Praatprikkels, wat zijn dat?


“Wat heb je vandaag op school gedaan?” Herkent je die vraag?
En is het antwoord van uw kind of leerling thuis ook meestal een onverschillig schouderophalen met daarbij de bekende uitspraak “weet ik niet”?
Dan is het tijd voor praatprikkels oftewel oudercommunicatie 2.0.klasbord 1
In deze tijd van bloggen, Social Media en Internet kan het niet meer zo zijn dat ouders niets te zien krijgen van wat er in de klas allemaal gebeurt. Vooral in het speciaal onderwijs is informatie naar ouders toe erg belangrijk. Ouders zetten hun kind ‘s ochtends in de taxi en zien het eind van de dag weer thuis komen. Even binnenkijken door het raam van het klaslokaal of iets vragen aan de leerkracht is er dus niet bij.

Wat kun je delen met ouders?

Vanaf de onderbouw kun je starten met het delen van foto’s van bijvoorbeeld klassenactiviteiten, knappe prestaties in de bouwhoek of leuke spelsituaties in de huishoek. Eventueel aangevuld met korte info.
In de hogere groepen kan dit uitgebreid worden met het delen van huiswerkopdrachten, foto’s van activiteiten of bijvoorbeeld uitleg van bepaalde leerstof middels een link naar een filmpje op het internet. (Zelfgemaakt door de leerkracht.) Je kunt natuurlijk ook vragen stellen over wie er bijvoorbeeld hulpouder wil zijn bij bepaalde activiteiten.
Ik noem dit #praatprikkels, die zijn voor thuis maar zeker ook voor school erg belangrijk.

Voor ouders is het fijn om op de hoogte te zijn, om mee te leven met de dingen die in de klas plaats vinden en besproken worden. Je kunt op die manier thuis er nog eens over praten of gerichte vragen stellen.
Voor leerlingen is het fijn dat de ouders al enigszins op de hoogte zijn en eventueel mee kunnen denken over huiswerk of opdrachten.
Voor de school is het daarnaast ook heel handig om op een snelle en simpele manier informatie te delen over bijvoorbeeld een sportdag, een excursie of een project.klasbord 3
De bekende briefjes die kwijt raken in de tas zijn verleden tijd. De korte vraagjes om materialen mee te brengen, extra hulp of een stel regenlaarzen voor de excursie, deel ze even via je platform. Alle ouders zien het meteen en kunnen zo nodig direct reageren.

Twitter in de klas.


Tot vorig schooljaar gebruikten wij een Twitter-account voor onze klas om de praatprikkels te verzenden. Dit was een succes. De meeste ouders volgden maar het had een aantal nadelen.

twitter klas

  • Je mocht er geen herkenbare foto’s van kinderen op gebruiken. Voor een kleutergroep was dat toch jammer.
  • Ouders konden niet reageren, dus gerichte vragen stellen over bijvoorbeeld klassenhulp ging niet via Twitter.
  • Het was een openbaar account dus iedereen keek mee, wat soms vreemde volgers opleverde.

Facebook in de klas

Op een andere locatie van onze school gebruiken ze een Facebook account per klas. Ouders volgen in een besloten Facebookgroep de klas. Enkele nadelen van dit platform:

  • Ouders moeten eerst een privé account aanmaken voordat ze een groep kunnen volgen.
  • Foto’s op een Facebookgroep zijn en blijven eigendom van Facebook.
  • Wanneer je een groep volgt kunnen leden van deze groep ook binnenkijken op je privé account.

Klasbord

Wij zijn dit jaar overgestapt naar  het platform Klasbord.klasbord 2
Klasbord lijkt een beetje op een combinatie van Twitter en Facebook. Het is een gratis online platform wat zowel via een app als via de mail te gebruiken is.
De ouders installeren de app op hun telefoon of tablet en krijgen een melding of een mail bij een nieuw bericht.
Het mooie van Klasbord is dat de leerkracht bepaalt wie er allemaal mogen volgen. Ouders moeten een volgverzoek indienen via 3 simpele stappen en worden daarna door de beheerder toegevoegd aan de lijst met volgers.
De beheerder, meestal de leerkracht, bepaalt wat de reactie mogelijkheid is per bericht. Dit kan zijn een duimpje (Toppie=Facebook like) of een reactie of beiden.
Voor parttime docenten is het ook heel handig om een collega (bijvoorbeeld je duo collega of onderwijsassistente) medebeheerder te maken. Wij hebben zelf op school ook de groeps-logopediste medebeheerder gemaakt, zodat zij ook iets kan posten op het klasbord.
De foto’s worden in een beschermde omgeving gedeeld. Het is wel belangrijk dat je ouders bewust maakt van het feit dat ze niet zomaar foto’s mogen delen buiten dit platform zonder toestemming van de betrokken ouders. Een screenshot is immers zo gemaakt.
Bij ons op school kiezen we er voor om ouders alleen als volgers te accepteren en zo de regie, van wat er op het klasbord verschijnt, zelf in handen te houden. Het zijn immers praatprikkels voor thuis. Voor onze kinderen met TOS (taalontwikkelingsstoornissen) is het erg fijn wanneer de ouders gerichte vragen kunnen stellen over de afgelopen schooldag. Ook is het leuk om nog eens terug te kijken naar de foto’s. Wat gebeurde er toen ook weer in de klas? Wat was het thema toen ook alweer?  Wat heb je daar gedaan?

klasbord2

Voor hogere groepen kan ik mij voorstellen dat je leerlingen ook als volger accepteert. Zij kunnen dan makkelijk terugkijken naar wat er door de leerkracht is gedeeld. Je kunt van je leerlingen zelfs ook schrijvers maken. Dit is een leuke manier van interactie binnen je groep in een veilige omgeving. De beheerder krijgt namelijk altijd eerst een verzoek tot goedkeuring voordat het bericht op het klasbord verschijnt. Dit kan meteen een leuke Social Media training zijn voor je groep. Laat je leerlingen bijvoorbeeld op toerbeurt een week lang verslag doen met foto’s en overige informatie.

 

Wat is er zo handig aan klasbord?

Op de website van klasbord vind je allereerst een aantal handige uitlegfilmpjes.
Je vind hier ook een lijst met FAQ , veelgestelde vragen dus. Zowel voor ouders als school is er een specifieke lijst te vinden. Het aanmelden in 3 stappen wordt er uiteraard ook duidelijk en helder omschreven.
Zodra je een klas hebt aangemaakt, ontvang je meteen een kant en klare PDF die je kunt mailen naar ouders als uitnodiging. Deze PDF  vertelt op 1 A4, in drie simpele stappen, hoe je de app kunt installeren en een volgverzoek kunt indienen.

klasbord 4Wij hebben op school deze PDF uitgeprint meegegeven zodat ouders het papier makkelijk bij de hand kunnen houden tijdens het installeren van de app op hun telefoon, tablet of op de computer. Je kunt dit formulier natuurlijk ook persoonlijk overhandigen tijdens de eerste schooldag of de informatieavond.

Leuke aanvulling: Op het einde van het schooljaar krijg je een mail van Klasbord met een PDF bestand waarin het complete schooljaar gebundeld is. Print je dit uit, dan heb je een prachtig jaaralbum.

 

Conclusie

Voor ons is Klasbord op dit moment een ideaal platform om praatprikkels te delen met ouders.
We hadden daarom aan het begin van dit jaar bedacht om in onze groep zonder heen en weer schriftjes te werken. Dit zijn schriftjes die dagelijks mee op en neer gaan in de rugzak van het kind. Mail was immers net zo handig dachten wij. Toch hebben we er, na 1 week, alsnog voor gekozen om die dagelijkse schriftjes te blijven meegeven met de kinderen. Het blijkt in onze praktijk dat het handig is wanneer sommige dingen snel terug te lezen zijn voor alle betrokkenen bij het kind. En dat zijn er bij ons in de klas bijvoorbeeld al 7. (2 leerkrachten, 2 onderwijsassistentes, 1 logopediste, 1 speltherapeut en 1 fysiotherapeut)
Ook is het voor sommigen van onze ouders makkelijker om hun verhaal op papier te zetten dan via een mailtje te versturen.
De privé-communicatie rondom een kind gebeurt daarom bij ons op school nog steeds via email en contactschriftjes. Dit is dan wel echt puur voor de persoonlijke meldingen.
Klasbord is er om het dagelijkse groepsgebeuren te delen en natuurlijk voor de praatprikkels thuis.klasbord 5

Welk platform gebruiken jullie in de klas?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares