Het stille kind

Deze week kwam ik een engels artikel tegen over “the Nonverbal child” van Catherine Pascuas.
Hierin worden kinderen beschreven die zoals het woord al zegt “niet communicatief” zijn, Kom jij die wel eens tegen in je groep of heb je zelf een kind wat niet wil spreken? Lees dan vooral verder!
zorg 2

Je kent ze wel, die stille kinderen, die niets zeggen wat er ook gebeurt. Die kinderen waar je totaal geen contact mee krijgt maar daarentegen wel storend gedrag kunnen vertonen waardoor jij als leerkracht of als ouder steeds meer met je handen in het haar komt te zitten. Die kinderen dus, met hoogstwaarschijnlijk een TOS of een vorm van Autisme,  of beiden?

Dit artikel geeft 5 tips over hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Nu ben en blijf ik van mening dat ieder kind uniek is maar toch sluit ik me wel aan bij deze 5 simpele tips, die voor heel veel  kinderen met een TOS of een vorm van Autisme een goede basishouding voor communicatie zouden kunnen zijn. Daarom hier de tips vertaald op een rijtje.

Tip 1: Gevoelens

Bedenk een visualisatie of gebaar bij een gevoel. Bijvoorbeeld over je buik wrijven bij honger, volg met je vinger een denkbeeldige traan over je wang bij verdriet of  zet je handen op je heupen bij boos. Wijs eerst jezelf of het kind hierbij aan en maak tot slot eventueel een vragende beweging? (2 handen breed open gedraaid naar boven).
Blijf echter ook taal hierbij gebruiken. het kind krijgt op deze manier een visualisatie tegelijk met de juiste taal aangeboden. Zodra het de gevoelens gaat herkennen kan het zelf gaan communiceren d.m.v gebaren of taal.
In de klas kunnen ook gebaren gebruikt worden voor routinehandelingen zoals naar de wc gaan, jas aantrekken, opruimen, enzovoort.
Let op:  Met de app ISignNGT  kun je op alfabet een gebaar zoeken. Je ziet een filmpje, een foto van het gebaar maar ook de bijpassende picto, Superhandig toch? En niet alleen bruikbaar voor doven en slechthorenden dus.

Tip 2: Stemvolume

Ga er van uit dat het kind je begrijpt. Dit is vooral belangrijk bij kinderen met Autisme. Ga niet harder praten. Spreek het kind aan zoals je doet bij ieder ander kind. Hij is niet doof, hij  praat alleen (nog) niet. Kinderen met autisme raken snel overprikkeld en een normaal stemvolume is daarom erg belangrijk. Bij kinderen met TOS is het daarnaast belangrijk om goede zinnen aan te bieden. Geef het goede communicatievoorbeeld!

Tip 3: Visualisatie

Gebruik plaatjes, foto’s, apps, boeken, voorwerpen,  of situaties om de taal te visualiseren.
Zorg dat je de snelkoppeling voor Google afbeeldingen klaar hebt staan op je digibord of iPad zodat je meteen een plaatje kunt zoeken bij wat het kind probeert duidelijk te maken. (Let wel op dat je het aanbod eerst op “safe search” zet!) of gebruik de digibordsoftware van Gynzy om (veilige) afbeeldingen te zoeken.
Laat vanuit thuis foto’s sturen na het weekend om zo aan het verhaal van het kind een beeld te geven. Handig voor de rest van de groep, die heeft zo ook meteen door waar het over gaat.

Tip 4: Totale communicatie

Gebruik je gezichtsexpressie, je handen en/of  je hele lijf bij de communicatie. Leer het kind ook zelf deze gebaren gebruiken. Ga maar na, hoe vaak gebruik jij zelf je gezichtsexpressie om iets duidelijk te maken? Het is handig voor direct contact en vaak ook meteen duidelijk. Je vriendje of vriendinnetje weet immers precies wat je bedoelt wanneer je tong uitsteekt met een afwerend gebaar en een vies gezicht bij het zien van een spruitje!
Gebruik raadspelletjes om deze gebaren te oefenen. bijvoorbeeld: maak een gebaar en kies het bijbehorende plaatje. Kijk voor meer ideeen eens rond op mijn pinterestbord leefstijl-sociaal emotionele ontwikkeling.

Tip 5: betekenisvolle taal

In het Engelse artikel wordt gesproken over “communication with motivation”. Bij ons in het cluster 2 onderwijs spreken we over betekenisvolle taal. Dit is taal die leeft voor het kind omdat het iets heeft ervaren of  waarbij het kind in hoge mate betrokken is. Houdt het kind van vliegtuigen, ga dan eens samen een boek met vliegtuigen bekijken. Is een kind in de Efteling geweest, ga dan samen foto’s van de Efteling bekijken. Daag het kind uit tot communiceren, gebruik daarbij de interesses en competenties van dat kind.  Wij praten toch ook het liefst over wat ons boeit?

 

Verder lezen?

Op mijn yurls-site vind je speciale pagina’s over TOS en Autisme  

Kijk eens rond!

Heb jij nog aanvullingen? Laat ze dan achter in een reactie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares