Bang mannetje in de herfst!

Heb jij wel eens gewerkt aan het thema Heksen? Wij werkten een tijdje terug aan het Kleuteruniversiteit project Bang Mannetje.

Dit is een geweldig project over durf, jezelf zijn en dapper worden, maar ook komen er allerlei andere thema’s leuk in terug.

Het thema is gebaseerd op het prentenboek Bang Mannetje. Dit mannetje voelt zich niet dapper en wil naar de toverboom om daar te horen hoe hij hier verandering in kan brengen.

Werken met een verhalend ontwerp

Via een verhalend ontwerp werk je ongeveer drie weken of langer aan het thema en er komen allerlei leuke aspecten voorbij. Wanneer je het project volgt krijg je dus ook echt een brief van bang mannetje in je klas en een telefoontje van Bang mannetje. Heel leuk dus!20151021_08495120151020_100830

Wij hebben het in de klas gekoppeld aan het thema herfst maar omdat het bange mannetje ook in een bakkerswinkel meer durf moet tonen (Laat anderen niet voorkruipen) kun je er bijvoorbeeld ook heel goed het thema winkel of bakker aan vast knopen.

Het bange mannetje moet dus op spreekuur bij de toverboom en komt in het Wilde woeste 20151022_170146woud onder andere een heks tegen, een grote spin, spoken en vleermuizen en een draak.

Het lokaal aanpassen.

Je snapt het , de klas is bij ons grondig verbouwd tijdens dit project. We zijn begonnen met een heuse toverboom bij de thematafel.

In de zandtafel hebben we met stukken boomschors, grote dennenappels, paddenstoelen, dinosaurussen, stenen en plastic spinnen een wild woest woud gemaakt. De kinderen vonden het erg leuk om zo steeds een ander hol of bos te vormen en het kleine bange mannetje (een playmobil poppetje) werd dan natuurlijk steeds erg dapper. De zandtafel werd zo eigenlijk een verteltafel.

20151019_171607 In de rekenhoek werden allerlei herfstmaterialen gewogen en werd een samenwerking tot stand gebracht met de huishoek oftewel het heksenhuisje.

In de rekenhoek hingen kaboutermutsen klaar en daar kwamen de kinderen vanuit het heksenhuisje hun boodschappen doen voor de heksensoep en de andere toverdrankjes.

20151019_105730 (1)

Er werden in een schrift aantekeningen gemaakt over de hoeveelheid en de naam van de ingrediënten en dit werd soms zeer serieus genomen. Vanaf de site van Juf Anke had ik de receptkaartjes en de telkaartjes gebruikt in deze hoek.

De huishoek, of eigenlijk het heksenhuis, was ook helemaal in het thema aangepast.

Als dak hadden we een grote tak gezocht die door de herfst was weggewaaid. In het huisje stond uiteraard een heksenbezem. Die stond zomaar op een dag in de klas met een briefje erbij dat de heks hem best even uit wilde lenen maar dat ze hem binnenkort wel weer op kwam halen. Spannend hoor. Ook hadden we een mooie koperen ketel (geleend van een collega) om soepjes te maken en het keukentje was omgetoverd tot een heksenkeuken met mooie voorbeeldfoto’s van drankjes en uiteraard een voorraadkast met potten vol spinnen, kakkerlakken, vliegen, paddenstoelen, eikels, noten en dennenappels.

Hier wat foto’s ter inspiratie.

20151019_10563820151022_170353

 

 

 

 

 

20151022_170131 20151022_170255 20151021_112602 20151021_112512 20151019_213027 20151019_105540

 

 

 

 

 

 

De griezelhoek

De donkere lap in het hoekje van het heksenhuis was een griezelhoek. Hier lag een knijpkat zaklamp bij en binnen hingen glow-in-the-dark sterren en een heus plastic skelet (net als in het prentenboek) te rammelen.

De kinderen hebben tijdens dit project een mooi rijk aanbod gehad in hun woordenschat, het praten over gevoelens was een doel,  maar ook rekenkundige begrippen als meer minder, hoeveelheid, inhoud, tellen kwamen veelvuldig aan bod.

Een mindmap over het thema

Hier de mindmap die we maakten van het verhaal tijdens begrijpend luisteren. Met een mindmap kun je taal en begrippen heel goed in een talig netwerk verbinden.

bang mannetje

Mijn mening

Al met al zeker een thema wat ik aan kan raden!! De kinderen vonden het in ieder geval super leuk en ze hebben spelend heel veel opgestoken.

Tip:

  • Koop de attributen tijdens de Halloweenperiode bij winkels als de Action, Big Bazar of Euroland. Je hebt dan voldoende keuze in plastic insecten en heksenattributen.
  • Wanneer je de materialen  in boxen op school bewaart heb je er ook weer plezier van tijdens een ander project, bijvoorbeeld thema kriebelbeestjes!
  • Download hier de kaartjes voor op de voorraadpotten.
  • Lamineer je foto’s voor in de heksenkeuken, zo kun je ze de volgende keer weer hergebruiken.

 

 Wat ga jij deze herfst doen in jouw groep? Laat het mij weten ineen reactie hieronder. Wellicht kunnen we elkaar inspireren.

2 Reacties

  1. Daphne

    Super leuk! Ga ik ook doen🙂 Dank voor de info!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest