TOS op de kaart

Op deze pagina vind je een aantal video’s waarin je kunt zien wat de kenmerken zijn van een TOS, hoe je een TOS herkent en wat je kunt doen in de klas of thuis. Wil je meer blogs lezen over een taalontwikkelingsstoornis, ga dan naar mijn speciale pagina Taal en TOS.

Kennismaken met een taalontwikkelingsstoornis

In deze reportage krijg je uitleg over wat een taalontwikkelingsstoornis betekent vanuit vier verschillende invalshoeken.
Heleen Gorter (auteur van vechten voor mijn kind met een TOS), Constance Vissers (Hoogleraar taalontwikkelingsstoornissen), Meike van Genugten (ervaringsdeskundige en) en ikzelf in mijn rol als ambulant dienstverlener zijn in de reportage te zien.

De reportage geeft een beeld van de kenmerken en de impact van een TOS op het gezin, de emotionele ontwikkeling en de schoolloopbaan.

 

Kennisclip

In deze kennisclip wordt met visuele ondersteuning uitgelegd wat een TOS is. Je leert wat de bevorderende en belemmemerende factoren zijn en wat je in de klas kunt doen om een leerling met een TOS te helpen.

Als taal niet vanzelfsprekend is

Marielle Vermeulen heeft zelf een TOS en is dus ervatingsdeskundige. Op deze TEDex talk legt ze prachtig uit wat het is om een TOS te hebben en wat de beste tips zijn voor iedereen om haar heen.
Prof Dr. Constance Vissers van de Radboud Universiteit is klinisch neuropsycholoog en bijzonder hoogleraar Taalontwikkelingsstoornissen. Zij vertelt hier ook kort wat een TOS is.

De gesloten deur

Folkert Bil heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en dyslexie. Hij volgt een HBO-opleiding. Met dit filmpje, dat hij zelf heeft gemaakt, legt hij aan anderen uit wat het verschil is tussen een persoon met TOS en zonder TOS.

TOS en de sociaal emotionele ontwikkeling

Als een kind of jongere TOS heeft, merk je dat ook op sociaal-emotioneel gebied. Hoe komt dat? Bekijk dit filmpje.

Kennisclip: Wat is een TOS?

TOS, wat is dat nou eigenlijk. Tos is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis.De taal in de hersenen wordt minder goed verwerkt. Bekijk hier de hele clip. 

TOS in een animatie

In deze animatie leggen we de signalen van een taalontwikkelingsstoornis uit bij basisschoolkinderen. Hoe herken je een taalontwikkelingsstoornis en waar moet je op letten bij je kind? Hoe praat een kind met een taalontwikkelingsstoornis? Bekijk het hier!

Hoe herken je een TOS?

Begrijpt je kind anderen vaak niet of maakt hij wel erg korte zinnen? Of is hij bijvoorbeeld slecht verstaanbaar? Het kan zijn dat hij een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft. Raadpleeg je huisarts of consultatiebureau. Zij kunnen je doorverwijzen naar een logopedist of audiologisch centrum.

Hoe bied je een rijke taalomgeving

Op enkele maanden tijd zetten de kleuters van juf Jelke grote stappen in hun taalontwikkeling. Jelke werkt dan ook hard aan een rijke taalomgeving in de klas. Ze krijgt daarvoor tips van taaldocenten. Lees het volledige artikel op de website van Klasse: https://www.klasse.be/132595/hoe-werk…

Hebben tweetalige kinderen een taalachterstand?

De taalontwikkeling van een kind verloopt via verschillende fases. De meeste kinderen beginnen rond de zes maanden met brabbelen en zeggen hun eerste woordje rond hun eerste verjaardag. Maar hoe zit dat met kinderen die opgroeien met twee talen? Hebben zij meer tijd nodig bij het doorlopen van deze fases? Bekijk ook het bijbehorende artikel: http://www.taalcanon.nl/vragen/hebben…

TOS, waar kun je op letten als ouders?

Als je kind een TOS heeft, merk je dat ook op sociaal-emotioneel gebied. Hoe komt dat? Bekijk dit filmpje.

Podcast:  TOS en de digitale wereld

Wil je meer deskundigen over TOS horen praten? Wil je meer uitleg horen of ervaringen beluisteren rondom TOS? Volg dan mijn podcast: TOS en de digitale wereld via Spotify of Soundcloud.

Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Heb jij nog tips?

Ken jij nog filmpjes die ik bij deze verzameling kan toevoegen?
Laat het mij weten in een reactie, dan voeg ik ze toe.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je op de hoogte blijven van mijn online trainingen?

Trainingen, webinars, workshops. Facebook lives met coaching en inspiratie op het gebied van taal en ICT.

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn trainingsaanbod en workshops.

Via deze mailinglijst ben je als eerste op de hoogte van de komende events en aanbiedingen.
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Ga naar https://www.digitaalspeciaal.nl/online-academy/ voor meer informatie. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares