Play My Osmo Words met kleuters

door | okt 25, 2015 | 0 Reacties

20151025_190913Het spel My Osmo is een mooie aanvulling voor het gebruik van de Ipad in de klas. Het Osmo materiaal oefent met de diverse apps verschillende leergebieden.
De motorische ontwikkeling, het creatieve denken, de reken en telvaardigheden en het fonemisch bewustzijn worden geoefend en ontwikkeld. met veel verschillende levels, punten die gescoord kunnen worden en auditieve feedback in de vorm van geluiden en applaus stimuleert het spel de kinderen enorm.

Je kunt in My osmo ook profielen aanmaken. Je geeft een naam, een emoticon en een kleur aan en je hebt een profiel. Zo kunnen de kinderen dus ook spelen onder hun eigen profiel en worden de statistieken per kind bijgehouden.

In mijn vorige artikel heb ik alle Apps kort beschreven maar deze keer wil ik specifiek uitleggen hoe je zelf content kan toevoegen aan de app My Osmo Words.

Ga naar internet op je computermy_osmo

 1. Ga naar myplayosmo.com. (Dit kan ook via de Ipad maar ik vind deze manier makkelijker.)
 2. Maak een account aan en kies voor Log in met een wachtwoord.
 3. Ga nu naar Private albums.
 4. Druk op de + en creëer je nieuwe album door het een naam te geven.
 5. Selecteer nu New Photo en selecteer vanaf je computer een foto, klik op enter en voeg die toe.
 6. Wanneer je de foto niet kunt downloaden is hij meestal te klein. Dit kun je verhelpen door de foto op je computer te selecteren met je rechtermuisknop> kies voor bewerken> kies voor formaat wijzigen> wijzig nu het percentage naar bijvoorbeeld 300 en klik weer op enter. Probeer nu de foto opnieuw te uploaden naar My Osmo.
 7. Je kunt bij de foto ook Photo Crop selecteren, hiermee kun je de foto nog iets aanpassen.
 8. Selecteer de foto in je private album door erop te klikken en de foto zal omdraaien. selecteer nu edit.
 9. Vul bij new word je Nederlandse woord in of de letter die je de kinderen wil laten zoeken.
 10. Vergeet niet bij difficulty een moeilijkheidsgraad te selecteren.
 11. voeg zo een x aantal foto’s toe en je spel is gemaakt.

Ga nu naar je Ipad

 1. Ga op je Ipad via safari naar Myplayosmo.com en selecteer: Sign in with a password.
 2. Sign in en ga naar mywords.
 3. Ga naar Private Albums en selecteer je zelfgemaakte album.
 4. Klik dan rechtsboven op:  Download to Ipad.
 5. Je Ipad vraagt dan: Open met Words, ga akkoord en geef toegang tot je camera.
 6. Kies nu voor Play en kies vervolgens voor Custom. Je ziet nu de albums die je zelf gedownload hebt en kunt die selecteren.
 7. Kies nu voor Versus (met 2 spelers) of voor Zen (alleen spelen).
 8. Wil je terug naar het vorige scherm klik dan linksboven op het pauze icoontje en selecteer albums of een van de andere mogelijkheden.
 9. je kunt in dit menu ook aangeven of je hints wil krijgen en speech feedback. Dit laatste zet ik uit bij mijn kleuters omdat dit uiteraard weer in het Engels is. Maar dat is je eigen keuze natuurlijk.20151025_184704

Door het zelf maken van de content kun je dus ook met kleuters aan de slag met My Osmo words. Je bent dan op allerlei manieren bezig met fonemisch bewustzijn, auditieve analyse en synthese, manipuleren met klanken, letterkennis, enz.

Enkele spelvormen die ik zelf al heb uitgeprobeerd:

 • Zet foto’s van je leerlingen met hun namen in een spel. Laat de kinderen via de ZEN modus hun eigen namen en die van de andere kinderen leggen of speel om de beurt. Welke foto er komt, die leerling is aan de beurt. Dat aspect vonden ze bij mij extra spannend. Ik liet het spel tegelijk zien op het digibord via Airplay. Zo maak je er een groepsspel van. Hoe dat werkt lees je hier.
 • Zet foto’s van je actuele thema in een spel en vul bij het zoekwoord alleen de beginletter of eindletter in. De kinderen kunnen nu samen(versus) of alleen(zen) bij elk plaatje de juiste letter zoeken.

Er zijn natuurlijk nog meer vormen mogelijk.

Denk eens aan:

 • Welke klank hoor je in het midden?
 • Hoe spel je dit woord?(klankzuivere woorden)20151025_184825
 • Hoort dit plaatje bij de herfst ja of nee. Geef dan alleen de plaatjes die bij de herfst horen bijvoorbeeld de letter j van ja, de rest van de foto’s geef je dan de N van nee. Zo hoeven de kinderen maar te kiezen uit 2 letters, ipv het hele doosje.
 • Maak een spel met plaatjes van letters die al aangeleerd zijn in het schooljaar. De kinderen krijgen dan uiteraard alleen die letters voor zich om uit te kiezen.
 • Maak een spel met de nieuwe letter van het thema, zet er allerlei plaatjes in en alleen de goede plaatjes met de juiste begin letter krijgen ook die ene letter in de beschrijving. Bij de andere foto’s zet je in de beschrijving een x. Geef de leerling nu de actuele letter en de x.

Het is trouwens sowieso een goed idee om bij leerlingen die nog moeite hebben met letters niet het hele doosje met inhoud aan te bieden maar een selectie van de letters.

Ik ben benieuwd wat jullie er nog meer bij kunnen bedenken. Laat vooral een reactie achter hieronder, mocht je nog een leuke extra tip weten.

Wil je op de hoogte blijven van mijn online trainingen?

Trainingen, webinars, workshops. Facebook lives met coaching en inspiratie op het gebied van taal en ICT.

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn trainingsaanbod en workshops.

Via deze mailinglijst ben je als eerste op de hoogte van de komende events en aanbiedingen.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares