Het thema Kriebelbeestjes

Dit thema kun je elk jaar weer inzetten omdat het altijd een hit is bij de leerlingen.

Het komt namelijk helemaal tegemoet aan het onderzoekende en leergierige kind.

Je gaat met de kinderen heerlijk op zoek naar allerlei beestjes en samen ontdekken hoe ze eruit zien, wat de verschillen zijn, hoe ze bewegen, je maakt een insectenhotel en nog veel meer. Hieronder een aantal uitwerkingen op een rijtje

Wat kun je doen met dit thema:

Onderzoekend leren
Het onderzoekend leren met een echte onderzoeksvraag kun je hier prima in verwerken.
Begin met een mindmap of een woordwolk over het thema. Ga samen met de kinderen na wat ze allemaal al weten over insecten en wat ze eigenlijk nog willen ontdekken.

Maak zo samen met je groep een onderzoeksvraag?

Voorbeelden zouden kunnen zijn:

  • Wat is het kleinste insect wat wij kunnen vinden?
  • wat is het grootste insect wat wij kunnen vinden?
  • Kunnen insecten op het water lopen?
  • Welk insect kan het snelst bewegen?

Dit zijn vragen die ik hier nu zelf bedenk. Het leukst is het natuurlijk wanneer je samen met je groep een onderzoeksvraag bedenkt die je gedurende het thema gaat oplossen.

Onderzoekshoek

Maak in een aparte hoek of in de huishoek een plekje waar de kinderen insecten kunnen bekijken, natekenen of naspelen met een leuk insectenpak.

Download de papieren om insecten te onderzoeken en na te tekenen via mijn yurls over insecten.

20160520_125825 20160520_125829 20160520_125854 20160520_125900

20160520_155022De thematafel staat natuurlijk in het teken van de kriebelbeestjes en hier staat het insectenhotel bij ons zodat alle gevonden insecten een tijdje mogen logeren in onze klas. Naast het hotel uiteraard een grote loep om alles goed te kunnen bekijken en

WASBEER EN OTTER REDDEN EEN RUPS de boeken die bij het thema horen.

Een compleet project
Wist je trouwens dat de Kleuteruniversiteit een geweldig project heeft wat hier bij past?

Het heet Kriebelbeestjes en is gebaseerd op het prentenboek “wasbeer en otter redden een rups!

De rekenhoek
Hier kun je insecten laten maken van klei. Hier vind je de kleikaarten op mijn yurlspagina. Maak de verhoudingen goed na, lange of korte poten, enz. Tel de poten en maak er evenveel. Ook kun je hier papier leggen om insecten te tellen of na te tekenen. Met een dobbelsteen en plastic insecten kan een spel worden gespeeld. Met een vliegenmepspel kun je met een dobbelsteen op de bijbehorende vliegen laten meppen. Download hier de voorbeelden.

De Taalhoek
Hier komen de woordkaarten, de stempeldozen, maar ook de tekenpapieren weer van pas. Laat de kinderen eventueel de invulformulieren volstempelen of schrijven van de verschillende insecten. Op mijn yurlspagina vind je nog meer links rondom taal en kriebelbeestjes.

De bouwhoek

Je kunt de kinderen hier een opdracht geven om een hotel te bouwen voor alle insecten, maar vrij laten experimenteren kan natuurlijk ook. Het leukst is het uiteraard met echte plastic insecten erin. Print foto’s uit van een bijenkorf, een boom of een vlindertuin ter inspiratie.

Boeken ter aanvulling op het thema

Uiteraard zijn er talloze boeken die je bij dit project kunt gebruiken met al hun eigen mogelijkheden. hieronder zie je een aantal voorbeelden. Mocht je deze willen bestellen dan kun je dat via deze link doen. Ik krijg dan een kleine commissie via bol.com waarvan ik deze site weer aan kan vullen. Alvast bedankt!

Heb jij dit thema wel eens gedaan in jouw groep? En was het ook zo’n succes? Laat het me weten in een reactie hieronder.

0 reacties

Geef een reactie

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas en blijf meteen op de hoogte van het laatste nieuws van deze site.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers liken dit: