Velen van jullie werken in een onderbouwgroep met dagritme kaarten. Op Internet komen er vele variaties voorbij, de een nog mooier en met meer kleur dan de andere.

Toch zijn deze prachtige dagritmekaarten voor sommige kinderen niet zo geschikt. Ze bevatten teveel prikkels door teveel kleur, teveel afleidingen bij de eigenlijke boodschap en soms zijn ze gewoon niet duidelijk genoeg.

Op onze school ( Speciaal onderwijs, cluster 2)  hebben wij er daarom voor gekozen om schoolbreed (groep 1 tot 4) te werken met dagritme kaarten met de picto’s van sclera. De hogere groepen gebruiken geschreven dagindelingen op een vaste plaats in het lokaal.

Op de website van sclera vind je picto’s voor allerlei thema’s of onderwerpen en ze zijn dus ook goed te gebruiken voor dagritmekaarten.

Op mijn facebookpagina deelde ik een tijdje terug een foto van mijn klaslokaal en kwam deze foto voorbij.

20160902_163646

 

Er werd mij toen gevraagd om meer informatie over de picto’s en het gebruik ervan. Bij deze dus mijn uitleg. 🙂

Hoe gebruiken wij ze?
Elke ochtend nemen we samen met de kinderen de dag door en benoemen we samen wat er allemaal op het programma staat die dag. Soms laten we het hulpje of een van de andere leerlingen de kaarten verwoorden. Dit is dan weer meteen een goede taaloefening.

Ook benoemen we de dag, de maand en het seizoen met het weer. Elke dag pakken we daarvoor een tool op het digibord erbij en die wordt ingevuld door het hulpje van de dag. Je kunt hem hier op mijn yurlspagina digitaal terugvinden.

dagkalender

De dagritmekaarten van sclera kun je in een bestand gratis downloaden via onderstaande links. Met dank aan onze werkgroep  die deze bestanden zo mooi hebben verzameld en geordend.

De jaarkalender
Zoals je ziet werken we alleen met de dagritmekaarten in combinatie met de picto’s. Voor de dagen van de week, het seizoen en de maand werken we met de kaarten van de kleuteruniversiteit. We hebben hiervoor bewust gekozen omdat de groep van dit jaar dit aan kan en omdat we voor deze extra kaarten geen vaste afspraken hebben binnen de school. Hiervoor geldt op dit moment nog een vrije keuze en deze kaarten vonden we dan gewoon ook het leukst om erbij te gebruiken. Het hulpje komt met foto en naam op het helpende handje te hangen.

Nieuw: de doelen erbij!

We hangen sinds dit schooljaar ook de doelen op waaraan we in het actuele thema gaan werken. Dit is nieuw en proberen we dit jaar uit. Deze zijn ook van de kleuteruniversiteit. Voor de kinderen geeft het nog geen meerwaarde maar voor ouders gebruiken we ze om regelmatig te delen waar we mee bezig zijn via een foto op klasbord, met wat extra informatie erbij, of wanneer er een inloopmoment is.

20160902_163639

 

Hoe hebben jullie deze zaken in je klas georganiseerd? Of heb je andere vragen? Laat het me weten via een bericht. Ik ben benieuwd.

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang meteen maandelijks de nieuwsbrief met het laatste nieuws van de site en  het laatste nieuws over acties en evenementen. Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares