Het zetten van de schoen is altijd een spannend moment. Vol verwachting klopt ons hart en wat zit er de volgende dag dan wel in??
Voor veel kinderen brengt dit toch wel erg veel spanning met zich mee waardoor het dan vaak beter is om met het kind vaste afspraken te maken over welke dagen de schoen gezet mag worden. Zo blijft het voor de sint een beheersbaar bedrag en voor de kinderen levert het een stuk minder spannende avonden met eventuele inslaap problemen op.
Om dit visueel te maken naar het kind kun je een aftelkalender gebruiken.
Maak er ook een vast ritueel van. Samen vul je de schoen met iets lekkers voor het paard (bakje water, wortel of oude boterham), de sint (mandarijn of keelsnoepje voor op die koude daken) of voor piet (beker melk of jus d’orange want hij werkt zo hard) .
Samen zing je daarna een of twee liedjes bij de schoen en daarna kun je het gebruikelijke bedritueel hervatten.
Zo is het voor de kinderen overzichtelijk en weet je kind zeker dat niets aan het toeval is overgelaten. het kan rustig inslapen.
Vergeet dan natuurlijk niet om de volgende dag alles weg te halen en een cadeautje of wat strooigoed bij de schoen te leggen. Ik liet wel eens wat mandarijn schillen liggen of een halve wortel, als teken dat er echt bezoek was geweest. Prachtig om die verwondering te zien.
Maar ook hier moet je weer per kind bekijken of dit niet teveel spanning op gaat leveren. Het sinterklaasfeest blijft iets magisch en soms mag dat ook in de fantasie blijven en hoeft het niet altijd met bewijzen zo dichtbij te komen. Laat de kinderen zelf maar bedenken hoe sint en piet binnen komen en weer weg gaan. Help het kind wel wanneer de spanning te groot is. Sint kan echt niet zomaar ineens overal achter vandaan komen of onder je bed gaan liggen. Leg dat ook uit, vertel desnoods dat je een afspraak hebt wanneer het kind slaapt, jij doet dan de deur open en je sluit die ook weer achteraf.
Wanneer je kind de schoen twee maal per week zet, voorkom je ook al te veel teleurstellingen. De Sint heeft immers nog meer kindjes die ook allemaal een keer hun schoen willen zetten. En we willen toch niet dat de lieve oude heer al overwerkt is vóór zijn verjaardag?
Voor meer tips om het sinterklaasfeest gezellig te maken voor iedereen kun je hier meer tips vinden over autisme en de feestdagen.
Al deze tips hierboven pas ik trouwens ook toe in de klas. Wij maken op de kalender zichtbaar wanneer we de gymschoenen mogen zetten. We zingen liedjes en zorgen voor wat lekkers voor sint, piet of het paard. We tellen iedere dag af naar de grote dag van de sinterklaasviering en bespreken aan de hand van prentenboeken of vertelplaten het feest en het ritueel van het schoenen zetten.
Het wordt weer een leuke periode vol spel en verhalen.
Heb je trouwens mijn pinterestboards al gezien met leuke tips voor sinterklaas en surprisecadeautjes. Allemaal aan de knutsel dus!!
Zetten jouw kinderen ook hun schoen bij de kachel maar zit je steeds te zoeken naar een leuk maar ook goedkoop schoencadeau?
Kijk dan eens hier tussen:
http://kies hier je schoencadeautje