TOS en de missie van Hayat

door | jun 21, 2021 | Algemeen, Podcast | 0 Reacties

In gesprek met

Hayat Boulahfa

TOS en de missie van Hayat!

 Hayat is moeder van 3 kinderen waarvan een zoon met een TOS. 

Hayat heeft een missie!

#TOSopdekaart krijgen bij zoveel mogelijk mensen. 

 

Seizoen 2, aflevering 3

Seizoen 2, Aflevering 3

Af en toe komt er iets onlogisch uit zijn mond. Dat hoort bij TOS.

Mijn naam is Hayat , ik ben 39 jaar en ik ben moeder van drie kinderen. Adam van 8 jaar, Dawud van 6 jaar en Hidaya van 9 maanden. Alhamdoelilah ik voel me gezegend.

Ik ben 12 jaar getrouwd met Mohammed. Ik ben geboren in het Noorden van Marokko en kwam op 14 februari 1985 op bijna 4 jarige leeftijd naar Nederland. 
Ik heb sinds we getrouwd zijn altijd fulltime gewerkt. Pas nadat Adam bijna 2 jaar was en ik zwanger was van Dawud, zei ik volmondig JA tegen het moederschap.

Ik heb ongeveer 2 jaar geleden mijn Insta pagina aangemaakt.  Ik heb jullie namelijk wat te vertellen.
Mijn intentie is om zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. En het te zeggen hoe het is en het niet mooier te maken dan het is. 

k heb 2 jongens, ze hebben allebei wat van ons, maar zijn totaal verschillend van karakter. Dat vind ik zo bijzonder en mooi om te zien.

ADAM
Is heel sociaal, hij kletst de oren van je hoofd. Hij speelt heel graag games.
Adam heeft TOS.

 Hij is ongeremd, bij alles wat hij doet. Hij is vlot, helpt me altijd met opruimen en klusjes doen. Adam zit op het regulier onderwijs met hulp van een ambulante begeleider.

DAWUD
Is precies tegenovergestelde van zijn broer. Hij is heel doordacht, rustig en speelt graag met Lego, waar hij zich helemaal in kan verliezen.  Hij heeft een sterke eigen wil. En onrecht raakt hem heel erg. Dawud zit op het speciaal basisonderwijs.

HIDAYA

Onze kleine pop, ons suikerspinnetje, zo zoet, ons geschenk van Allah. Zo hebben we haar ook genoemd.
Zij is in maart 2020 geboren. Precies met de eerste lockdown. Ik weet nog dat ik hoogzwanger les gaf aan de jongens. En dat er niemand op kraamvisite mocht komen. 

Hayat Boulahfa

Moeder en Blogger, @leven_met_tos


Uit de blogs van Hayat

Voordat Adam de diagnose kreeg van TOS. Had ik er nog nooit van gehoord. Wat is dat eigenlijk TOS? Dat is de reden dat ik erover ben gaan schrijven. Ik wil mensen hiervan bewust maken, zodat ze het leren herkennen. En ik wil dat ouders steun bij elkaar vinden.

Heel simpel gezegd, betekent het dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft b.v grote moeite met praten of het begrijpen van taal.

Adam heeft  geen moeite met praten. Hij kan praten en is goed verstaanbaar. Af en toe komt er wel iets onlogisch uit zijn mond. Dat hoort bij TOS. Adam heeft meer moeite met het begrijpen van taal. Dus wanneer ik iets uitleg of iets aan hem vraag, dan begrijpt hij mij vaak niet. Dat kan Adam nu aangeven, dat was voorheen niet het geval.

Bij elk kind uit het zich op een andere manier. Sommige kinderen zijn teruggetrokken en willen niet opvallen. Adam wil nog wel eens de clown uithangen omdat hij wil verbergen dat hij iets niet begrijpt. Of hij raakt er boos en gefrustreerd van. En regelmatig ontstaat er miscommunicatie of een conflict hierdoor.

Thuis, waar het veilig en vertrouwd was, kwam alles eruit.

Toen Adam in groep 1 zat, kwam hij vaak boos en verdrietig thuis. Ik snapte het niet. Want volgens de juf ging het goed. Hij had het naar zijn zin en zij herkende de boosheid- en het verdriet niet. Wel was hij soms het clowntje. Maar niet vervelend. Achteraf gezien hield hij zich groot op school. Om alles maar te kunnen bijhouden. En thuis, waar het veilig en vertrouwd was, kwam alles eruit. Het was op een gegeven moment iedere dag raak. Dat was ook de reden dat wij van school veranderd zijn. Wij dachten, de school past gewoon niet bij hem. Halverwege groep 2, ging hij naar een andere school. Daar leek het goed te gaan. Maar dat was gewoon de nieuwigheid van een nieuwe school.

Op dit moment zit Adam in groep 5. Het is een klas met bijna 30 leerlingen. Veel te groot als je het mij vraagt. Teveel prikkels. Er heerst een soort van hiërarchie. Adam wil er graag ‘bij’ horen en durft zichzelf niet te zijn. Daardoor gedraagt hij zich ‘stoer’ met het bijbehorend, minder leuke, gedrag.

Naast dat hij TOS heeft is het natuurlijk ook gewoon een jongen die zijn fases doorloopt. Zoals papa en mama uitdagen en grenzen opzoeken. Maar icm TOS vind ik het soms best pittig.
Adam is qua emoties snel extreem, óf heel blij óf heel boos/verdrietig. Alles wat er tussen zit kent Adam niet of weet hij niet te uiten. Daardoor reageert hij intens.
Zijn blijdschap is aandoenlijk en aanstekelijk. En zijn verdriet is hartverscheurend. Met zijn boosheid raakt hij mij heel erg. Maar ik weet dat hij het niet meent. Hij komt ook meteen sorry zeggen zodra hij gekalmeerd is.

In haar blogs op haar Instagrampasgina vertelt ze nog meer over haar belevenissen met haar drie kinderen en het leven met TOS.

 

Het Jargonwoord voor deze podcast

Een zwak auditief geheugen

Adam heeft een zwak auditief geheugen. Dit begrip moest ik echt even een paar keer doorlezen, voordat ik het echt goed snapte. Het komt voor als symptoom bij kinderen met auditieve verwerkingsproblemen.

Zwak auditief geheugen is simpelweg moeite hebben met lange (gesproken) opdrachten. Als ik in één zin, drie opdrachten geef. Dan doet Adam alleen het eerste. Terwijl hij alle drie de opdrachten afzonderlijk wél kan.

Auditieve waarneming is het verwerken van geluidsprikkels in de hersenen. Het waarnemen van verschillen tussen geluiden, woorden en/of spraakklanken.

Hoe uit zich dat in ons dagelijks leven? Adam ‘hoort’ mij vaak niet wanneer ik hem roep. Ondanks dat er niks met zijn gehoor is. Als ik wil dat hij reageert, dan loop ik naar hem toe, raak ik hem aan en kijk in zijn ogen. Wat ook regelmatig gebeurd is misverstaan. Dus hij verstaat bv blootje ipv broodje😂. En hij is snel afgeleid en onrustig.

Beluister hieronder het hele gesprek met Hayat Boulahfa

Aflevering 13, seizoen 2, 45  minuten

Populaire afleveringen

TOS in de zorg

TOS in de zorg

Seizoen 2, aflevering 5 In gesprek met Annemiek DeijSeizoen 2, Aflevering 5 "wij richten ons vooral op de sociaal communicatieve redzaamheid" Wat we heel fijn en belangrijk vinden om samen te werken met de school, de ambulant begeleider en de ouders van een leerling...

In gesprek met een TOSbegeleider

In gesprek met een TOSbegeleider

Seizoen 2, aflevering 4 In gesprek met Angela van de WegTOS begeleiding bij Ziezo ALmere   In deze aflevering ga ik in gesprek met TOSbegeleider Angela van de Weg.Zij is orthopedagoog en heeft zich gespecialiseerd als begeleidervan leerlingen met een TOS.TOS is...

Tos op de kaart voor ouders

Tos op de kaart voor ouders

Seizoen 2, aflevering 2 In gesprek met Kitty Loduvica- HiertSeizoen 2, Aflevering 2 "Een gezin is als een huis, je moet  erop kunnen bouwen" Mijn zoon Logan heeft een TOS. Maar deze diagnose hebben we niet zomaar gekregen, daar hebben we een ware zoektocht en strijd...

Taal en de greenscreenbox

Taal en de greenscreenbox

Seizoen 2, aflevering 1 In gesprek met Petra Mestrom van MonopTaal en de greenscreenbox   Petra mestrom is de bedenker en ontwerpster van de Greenscreenbox.Een handig en praktisch inzetbaar tafelmodel om de greenscreentechniek in de klas, op de BSO of in de...

KETprojecten en taalontwikkeling deel 2

KETprojecten en taalontwikkeling deel 2

Seizoen1, aflevering 10 KETprojecten en taalontwikkeling deel 2  Seizoen 1, Aflevering 10 "Mijn hoofddoel is inspireren"  In dit tweede deel, een vervolg op aflevering 9, spreek ik met Juf Sanne van Kleuteruniversiteit over projecten die speciaal bedoeld...

Ketprojecten en taalontwikkeling

Ketprojecten en taalontwikkeling

Seizoen 1,  aflevering 9 Ketprojecten en taalontwikkeling Deel 1Wat kunnen KET projecten toevoegen aan jouw taalonderwijs?  Seizoen 1, Aflevering 9 "Woordenschat lessen moeten niet geïsoleerd worden aangeboden"  In dit eerste deel van de Podcast: ...

Podcast Close Reading en TOS

Podcast Close Reading en TOS

Seizoen 1, aflevering 8 In gesprek met Marcel van AsClose Reading en TOS!   Marcel van As is onderwijsadviseur bij Edux en  geeft als expert regelmatig inspiratiesessies rondom de aanpak: Close Reading.Marcel heeft daarnaast onder meer als leerkracht gewerkt op...

Een kwestie van TOSsen?

Een kwestie van TOSsen?

Seizoen 1, aflevering 7 Een kwestie van tossen?   In gesprek met Anouk Middelkoop- van Erp  Hogeschooldocent Master Educational Needs Fontys OSO   Anouk Middelkoop-van Erp is sinds 1996 betrokken bij leerlingen met spraak, taal- en gehoorproblemen. Sinds...

Pluis heeft een TOS

Pluis heeft een TOS

Seizoen 1, aflevering 6 In gesprek met Jolijn Thijssen  Pluis heeft TOS De zoektocht van Noïta   Seizoen 1, Aflevering 6 "Dit boek verdient een plekje in ieder klaslokaal"  In deze podcast ga ik in gesprek met Jolijn Thijssen. Zij is 12 jaar en heeft...

Elke maand een nieuwe aflevering luisteren?
Abonneer je hier direct via soundcloud!

Of ga in de Spotify app naar de drie  puntjes en klik op abonneer.

 

Wil je zelf een keer te gast zijn?

Stuur mij een mail via info@digitaalspeciaal.nl 

Abonneer je op mijn nieuwsbrief, voor al het laatste nieuws!

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares