Speel je mee in Lilaland

Ken jij de term STEAM? Deze komt oorspronkelijk uit Amerika en staat voor science, technology, engineering, arts en math.

Het is dus een combinatie van de vakken die wij in Nederland omschrijven als wetenschap en technologie.

In het schema van de 21th Century Skills zie je deze vakken terugkomen en ook in 2020 zou in het basisonderwijs een doorgaande leerlijn gerealiseerd moeten zijn.

Wat houdt W&T precies in?
Een van de kernen van het onderwijs in wetenschap en technologie is om de verwondering, nieuwsgierigheid en de exploratieve houding van kinderen verder te ontwikkelen. 

“Bij W&T-onderwijs zijn onderzoeken en ontwerpen de leidende vaardigheden. Daarbinnen gebruiken onderzoekers en ontwerpers nog andere (sub-)vaardigheden en denkwijzen.
Binnen W&T gaat het veelal om betekenisverlening aan ervaringen uit de leefwereld en fantasieën van kinderen.  Rekenen en taal zijn daar onlosmakelijk mee verbonden als middelen om deze betekenis te beschrijven (labelen) met vaktaal, woorden die het onderzoeks- en ontwerpproces beschrijven of met rekentaal”.

Uit SLO Leerplankader wetenschap en technologie in basis en speciaal onderwijs.

De vraag is echter hoe dit in een doorgaande leerlijn gezet kan worden vanaf groep 1.

Hierop is nu een antwoord gekomen met Speel je mee in. Lilaland.

Met deze methode gebruik je de bewoners van Lilaland om samen met de kinderen spelend en ontdekkend te leren.

image

Dit zijn handpoppen, gemaakt door de geweldige poppenmaker Eric Slabbers, bekend van o.a. Sesamstraat, de Fabeltjeskrant en Moffel en Piertje.
Alle inwoners van Lilaland hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid en beleven samen met de kinderen ontzettend veel avonturen waarin ze samen met de kinderen gaan verwonderen, onderzoeken en ontwerpen.
Je brengt op deze manier in betekenisvolle situaties onderzoekend  en ontwerpend leren de kleutergroep binnen.

In het bijbehorende boek vind je prachtig uitgewerkte les-ideeën met veel ruimte voor eigen inbreng.  Kunst en creativiteit is ook in elke les prachtig verweven in de situatie en de uitwerkingsmogelijkheden.

Door het gebruik van de poppen zijn de kinderen zeer snel betrokken en gemotiveerd voor het onderzoekend en ontwerpend leren. Het probleem, gebracht door de vraag van de Lilalandbewoner, wordt met veel plezier onderzocht en besproken. Ik hoef natuurlijk je niet uit te leggen dat alle reken en taalvoorwaarden en de motorische ontwikkeling ruimschoots en op een betekenisvolle manier aan bod komen tijdens alle activiteiten.

image

Dankzij een geweldige train-de-trainer-dag die ik heb gevolgd bij irma Smegen zelf (de bedenker en schrijver van speel je mee in Lilaland en speel je wijs) mag ik vanaf nu deze workshop ook aan jullie aanbieden.

interesse? Bekijk de workshop voor meer details.

 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang meteen maandelijks de nieuwsbrief met het laatste nieuws van de site en  het laatste nieuws over acties en evenementen. Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares