Een tijdje geleden vroeg Arno Coenders tijdens de opleiding  voor ICT-Coördinator aan mij of ik iets wilde uittesten in mijn groep 2.

Hij had namelijk bij het Kruidvat voor het minimale bedrag van 10 € een tablet gekocht, en vroeg of ik die eens uit wilde testen in mijn groep op gebruiksvriendelijkheid en met de onderliggende vraag of dit een alternatief zou kunnen zijn voor een echte (dure) IPad. Ik mocht het device na afloop houden dus antwoordde ik natuurlijk met ja. Want we blijven Nederlanders uiteraard. 🙂 Hieronder lees je mijn ervaringen en conclusie.

De technische details op een rijtje.
image

Het is een Android 4.2 van Cherry Mobility
Type : Tablet PC M-743
7″Ultra Clear IPS Display
Quad -Core processor

Hier enkele foto’s.

image

 

 

 

image image image

 

 

 

 

 

De behuizing.
De plastic behuizing voelt niet heel solide aan. Ik vraag mij af of de tablet een een val in de klas  zou overleven. Door de ronde kanten van de behuizing zal er minder vaak een fatale beschadiging zijn maar je kunt voor deze tablet natuurlijk ook een stoothoes of kidscover kopen.

De fotocamera en het beeldscherm
De lage pixeldichtheid is wel te zien maar de tablet oogt niet heel korrelig. Je moet ook rekening houden dat je met een budget tablet te maken hebt. Voor kinderen is het een prima beeldscherm.
Voor een budget tablet zijn de kijkhoeken ook prima in orde. Heb je het scherm niet recht voor je, dan zie je het scherm nog steeds.

Het geluid.
De  plaatsing van de  mono-speaker aan de achterkant is ongelukkig. Zeker als je de tablet op een vlakke ondergrond (leerlingtafeltje) hebt liggen merk je een volumedaling, waar ook de kwaliteit van het geluid onder te lijden heeft. Ik vraag mij af of een Kidscover het geluid niet nog verder zal dempen.

De snelheid en gebruiksvriendelijkheid.
Bij normaal/gemiddeld gebruik voelt alles redelijk soepel aan. Het werkt niet snel maar het werkt. Apps openen met redelijke snelheid en ook het surfen naar een site gaat met een acceptabele tempo. Het downloaden en installeren van wat zwaardere apps zoals gynzy of klasbord  geeft alle andere taken een vertraging. Het tonen van een video gaat uitstekend, maar tegelijk switchen tussen enkele apps vermindert de snelheid en soms blijft de tablet een seconde of twee hangen. Bij mij in de klas zijn de kinderen gewend aan Ipads (IOS) dus het was even wennen met een Android, maar ging na wat oefenen snel genoeg.

De Accu.
De accuduur van deze Kruidvat tablet is minimaal.  Bij normaal gebruik kun je gemakkelijk 2 tot 3 uur aan de slag met het apparaat. Bij een spel of app gaat het al sneller en doordat er ook stroomverbruik is in slaapstand was de tablet steeds in de middag al leeg. Hij moest dan ook tijdens de lunch steeds opladen. Ga je dus met deze tablet aan de slag in de klas, leg hem dan tussendoor steeds aan de lader om niet mis te pakken.

Conclusie.
Het startscherm is traag. Functioneel werkt het allemaal naar behoren maar het had wat mooier gekund. Zo zijn de iconen van apps net iets te groot, valt soms wat tekst weg onder de iconen en wordt in horizontale modus (landscape) niet het gehele scherm gebruikt door de apps en widgets.

Voor in de klas ben ik gematigd positief. Je hebt voor een zeer klein prijsje een tablet maar of je er echt mee aan de slag kunt is de vraag. Bij het werken met de apps squla en gynzy merkte ik al dat het snel te zwaar werd voor deze tablet. Ook klasbord was ook lastig te laden.

Misschien komt het doordat wij tot nu toe verwend zijn met IPads dat de interesse van de kinderen ook al snel weg was.  Vooral het feit dat hij steeds snel leeg was, gaf frustratie. Ook het langzaam laden was geen pluspunt.

Al met al zou ik deze tablet niet aanraden, maar wil je, met een klein budget, eens uitproberen hoe het is om met een tablet te werken, dan is het een oplossing.

TIp: Wanneer je iets wil uitproberen met een tablet in je klas zou je kunnen beginnen met 1 of 2 apps op deze tablet. Slim is dan dat je die er steeds afhaalt wanneer je andere apps wil gebruiken. Op die manier zul je de capaciteit zo minimaal mogelijk  belasten.

 

WINACTIE:

Natuurlijk heeft niet iedereen de mogelijkheid om een iPad of dure tablet in de groep uit te proberen.
Daarom heb ik een winactie gemaakt. Jij kunt deze tablet winnen!
Schrijf in een reactie waarom jij graag deze tablet toch zou uitproberen in jouw groep.

Wie weet kun jij dan toch met apps aan de slag in het nieuwe schooljaar, en deze tablet als opstap gebruiken naar meer.

8 Reacties

 1. Sytske

  Dat zou mooi zijn voor gebruik bij de Spetters (gr1/2) we hadden 3 pc die niks deden, na de vakantie knikkeren we ze weg. Om dan toch weer ICT in te zetten kunnen we deze tablet zeker gebruiken. Inderdaad foto’s, iets snel opzoeken en laten zien. Want echt gezegend met goed digitaal materiaal zijn we niet: het Digibord is ook heel vaag: de kinderen kijken meer naar het scherm van de PC die ernaast staat😏En ik zou graag stopmotion proberen, WoW als dit eens zou gaan lukken: ik duim vanuit m’n tent👍

  Antwoord
  • Marita

   Dat is inderdaad erg weinig materiaal. Je komt op de lijst met kanshebbers 🙂 Nog een fijne vakantie in de tent!!

   Antwoord
 2. Patricia de crom

  Om met de kids gynzy te kunnen oefenen en nieuwsbegrip in de klas.

  Antwoord
 3. daphne

  Ik wil volgend jaar vaker gebruik maken van “flipping the classroom” in mijn kleutergroep. Bijvoorbeeld door filmpjes te gebruiken van vouwopdrachten en de kinderen hiermee aan de slag te laten gaan. Ik had al bedacht dat ik hier het digibord voor in kon zetten, maar een tablet in het atelier is mooi ‘grijpbaar’ voor de kinderen. Ik lees dat filmpjes wel kunnen als je verder niet (te veel) apps aanzet op de achtergrond, helemaal prima dus!

  Antwoord
  • Marita

   Dat zou inderdaad een goede toepassing kunnen zijn. Ik zet je op de lijst met kanshebbers.😊

   Antwoord
 4. Deborah Eisinga

  Een tablet zou een mooie uitkomst zijn in de klas. Nu hebben alle groepen een 2 in 1 computer, behalve groep 1/2. Ook hebben we 1 tablet die we moeten delen met alle klassen. Als we deze nu eens zouden winnen en hem in groep 1/2 in kunnen zetten, dan zijn er veel meer mogelijkheden. Dat zou echt heel tof zijn!

  Antwoord
  • Marita

   Hallo Deborah, zoals ik al beschrijf in het artikel heeft deze tablet wel zijn beperkingen maar ik snap je redenering. Ik zet je op de lijst. ☺

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares