Wat zijn mindmaps?

Mindmaps zijn visuele woordvelden waarin je begrijpend luisteren kunt verwerken maar ze zijn ook handig om te gebruiken bij het brainstormen over een onderwerp zoals de herfst.
Mindmaps helpen ook bij kinderen om woordenschat beter te begrijpen doordat deze visueel geordend wordt. Het helpt leerlingen om de informatie op de juiste manier op te slaan in het geheugen.
Zeker bij taalzwakke of taalarme leerlingen is een mindmap een zeer goed hulpmiddel om een thema met de bijbehorende begrippen en woordenschat te ordenen en beter op te nemen.

Mindmaps in een thema

Binnen dit thema zijn namelijk heel veel subthema’s te bedenken zoals De spin, Paddenstoelen of Het weer. Wanneer je een gesprek start kun je met een mindmap de beginsituatie duidelijk krijgen, wat de kinderen er dus  allemaal al van weten.
Vanuit deze beginsituatie kun je de leerdoelen voor je subthema aanpassen en de juiste activiteiten of verdiepingsmaterialen erbij zoeken.
Gaandeweg het thema vul je dan de mindmap nog verder aan. Een  mindmap kan ook dienen als evaluatiemiddel, “wat hebben we nu allemaal al geleerd over…”.de spin

 

Hoe maak je een mindmap?

 Opbouw

Bouw de mindmap vanuit een centraal woord in het midden. Hieromheen komen de takken, bouw die op volgens de richting van de klok. Aan een tak komen soms ook weer subtakken. Die blijven dan wel de kleur van de hoofdtak houden.

Tekst

De tekst moet zo kort mogelijk gehouden worden in een mindmap, liefst een lidwoord met zelfstandig naamwoord. Het woord moet altijd boven de tak geschreven worden en daarboven moet het plaatje geplakt of getekend worden.

Tekeningen

Wanneer je niet zo’n begenadigd tekenaar bent kun  je met de kinderen afspreken dat je later (liefst diezelfde dag) de plaatjes erbij zoekt.
Je kunt natuurlijk vooraf ook al een groot aantal plaatjes verzamelen en afdrukken zodat je sommige plaatjes al kunt opplakken tijdens of na de eerste brainstorm. Laat de plaatjes steeds pas achteraf zien aan de kinderen. Anders beïnvloed je het denkproces teveel.

Materialen

Je kunt ook brainstormen met concrete materialen. Verzamel een aantal materialen rondom het thema en ga samen met de kinderen in gesprek hoe je dit kunt ordenen in groepen. Elke groep materialen komt dan in een gekleurde hoepel of op een gekleurd papier te liggen en dit vertaal je naar een tak van een mindmap. Wanneer de kinderen zelf niet taalvaardig zijn en niet zo’n grote woordenschat hebben kan dit een mooie opstap zijn voor een mindmap. Misschien komen de kinderen dan toch nog met eigen aanvullingen.

 

TIP!

Maak er na afloop een goede foto of PDF van en verzamel die in een map die de rest van het schooljaar in de leeshoek blijft staan. Je zult zien dat leerlingen er zelf regelmatig nog eens doorheen bladeren en ze kunnen dan vaak zelf nog prima vertellen wat er ook weer was gezegd tijdens het maken van de mindmap.

Wil je meer informatie over hoe je een mindmap moet opbouwen of over een gevisualiseerd gesprek, lees dan hier verder.

 

Werk jij vaak met mindmaps in jouw groep? laat het mij weten in een reactie hieronderaan de pagina.
Het zou leuk zijn wanneer we elkaar kunnen inspireren.

Hier zie je nog wat meer voorbeelden van een mindmap over zo’n subthema.

2 Reacties

 1. Vera Zimberlin

  Het is goed te zien dat er iets over mindmaps praktisch is gemaakt voor de kleutergroepen.
  Op deze manier wordt het zichtbaar hoe je ermee kan werken
  De kinderen die nog niet lezen hebben juist tekeningen en plaatjes of foto’s nodig om de beelden in hun hoofd te kunnen ordenen. Waar hoort het bij, wat en wat weet ik er al van.

  Antwoord
  • Marita

   Bedankt voor je reactie, visualisatie blijft altijd belangrijk inderdaad.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je op de hoogte blijven van mijn online trainingen?

Trainingen, webinars, workshops. Facebook lives met coaching en inspiratie op het gebied van taal en ICT.

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn trainingsaanbod en workshops.

Via deze mailinglijst ben je als eerste op de hoogte van de komende events en aanbiedingen.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares