als afbeelding onder de juiste naam en in een speciaal daarvoor aangemaakt mapje op je PC of Laptop zodat het later makkelijk terug te vinden is.

In onderstaand filmpje laat ik je zien hoe je deze afbeeldingen maakt volgens de hierboven bovengenoemde stappen.

 

 

Ben je nu ook enthousiast geraakt?

Probeer het gerust eens uit. Verzamel alle Ipads op school zodat je er genoeg hebt per tweetal of per leerling van je groep.

TIP: Zet de Ipads van tevoren allemaal alvast klaar op de internetpagina kahoot.it, zodat de leerling bij het openen van de Ipad meteen op de juiste pagina zit.

Nog beter: maak een app-icoon aan op de Ipads zodat ze die alleen maar hoeven aan te klikken om meteen op de inlogpagina te zitten. Je vindt die in de Appstore of Google playstore.kahoot_app

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel, stel ze dan hieronder bij de reacties. Kijk anders eens bij Eduapp voor nog meer leuke ideeën.

Succes, en laat mij hieronder eens weten of het gelukt is?

14 Reacties

 1. tonneke1959

  Hoi Marita, ik kan jou lessen niet vinden in kahoot

  Antwoord
  • Marita

   Hallo Tonneke, wanneer je een een gratis account aanmaakt op de website van Kahoot kun je via de zoekbalk op mijn naam zoeken: “Juf Marita”. Dan krijg je vanzelf een overzicht van al mijn Kahoots. Zie ook de link bovenin deze pagina.
   Veel Kahootplezier.

   Antwoord
  • Thérèse Krijnen

   Ik krijg het format niet in de kahoot, omdat het geen afbeelding maar word bestand is. Hoe is dat jou wel gelukt?

   Antwoord
   • Juf

    Wanneer je het filmpje erboven bekijkt leg ik uit hoe je van het Worddocument een afbeelding maakt.

  • Marita

   Het zou zo toch moeten lukken, bij mij op de PC in ieder geval wel. Ik weet niet of het ligt aan je iPad.

   Antwoord
 2. tonneke1959

  Gevonden, er moest geen spatie tussen juf marita😇

  Antwoord
 3. JuffrouwLesley

  Beste,

  Ik heb zonet ‘Kahoot’ ontdekt en het lijkt me echt iets leuks voor de klas. Ik probeer er net zelf eentje te maken, maar ik kan niet verder, doordat ik maar 1 afbeelding kan plaatsen en er verder dan niets meer gebeurd. Ik klik op ‘upload your image’ en dan komt de afbeelding wel, maar dan wil ik bij een ander antwoord ook een afbeelding uploaden en dit gaat niet. De andere afbeelding (die ik voordien had geupload) blijft hier dan staan. (Hier staat alleen ‘remove’ bij.) Hoe kan ik dit oplossen? Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Marita

   Het is wel mogelijk om per vraag een foto te gebruiken.
   Wanneer je start kies je eerst een omslagfoto. Hier kun je inderdaad maar 1 foto plaatsen.
   Dit is het eerste deel van het maken van de quiz.Ik denk dat je hier bent blijven hangen.
   Daarna ga je dus eerst naar “add question” en voeg je hier steeds een foto per antwoord in, druk je dan weer op “add question”, dan kan er een nieuwe foto gebruikt worden.
   Trouwens….
   Wanneer je de kleuters een keuze wilt laten maken uit een collage van vier foto’s voor het goede antwoord, bekijk dan mijn tutorial op deze website bij het artikel: Kahoot met kleuters!
   Veel plezier met Kahoot in de klas!

   Antwoord
 4. Anneke

  Is het mogelijk om Kahoot te gebruiken op het digibord zonder invoer van namen. Bijv. door de klas te verdelen in twee groepen?
  Ik begrijp dat dit niet de opzet is maar het is bij kleuters handig om het zo te introduceren.

  Antwoord
  • Marita

   Ja hoor Anneke, dat kan zeker. Kies dan voor “team Mode”” en vul bij de naam van het team gewoon een cijfer in (bijvoorbeeld team 1 en team 2) en gebruik daarna bij het invoeren van de “nicknames” per team ook opeenvolgende cijfers. Dat gaat sneller dan namen en is voor kleuters vaak makkelijker.
   Veel plezier met de Kahoot! Jer brengt me meteen op een idee voor een nieuwe blog 🙂

   Antwoord
 5. daisy

  Hallo!

  wanneer ik mijn quiz start veranderen de antwoorden soms van kleur waardoor het niet meer klopt, weet u of hoe dit komt?

  alvast bedankt

  Antwoord
  • Marita

   Kun je vertellen bij welke quiz dit is?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares