Wat is het precies en voor wie is het geschikt?

Kahoot in de klas

 

Wat is het precies?

Een interactieve quiz spelen met je leerlingen waarbij je de kinderen individueel en interactief aan de slag zet met relevante leerstof.

De leerlingen bepalen het antwoord op een vraag door op de corresponderende kleur te drukken op een tablet of iPad.

Je kunt alle kinderen een device geven wanneer je die mogelijkheid hebt, maar je kunt natuurlijk ook met 1 device werken per klas of per groepje.

Is het iets nieuws?

Nee. Bij velen van jullie is het al wel bekend, bij sommige leerlingen is zelfs het nieuwtje er al af.
Maar het wordt nog vaak gezien als iets voor oudere kinderen.

Is het voor  alle leeftijden toepasbaar?

Jazeker!
Veel leerkrachten blijven denken dat deze vorm van ICT enkel is weggelegd voor leerlingen uit groep 4 en hoger. Met andere woorden, leerlingen met een bepaalde leesvaardigheid. Niets is minder waar.
Een Kahootquiz kan namelijk super leuk en goed gespeeld worden met afbeeldingen en dus gebruikt worden vanaf groep 1 van het primair onderwijs, met kleuters dus!

Bij een Kahootquiz implementeer je de stof van jouw lessen of jouw thema in de vragen. Je kunt een Kahoot afnemen om voorkennis op te halen, maar ook om na de instructie of na de afronding van een thema te inventariseren hoe de kennis is verwerkt door de leerlingen.

Wanneer je een Kahootquiz in je groep gaat spelen zie je meteen het grote pluspunt; het enthousiasme en de betrokkenheid van de leerlingen. Iedereen doet  mee en door een handig overzicht na elke vraag heb jij ook heel snel in de gaten waar er eventueel fouten gemaakt worden en bij welke leerling dat gebeurt.
Er zijn opties met puntentelling, geluid en tijdsdruk maar die kun je ook weglaten of aanpassen.

Gedurende de quiz krijgen de leerlingen direct feedback, op hun scherm zien ze een groen vinkje of een rood kruisje na iedere vraag.
Jij kunt dan even kort herhalen wat nu het goede antwoord was door op het digibord de afbeeldingen nog eens te bespreken, alvorens door te gaan met de volgende vraag.
Zo kun je dan tijdens de quiz wat extra coaching geven of op een later tijdstip herhaalde instructie of extra oefening bieden. Ook is het mogelijk om na afloop de resultaten in een PDF naar jezelf te mailen zodat je een duidelijk overzicht hebt van de resultaten per leerling.

Een Kahoot voor kleuters en groep 3 maak je liefst met behulp van afbeeldingen. Dit vergt even wat tijdsinvestering maar loont zeker in enthousiaste feeedback. “Geweldig Juf, dit is superleuk!”.

Een Kahoot is  een leuke interactieve manier om relevante leerinhoud van jouw groep met ICT te combineren.
Over het maken en gebruiken van een Kahoot heb ik al diverse artikelen en blogs geschreven op deze site.

Typ maar eens het woord Kahoot in het zoekvenster, dan vind je ze vanzelf.

Wil jij alle door mij gemaakte Kahoots op een rijtje? Hieronder zie je ze staan, met link.

Heb je nog een vraag? Stel hem hieronder.

 

0 reacties

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares