Op het moment van schrijven van deze blogpost hebben de meesten van jullie de CITO van Januari al afgerond. Deze blog gaat namelijk over het observeren tijdens het maken van de CITOtoets  met kleuters. Dus misschien wat laat maar dan heb je voor de volgende ronde in juni alvast deze tip.

Je kent het wel, potloden die vallen, kinderen die wegdromen, die moeten plassen, die op de verkeerde bladzijde zitten, enz.  Juf Maike had hier onlangs een hele leuke en vooral grappige toetsbingo over gemaakt. Deze post zette mij aan het denken over mijn observaties tijdens de CITO toets.

Ik zie van alles en schrijf later ook wel wat dingen op maar heb ik echt alles gezien? Ook nemen mijn duocollega en ik allebei een gedeelte af van de CITO en vervolgens bespreken we met elkaar wat we hebben gezien. Daarna hebben wij intern overleg naar aanleiding van de uitslagen. Daar is meestal een van ons bij aanwezig. Een ingevulde observatielijst kan dan handig zijn. Twee paar ogen zien tenslotte meer dan een. Een toetsbeeld kan een heel andere lading krijgen met een goede observatie ernaast. Zat het kind constant weg te dromen en had het daarom zoveel fout? Of zat het kind super zijn best te doen en ging het toch mis?  Werd het kind afgeleid door anderen en moest jij continu bijsturen of kon het zich goed concentreren? Allemaal waardevolle observaties om mee te nemen in de leerlingbesprekingen. Bij twijfel over doorstroming naar een groep 3 kan dit belangrijke informatie zijn.

Ik heb daarom zelf een observatielijst gemaakt met de meest voorkomende dingen erin vermeld. De toetsbingo van Juf Maike hielp mij goed op weg. Bij deze nog bedankt voor de inspiratie. Tijdens de toets heb ik geturfd. Omdat we in groepjes van 7 kinderen de toets afnamen was dit goed te doen.
Ik heb de observatielijst in een worddocument gezet zodat je makkelijk de namen van jouw leerlingen erin kunt toevoegen met eventuele extra observaties.

Waarschijnlijk zijn dit soort lijsten al in omloop via een methode,  maar aangezien wij op onze school zonder methode werken en onze eigen observatielijsten hebben, deze aanvulling. Wie weet heb jij er ook wat aan?
Ik vond het een handig instrument en zal mijn observaties ook zeker gebruiken tijdens de leerlingbesprekingen en de komende oudergesprekken. Je kunt mijn observatielijst hier downloaden.

 

 

Related Post

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang meteen maandelijks de nieuwsbrief met het laatste nieuws van de site en  het laatste nieuws over acties en evenementen. Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares