Een digibord, smartboard of touchscreen?

Heel veel lokalen in het land zijn inmiddels voorzien van een digitaal schoolbord. Of dat nu een smartboard, een prowisebord of een HD touchscreen is, digitale schoolborden zijn al redelijk ingeburgerd in ons onderwijs.

Toch blijft de onderbouw, en dan met name de kleuterklas, een beetje achter deze trend aan hobbelen. Ik spreek veel mensen uit het regulier onderwijs die bijvoorbeeld een verrijdbaar bord hebben voor drie groepen met een gebruikersrooster. Dit komt dan in de praktijk soms slecht uit de verf. Het zit niet in je dagelijkse routine om het bord te gebruiken en het bord blijft daardoor in een hoekje staan. Of je hebt zo’n fanatieke collega die het bord claimt en vervolgens is er nog maar 1 groep die er iets mee doet. Doodzonde vind ik dat.

Wat zijn de voordelen van een digibord bij kleuters dan wel?

  1. Je hebt de perfecte visuele ondersteuning altijd bij de hand en met internet ben je binnen enkele seconden voorzien van een passend plaatje bij een verhaal.
  2. Je kunt een digitaal prentenboek bekijken en bespreken. Bewegende prentenboeken zijn ook nog eens interactief waardoor je er een perfect kringmoment rondom taal mee kunt creëren.
  3. Voor educatieve uitzendingen van schooltv zijn ze natuurlijk geschikt vanwege het grote beeld.
  4. Tijdens een werkles kun je er een kind of een klein groepje mee aan de slag zetten. Je traint daarmee meteen een aantal dingen tegelijk. Communicatieve vaardigheden en coöperatief werken wanneer het een groepje is. Zelfstandigheid en zelf ontdekkend bezig zijn bij een individuele leerling.
  5. Daarnaast heb je natuurlijk ook het leerdoel van de digbordtool zelf, en tools zijn er voldoende aanwezig, ook gratis.

    Maar waar vind ik die tools dan allemaal?

Hiervoor is het concept Yurls bedacht. Handige links en websites op een rijtje en door middel van een simpele klik te openen.
Op mijn eigen Yurls : Juf Marita heb ik een speciale pagina gemaakt om inspiratie te geven voor het digibord.
In een eerder artikel beschreef ik al mijn eerste 5 favorieten voor het digibord. In dit artikel vul ik dit lijstje wat verder aan.
Op mijn yurlspagina beschrijf ik namelijk 12 tips voor het digibord waarmee je direct aan de slag kunt. Hier vind je dan ook meteen de links naar de betreffende tools.dagopening

Hier heb ik per tool nog wat extra tips bij elkaar gezet.

 

1. Dagopening

Gebruik je digibord als routine bij je inloop of dagopening. Voor tips rondom dagopening verwijs ik naar mijn vorige artikel. Laat je leerlingen echter ook eens  met een site zelf allerlei dingenijntjen ontdekken. Leuke gesprekken zullen het resultaat zijn.

2. Praatplaten

Zet praatplaten aan op je digibord. Zoek ze via de speciale sites of via google. Zijn de platen te klein? Gebruik bij google chrome in je rechterbovenhoek van je scherm de knop “aanpassen en beheren” , scroll naar  zoom en maak de plaat zo groot als jij wilt.Met een praatplaat zijn trouwens weer talloze ideetjes te bedenken.
Laat ze in tweetallen het spel met elkaar spelen “ik zie, ik zie wat jij niet ziet..” Zo krijg je mooie taalmomenten.
Zet er met gynzy de glasplaat overheen en laat ze elkaar opdrachten geven om dingen op de plaat te omcirkelen.
Geef coöperatieve opdrachten zoals:  “leg evenveel blokken op een stapel bij het digibord als dat er paddenstoelen op de plaat staan”.

3. Digibordlessen

Digibordlessen op het digibord. Ideaal om als verwerking of opening van een thema samen te bekijken maar ook prima geschikt tijdens een werkles om een tweetal of individuele leerling zelfstandig ermee te laten werken.

4. Muziek en zingen

Muziek op je digibord. In deze box vind je diverse links naar sites vol kant en klare links 

muzieknaar liedjes. Soms nog per thema gerangschikt. Nog meer doen met muziek en je digibord? Kijk dan eens hier rond.

5. Foto’s op het digibord

Alle foto’s die je maakt kun je gratis in een online fotoalbum zetten via de website Mijnalbum.nl Je kunt de foto’s vanuit dit album ook makkelijk delen met ouders via de mail.  Je kunt het album op je digibord aanzetten als diashow. Leuk als afsluiting van een thema of periode. TIP: Wanneer je ze per thema verzamelt zijn ze makkelijker terug te vinden. Ook is het handig om een foto te gebruiken als middel om voorkennis op te halen over iets waar je mee verder wilt gaan. Je kunt dan de foto van die activiteit die je een tijdje geleden hebt gedaan gebruiken om de kinderen weer meteen actief bij je onderwerp te betrekken.
Ben je handig met de computer? Maak dan een online prikbord met foto’s (en tekst) via padlet.

6. Yurls, de linkverzameling

Maak een yurls voor je groep met een beperkt aantal pagina’s waarop de kinderen liedjes kunnen zoeken maar ookfoto leerlingenyurls links rondom het actuele thema. Hierover kun je in een ander artikel op deze site uitgebreid verder lezen.

 7. Gynzy software

Laat kinderen tijdens het zelfstandig werken individueel of in tweetallen aan de slag gaan met software die op school aanwezig is. Denk aan Gynzy, Ambrasoft of Bas gaat digitaal.

 

8. Thinglink

Gebruik speciale ICT tools zoals een webpad, een gynzyles, of een kant en klare thinglink. Dit is een interactieve praatplaat met achter ieder icoontje een link naar een liedje, filmpje of internetspel.

thinglink9. Vrij tekenen

Laat de kinderen vrij tekenen of geef ze een opdracht op het digibord zoals je eigen naam schrijven. TIP: leuk om de gemaakte kunstwerken te bewaren in een digitale portfolio.|

20150422_101432

10. Verhalen maken

Met de site Storybird kun je samen met je leerlingen of een klein groepje een verhaaltje maken op het digibord. Samen nadenken over begin, midden en einde van een verhaal, logisch rangschikken, tijdsbesef, beurtgedrag, enz. train je door middel van deze mooie tool. TIP: Laat kleuters die wat meer uitdaging nodig hebben eens zelf aan de slag gaan en een verhaal maken wat ze daarna aan de klas mogen presenteren.

storybirdIs dit nog te moeilijk voor jouw groep, probeer dan eens Wepboek!

 

Bonustips

 

1. Gynzy op je digibord.

 

 

Ik heb hier al vaker over geschreven.
Heb je een account dan weet je dat er kant en klare lessen zijn rondom letters, taal, rekenen en meer. Ook kun je zelf lessen maken of aanpassen.
De kant en klare zelf controlerende tools kun je klaar zetten achter elkaar om als zelfstandige werkopdracht te gebruiken en sinds een tijdje is er ook gynzykids. Voor meer informatie verwijs ik je door naar mijn artikel over Gynzykids met kleuters, ja dat kan!

2. Mindmappen

Maak een mindmap met een speciale site of gewoon met een tekenprogramma. Vind je dit te moeilijk gebruik dan de google-zoekfunctie (met Safe search) om plaatjes te zoeken voor bij je mindmap.
lees meer hierover in dit artikel. Lees mijn artikel over mindmappen voor meer informatie.
safe_search

 

Heb je interesse in een workshop digibordinspiratie op jouw school?

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Periscope en het digibord! | jufmarita - […] Wat doe jij met je digibord? Nog meer tips ter inspiratie. […]

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares