Passende apps in de klas

Op heel veel scholen wordt tegenwoordig gewerkt met iPads, apps of tablets.

Veel leerkrachten gebruiken de apps die educatief zijn op een doelgerichte en bewuste manier, er wordt gekeken naar een leerdoel, er wordt een instructie en werkvorm bij gezocht en dit wordt dan vaak aangevuld met digitale hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een app, om de leerstof in te oefenen of om een interactieve les te maken.
In de app-store struikel je over de educatieve apps, maar of die allemaal zo educatief verantwoord zijn, dat hangt natuurlijk af van de manier waarop je ze inzet en waarvoor.

Onderzoek en publicaties

Kennisnet heeft hier een aantal mooie publicaties over online gezet. De Weten-wat-werkt-kaarten bijvoorbeeld waarbij je met je team goed na kunt denken over je visie op ICT naar aanleiding van onderzoeksresultaten. Er wordt door middel van handige discussiekaarten en achtergrondinformatie geholpen om de vraag te beantwoorden:

Wat willen wij nu eigenlijk op onze school met ICT en wat is onze visie? 

Kennisnet meldt het volgende over taal en multimedia:

Er zijn steeds meer multimediaboeken op de markt die leerlingen zelfstandig kunnen lezen. Deze boeken bevatten animaties, geluid en andere digitale opties, om de leeservaring te verrijken.
Multimedia kunnen de aandacht van de leerling echter ook afleiden van het leren.

 

Kennisnet meldt verder:

Vanuit onderzoek weten we drie dingen zeker

  1. Multimedia kunnen de taalontwikkeling van NT2-leerlingen en taalzwakke leerlingen belemmeren omdat ze de aandacht van de leerling afleiden van de woorden die ze moeten leren.
  2. Geanimeerde boeken hebben een negatief effect op verhaalbegrip en taalvaardigheid van NT2-leerlingen en taalzwakke leerlingen als de multimedia inhoudelijk niet aansluiten op het verhaal.
  3. Ook digitale leermiddelen met veel interactieve opties (ontdekspelletjes, hotspots, digitale woordenboeken) werken afleidend voor NT2-kinderen en taalzwakke leerlingen. Dit geldt zelfs voor interactieve opties die inhoudelijk aansluiten op het verhaal.

Waarom blijf ik dan nog steeds geloven in passende apps?

Met passende apps kun je vaak heel veel verschillende doelen bedienen en volgens mij tegelijk rekening houden met bovenstaande beperkingen.
Even per punt mijn reactie hierop.

1. Je kunt passende apps heel duidelijk en puur houden, zodat alleen het beoogde leerdoel wordt geoefend, zonder allerlei afleidingen. Achtergrondgeluiden of eventuele extra geluiden kunnen uitgezet worden in een leerkracht/ouder-gedeelte.

2. Met de spellen die je bij passende apps kunt genereren vanuit jouw zelfgemaakte content blijft de focus steeds op die specifieke content. Het leidt dus niet af maar draagt ertoe bij dat de verwerking en consolidering intensiveert.

3. Tegenover dit laatste punt over multimedia zou ik graag een ander citaat zetten. Namelijk dit:

Beelden helpen woorden te onthouden. De pedagoog Comenius ging er al van uit dat woorden beter onthouden worden als ze aan voorstellingen zijn gekoppeld. Hij maakte daarom gebruik van plaatmateriaal in een leerboek Latijn. De veronderstelling van Comenius was dat de non-verbale illustratie nodig is om woorden en zinnen te onthouden.
Drie eeuwen later vond de Canadese psycholoog Allan Paivio empirische steun voor de didactiek van Comenius. Zijn theoretisch model veronderstelt dat kennis zowel non-verbaal als verbaal wordt gecodeerd. Het voorspelt dat non-verbale codes zoals illustraties nodig zijn om verbale codes te begrijpen en te onthouden. Zijn experimenten tonen bijvoorbeeld aan dat abstracte woorden (ver) moeilijker te onthouden zijn dan een concreet woord (veer) en dat abstracte woorden
gemakkelijker onthouden worden als je er een concreet beeld bij bedenkt. Als kinderen het woord ‘wetenschap’ aan het beeld van een professor in toga koppelen, onthouden ze het woord en zijn betekenis beter. Uit hersenonderzoek blijkt dat een groter deel van de hersenen actief is bij woorden die gekoppeld aan beelden geleerd zijn.

 

Bron: Bereslim.nl

Het gebruik van passende apps zie ik dus zelf als een aanvulling op mijn leerstofaanbod, op een manier die voor veel kinderen met een zwakke taalontwikkeling zeker een goede aanvulling is.

Zelf gebruik ik alle passende apps zoals hieronder genoemd in mijn kleutergroep in het cluster 2 onderwijs, voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) .

MIjn top 5 voor passende apps

Tinytap

Met de app tinytap creëer je makkelijk een spel rondom een bepaald leerdoel. Dat kan woordenschat zijn, maar ook bijvoorbeeld begijpend luisteren of verhaalbegrip.

Lees er hier meer over.

Omnidu

Met de app Omnidu kun je woordenschat of andere taaloefeningen, maar ook rekenleerstof op een simpele manier visueel maken en er automatisch spellen aan laten koppelen door de app.

Lees er hier meer over.

Bitsboard

Met de app Bitsboard maakt je zelf een aantal kaarten aan met daarop bijvoorbeeld woorden, begrippen of activiteiten.

De app geeft je vervolgens de mogelijkheid om er gericht activiteiten aan te koppelen.

Lees hier meer over deze app.

Kahoot

Met deze app maak je heel snel een interactieve quiz om bij jouw leerlingen, van de leerstof,  bijvoorbeeld de beginsituatie te peilen of achteraf de leerstof te consolideren of te checken.

Lees hier meer over deze app.

En app nummer 5 dan?

 

Dat is de app Book Creator. Met deze app maak je in 5 stappen een digitaal verhaal. Wat voor mogelijkheden dit biedt lees je in mijn gratis E-book wat je in de webshop hier op de site kunt downloaden.

Op 16 en 18 mei geef ik een webinar over passende apps. Naast een introductie over TOS en Apps neem ik je stap voor stap mee langs deze 5 apps. Je kunt je hier gratis inschrijven tot 15 mei 2018.

Het bijbehorende E-book “passende apps in de praktijk”met handleidingen en tips voor in de klas is nu ook downloadbaar in de webshop!

Meld je nu aan, kijkers van het webinar krijgen hiervoor een kortingscode.

Schrijf je hier nog snel in voor het webinar

Wat zijn jouw favoriete apps in de klas?

Laat het mij weten in een reactie hieronder.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares