Deze week kreeg ik weer een bericht van Esther Vliegenthart, de auteur van Saartje,
het prentenboek speciaal voor kinderen met Autisme.

 

Het prentenboek is speciaal voor deze groep kinderen omdat het rekening houdt met hun autisme webinformatieverwerking, taalbegrip en prikkelverwerking. Zo maken de figuren in de tekeningen geen oogcontact met de lezer, zijn de kleuren zacht en het verhaaltje heel duidelijk. Het verhaal is helemaal geschreven vanuit hun belevingswereld.

Sinds deze maand is deel 2 uit: een boekje helemaal geschreven vanuit de belevingswereld van haar eigen¬†zoon van 7 (met klassiek autisme) en heet “Saartje speelt met auto’s”. Saartje speelt niet zoals de meeste kinderen, maar houdt ervan lange files te maken… en te verplaatsen, te sorteren en te tellen. Ik denk dat dit boekje een feest der herkenning zal zijn voor (ouders van) kinderen met autisme.

Esther vroeg of ik hier een stukje pover zou willen plaatsen. Bij deze dus. ūüôā ¬†Esther heeft ook een website, waar ze¬†informatie en tips geeft voor ouders: www.desitevansaartje.nl en een¬†¬†Facebooksite van Saartje https://www.facebook.com/eekhoornsaartje/

De boeken van Saartje vertellen een helder, kort verhaal. Het heeft een duidelijk begin (het kind kan nog heerlijk even heen en weer schuiven en zijn draai vinden tijdens de eerste bladzijde, want daarna begin het verhaal pas echt) en een heel duidelijk eind. Fijn voor kinderen met (een vorm van) autisme, zo weten ze dat het voorlezen echt klaar is.

Het verhaal houdt rekening met de taalverwerking van de kinderen. Zo worden er geen denkstappen overgeslagen, zodat het verhaal weinig vragen op zal roepen bij uw kind en zijn de woorden kort en duidelijk. Op iedere pagina staat een tekening die de kern van die bladzijde weergeeft.

Mijn mening

Dit boek is geschreven door een ervaringsdeskundige. De zoon van Esther heeft namelijk klassiek autisme en ik vind het dan ook een prachtig initiatief van haar om deze boeken te maken en te publiceren. Het is nu eens geen boek óver autisme, of TOS, of ADHD, maar juist vóór de kinderen: een voorleesboek dat past bij hun taal- en prikkelverwerking en aansluit bij hun belevingswereld.
Naast boeken biedt Esther ook materialen die als aanvulling kunnen dienen en geeft ze op haar website goede informatie over ASS, maar ook over TOS en ADHD.
Zeker even een kijkje nemen dus!

 

 

Related Post

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas en blijf meteen op de hoogte van het laatste nieuws van deze site.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers liken dit: