Het zal je niet ontgaan zijn, deze week was het weer de week van de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in de Jaarbeurs in Utrecht.

Om de 2 jaar weer een leuke dag waar je vol inspiratie van terugkomt en waar je veel dingen kunt zien, inkijken en uitproberen. (En kopen natuurlijk)

 

Logisch dus dat ik op donderdag naar de NOT ging met een gerichte zoektocht naar ICT inspiratie en nieuwtjes op gebied van taalonderwijs. Gelukkig had ik een extra tas mee voor alle folders en naslagwerk. 🙂

Ik heb veel dingen gezien en ongeveer 3 keer mijn schoolbudget uitgegeven (in gedachten). Ik heb leuke nieuwtjes gehoord en gezellige mensen ontmoet. Ga jij nog morgen? Misschien heb je dan wat aan mijn ervaringen. Heb je geen tijd of mogelijkheid om te gaan, dan hier wat leuke tips van mij.

Mijn NOT Tips en nieuws op een rijtje:

Taal nieuws

Ik ging op zoek naar LOGO3000, en dan speciaal de versie voor groep 3. Wij gebruiken het al in groep 1 en 2 dus ik was niet onbekend met het concept. Lees hier meer over mijn ervaring in groep 2. De groep 3 versie heeft mij aangenaam verrast. Er zit weer een herkenbare layout in, de platen zijn ook weer prachtig, de woorden zijn wat abstracter, echt groep 3 gericht en er zit een mooi aanvullend digitaal programma aan met oefeningen die ook wat meer gericht zijn op groep 3. Weer een aanrader dus.

 

 

Ik ging op zoek naar Bereslim. Vorig jaar waren ze nog niet klaar voor de iPad, nu zeer zeker wel. Prachtig is het geworden, helemaal klaar voor tablets, digiborden en iPads met mooie nieuwe boektitels. Het interactieve gedeelte van dit programma vind ik vooral erg sterk. Kinderen worden echt mee genomen in het prentenboek. Volgens diverse onderzoeksresultaten werkt het programma ook supergoed voor kinderen met een taalontwikkelingsachterstand.
Leuk nieuwtje: Dit voorjaar komt een aanvulling waarmee je kunt monitoren hoe de kinderen de oefeningen doen en waar het fout gaat. Tot op vraagniveau. Je kunt er dan veel waardevolle informatie uit halen. dit is een product wat ik nu zeker ga voorstellen aan onze ICT werkgroep.

 

Uiteraard ging ik langs in de kinderboekenstraat bij de kleuteruniversiteit. Wat een drukte, het lijkt erop dat nu toch echt heel nederland dit concept gaat ontdekken. Wie het nog niet kent is binnen 1 minuut enthousiast. Ik heb nog geholpen met het oprollen van de gratis telposters, want die gingen als zoete broodjes, samen met de tassen en de code voor een gratis download van een project. Zeker de moeite waard om langs te gaan dus. Ik kwam daar ook bekenden tegen uit de facebookcommunity. Heel gezellig dus.

 

Op de stand van PICA is het altijd ineressant. Deze keer heb ik de TOS waaier meegenomen.

Een super handig naslagwerk over alle ins en outs van TOS met veel tips en handvatten voor de praktijk.

ICT Nieuws

Voor dit onderdeel had ik mij ingeschreven voor 2 lezingen. De eerste over digitale geletterdheid en computational thinking. Dit was een super leuke lezing, met leuke tips en activiteiten voor unplugged programmeren. Hierover meer in een volgend blog. Het tweede blog ging over programmeren in het SO. Dit was veel gericht op VSO maar desondanks zaten er goede ideeen tussen.

Daarna ben ik op de beurs rond gaan lopen en kwam ik bij de stand van Schoudercom en Digiduif. Mooie (ouder)communicatieplatforms met enkele nieuwe aanvullingen. Vooral het portfolio gedeelte in Digiduif en het heen-en-weer-schrift gedeelte in schoudercom vond ik interessant en neem ik als tips mee terug naar onze werkgroep.

Bij de stand van ICT-Leskisten heb ik de OSMO-code materialen bekeken. Geweldig om even uit te proberen. Ik hoorde daar het nieuws dat de Marbotic letters binnenkort ook geleverd gaan worden in kleine letteruitvoering. (Nu zijn het nog capitalen). Goed nieuws dus voor mensen die hier op zaten te wachten.

Maar ik werd vooral aangenaam verrast bij de stand van Bimii. Dit is materiaal wat is ontwikkeld voor het speciaal onderwijs maar nu een complete aanvulling heeft gekregen, waardoor het super bruikbaar is geworden voor zowel speciaal onderwijs als regulier onderwijs.

Houten HUB met letterblokken

 

 

 

 

 

 

 

Het werkt met houten HUB’s die je op een digibord, een PC of laptop maar ook op een iPad kunt aansluiten met kabel of Bluetooth.HUB kan aan Laptop of iPad gekoppeld worden

Op de houten HUB plaatst de leerling blokjes met letters, cijfer tekens of afbeeldingen. De materialen zijn verpakt in mooie koffers en alles is zeer stevig, dus zeker opgewassen tegen kinderhanden (of monden).
Doordat er bij iedere materiaal verschillende apps gemaakt zijn kun je op veel niveaus aan de slag met letters, lezen, rekenen, cijfers, woordenschat maar ook programmeren. Het materiaal is niet goedkoop maar er zijn in overleg vele combinaties mogelijk. Meerdere HUB’s in combinatie met een complete materialenset is bijvoorbeeld een optie.

Ik ben nu echt fan geworden van Bimii. Ik ga dit zekere meenemen nar onze bouwvergadering.

Als laatste kwam ik bij de stand van Heutink. Ik heb daar de nieuwe kist met Kiene Letters uitgetest. Mooi materiaal in een stevige uitvoering. Het is een soort sprekende letterdoos, de app vraagt letters en kinderen “stempelen” op de iPad. Vergelijkbaar met marbotic, met oefeningen om het fonemisch bewustzijn en de letterkennis te oefenen. Een mooie aanvulling voor je klas.

 

 

Ook zag ik daar de puzzels met Augmented Reality. Interessant om uit te proberen. Het heeft iets weg van de app Quiver. Wanneer een leerling de puzzel heeft gemaakt kan hij hem met de app in 3D zien en krijgt hij of zij er een aantal opdrachten bij.

Leuke tip voor de mensen die de puzzelserie al in huis hebben, je kunt gratis bij Heutink het scan-icoon aanvragen waarmee je de puzzels een augmented reality laag kunt geven. De app die erbij hoort is verder gratis.

Bij gynzy heb ik nog even nagevraagd wanneer nu eindelijk de onderbouw bij gynykids wat meer tools krijgt. Antwoord: Dit is in ontwikkeling.  Ook hoorde ik meteen dat er meer opties gaan komen om resultaten te monitoren binnen de Gynzykids omgeving.

Fijn, het kan voor mij niet snel genoeg gaan.

 

Genoeg gezien en in gedachten ons budget …tig keer uitgegeven. 🙂 Nu maar eens kijken of ik mijn collega’s en leidinggevenden ook zo enthousiast kan krijgen.

Ik heb weer genoten. Misschien ga jij nog? Veel plezier dan alvast . En anders tot volgend jaar op de NOT!

 

 

 

 

 

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares