Op de diverse facebookgroepen voor onderwijsmensen zie je langzaamaan steeds meer vragen voorbij komen over thema’s die na de vakantie uitgewerkt gaan worden. Ben jij nog op zoek naar een thema dan heb ik wel een tip: plan een herhalingsweek met een nieuwjaarsreceptie!
De kinderen moeten allemaal weer een beetje wennen na twee weken vakantie en daarom starten wij elk jaar met een herhalingsweek. Even de regels weer duidelijk, de routines in de klas weer helder en we verwelkomen deze keer twee nieuwe leerlingen wat altijd al een compleet nieuwe groepsdynamiek geeft.
Dit is onze planning voor de eerste schoolweek. Daarna laten we het deze keer een beetje van de weersverwachtingen afhangen. Of we gaan voor thema winter, of we gaan voor het Kleuteruniversiteit project Nippertje en de tijd. Maar daarover later meer.

Wij starten dus na de vakantie met een gezellige nieuwjaarsreceptie met de kinderen. hiervoor heb ik een fles kinderchampagne bewaard van het kerstdiner. Het mag natuurlijk ook gewoon siroop zijn, aangelengd met met sprankelend bronwater  voor de bubbels. Deze champagne serveer ik in leuke plastic champagne glazen (bij het kruitvat nu in de sale).
Voor de sfeer serveer ik slagroomsoesjes uit de diepvries erbij.
Na het branden van een vuurwerkstokje laat ik een confetti-knaller afgaan in de klas. Op het digibord mogen de kinderen tot slot ook  digitaal vuurwerk afsteken.  Alle links hiervoor vind je op mijn yurlspagina: oud en nieuw

Dit was vorig jaar een groot succes. 20150105_083425  IMG-20150105-WA0010

Benodigdheden:

 • kinderchampagne of siroop met bronwater
 • champagne glazen (plastic)
 • diepvries slagroomsoesje of andere feestelijke koekjes
 • confettiknaller
 • vuurwerkstokjes

Natuurlijk bespreken we van tevoren hoe de jaarwisseling thuis is gevierd.
Enkele gespreksvragen:

 • Hebben jullie thuis ook gefeest? (evt. opgestuurde foto’s bekijken op het digibord)
 • Wat aten jullie op het feest?
 • Wat dronken jullie op het feest?
 • Wat heb je gezien of gehoord?
 • Was je opgebleven tot 12 uur?
  Verder bieden natuurlijk  de wisseling van de jaargetallen, de klok, het seizoen wat in de vakantie veranderd is en  het vuurwerk  genoeg punten voor een gesprek!

Daarnaast lees ik die dag het boek “Kikker en het nieuwe jaar” voor en maak ik in de werklessen en tijdens de knutselactiviteiten die week gebruik van mijn yurlspagina Oud en nieuw. Hierop staan wat werkbladen, wat woordkaarten en wat knutselideetjes.

Ik gebruik dit jaar  voor het schrijfatelier de woordkaarten van juf Janneke, de knutselideetjes van Pinterest en tijdens de kringactiviteiten ga ik herhalen. Rijmen, begrijpend luisteren met een mindmap, tellen tot 10 en terug, tellen met sprongen, getalsbegrip tot 10, de begrippen letter, woord, cijfer. Allemaal dingen die ik in die eerste week weer eens onder de loep wil nemen. Bij ons komen ook de CITO-toetsen voor groep 2 eraan (verplicht bij ons op school) dus kan ik mijn observaties van deze week goed gebruiken om nog wat extra activiteiten te plannen voor het zover is. Ik ga uiteraard niet oefenen voor de CITO maar even wat aspecten extra opfrissen is voor sommige kinderen waarschijnlijk wel nodig.

In een volgende post kom ik terug op een ander leuk thema voor deze weken. “Tijd en klokken”.

Wat ga jij doen na de vakantie?

 

Related Post

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang meteen maandelijks de nieuwsbrief met het laatste nieuws van de site en  het laatste nieuws over acties en evenementen. Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares