IPads bij kleuters? Laat ze toch spelen!

Op deze pagina geef ik jullie vandaag een kijkje in mijn klas.
Er wordt mij vaak gevraagd wat ik dan precies doe met die iPads en of ik de kinderen nog wel genoeg  laat spelen?
Op dat laatste kan ik meteen volmondig JA zeggen. Ik vind spelend leren een absolute voorwaarde voor een kleutergroep.

Dat wil echter niet zeggen dat spelen en leren de hele dag op eigen initiatief van de leerling gebeurt. Ik stuur, motiveer en bied spelmaterialen aan die het (persoonlijk) leer- en lesdoel ondersteunen. Zo ook met de iPads.

 

imageHoe werk ik met iPads in mijn klas?

Wij werken nu voor het tweede schooljaar met iPads en wij zien echt enorm veel mogelijkheden om ze in te zetten, ook in de onderbouw.  Wij hebben bij ons op school vanaf groep 3 nu 1 iPad per leerling en bij de kleutergroepen 1 Ipad per 4 leerlingen.
Ons schoolregel  is wel dat ze alleen maar worden ingezet voor herhaalde instructie, oefenen of  binnen een lesdoel zoals onderzoekend leren of begrijpend lezen/luisteren.

20150501_101554

Geen spelletjes device

We gebruiken de iPad niet om eindeloos spelletjes op te spelen omdat die toevallig ook nog een beetje educatief zijn.

Natuurlijk worden er apps en spellen op gespeeld, maar wel met een doel eraan gekoppeld. Vooraf bedenken we welke apps of tools er passend zijn bij de leerdoelen van het thema in de klas.
Doelloos spelen of swipen kunnen en mogen ze thuis vaak al. 

Uiteraard gebruiken we de educatieve apps zoals woordwijs, letterschool, enz. wel, maar dan moeten ze dus passend zijn binnen het (persoonlijke) leerdoel.

iPad beheer in de groep

Dit app-gebruik beheersen wij binnen ons klassenmanagement met Zuludesk. Zuludesk_mobile_SDHiermee kun je voor je groep of per device een app vastzetten, zodat de leerling niet kan gaan “zwerven” tussen de apps. Heb je geen Zuludesk? Dit kan ook met de functie “begeleide toegang“. lees hier hoe je dat instelt.

Update: ZuluDesk is nu onderdeel van Jamf school. 

Een voorbeeld van het gebruik van de iPad

Hieronder een indruk van het iPad gebruik in mijn klas op een doorsnee dag. 

  • Bij de inloop laat ik ze 3 keer per week om beurten werken in de app van LOGO3000.(woordenschat) Al mijn (5) iPads heb ik vastgezet op deze app met Zuludesk en zodra de timetimer gaat wisselen de groepjes die dan vervolgens verder gaan. De overige kinderen mogen vrij kiezen uit een aantal spelmogelijkheden.
  • Bij het werkuurtje, via het planbord, zijn drie door mijzelf gekozen leerlingen op een iPad aan de slag met een app die ik binnen mijn thema of binnen een persoonlijk leerdoel voor dat kind heb uitgekozen. Ook weer ingesteld met Zuludesk.
  • Tijdens creatieve momenten zet ik de iPads soms  in met een instructiefilmpje zoals je in dit filmpje in een korte impressie kunt zien.
    Dit filmpje heb ik zelf gemaakt en past dus binnen mijn groep en lesdoelen.
  • Voor tussendoor momenten (na het fruit of na het brood eten) zet ik de iPad soms vast op de app IBook waarin de leerlingen digitale prentenboeken kunnen beluisteren en bekijken die wij zelf hebben voorgelezen en ingesproken via de app Book Creator. (vanwege auteursrechten is dit alleen binnen onze school te bekijken).
  • Ook kunnen de kinderen met de app INigma de QR code lezen van de boekkaartjes die ik in de leeshoek heb gelegd (zie voor de link mijn andere pagina over QR tips). Dit gaat vaak wel via youtube maar ze weten inmiddels dat ze daar geen misbruik van mogen maken door verder te klikken naar andere filmpjes.

Soms wel, soms niet

Niet bij alle tussendoor momenten komen de iPads echter van het haakje. Omdat sommige kinderen vaak TE graag met de iPad bezig zijn kies ik er bewust voor om ze op een aantal momenten niet beschikbaar te stellen.
Ze blijven dan mooi aan het kapstokje hangen. (Het kapstokje is trouwens van de Action.)

De koptelefoons

Die worden via het verloopstekkertje eraan gemaakt door ons (kinderen mogen ze niet steeds erin en eruit halen, dit kan de iPad ingang beschadigen) en de iPads zijn beschermd met een stevige kidscover en een screenfolie. 

Opruimroutines

Na school worden de iPads van de hele kleuterbouw (totaal 17) opgeborgen in een koffer waarin ze opgeladen worden voor de volgende dag.

Zoals je ziet hebben we per groep een vaste coverkleur omdat het soms handig is om sneller persoonlijk in te loggen bij sommige apps zoals LOGO3000.

Vaste desktops

Naast onze  iPads heb ik ook nog plaats gemaakt voor 2 leerlingcomputers (desktops) voor onze leerlingenYurls. Op die pagina staan alle themagebonden spellen, liedjes, verhaaltjes en filmpjes. Hierover kun je op een andere pagina binnen deze site meer lezen. Ook laat ik de leerlingen hierop werken met zelfgemaakte gynzylessen en digibordlessen die in powerpoint zijn gemaakt en die ik heb gedownload via de site van Juf Gertrude: Digibord in de onderbouw.

Is dit nou allemaal nodig?

Het zijn toch nog maar kleuters?
Ook op deze vraag kan ik alweer volmondig JA zeggen.
Kleuters zijn geen wereldvreemde wezens maar ontdekkende en experimenterende individuen die opgroeien in een digitale wereld. Ze worden door ons opgeleid voor een samenleving waarvan wij op dit moment ons nog geen voorstelling kunnen  maken.

Denk maar eens in dat we 10 jaar geleden nog geen weet hadden van een iPad en dat wifi eigenlijk pas bestaat sinds…ja sinds wanneer eigenlijk?  Het is daarom zo belangrijk om deze digitale wereld in je klas te halen en de kleuters al te laten ontdekken dat je wel alles kunt zoeken, bekijken en bespreken maar… altijd moet vergelijken met de werkelijkheid van het hier en nu en om de hoek(mediawijsheid).

Ook kun je met al die digitale middelen perfect visueel ondersteunen en kan het digitale aanbod je helpen om echt passend lesaanbod te creëren.

De computer is 30 jaar geleden ontdekt, wanneer je kijkt hoe snel dit is gegaan en wat voor digitale revolutie dit teweeg heeft gebracht? Tel daar eens 30 jaar bij, dan werken de hedendaagse kleuters alleen mààr met technologie. Uiteraard moet de balans tussen werken met een device en spelend leren bij een kleutergroep naar het laatste doorslaan maar dat betekent niet dat er geen combinaties te bedenken zijn waarbij beiden mogelijkheden ten volle benut worden.

 

Wat doe jij met ICT in jouw groep?

Ben je enthousiast geraakt door mijn verhaal en wil je een workshop volgen waarin ik jou laat ervaren hoe je iPads, digibord en de computers op een passende en zinvolle manier kunt inzetten? Stuur mij dan een mail en vraag een offerte aan via onderstaand formulier of laat een reactie achter hieronder.

Hoe zet jij iPads en computers in?

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

2 Reacties

  1. Sanne

    Hallo, wauw ik ben razend enthousiast geworden door jou website en boeiende ideeen!!

    Vraagje, kun je een workshop op locatie geven? Zo niet waar moeten win dan heen komen?

    Voor hoeveel personen is de workshop en wat zijn de kosten ervan?

    Antwoord
    • Marita

      Wat een leuke enthousiaste reactie, fijn om te horen Sanne.
      Via mail zal ik je even een berichtje sturen met meer details.
      Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen op de pagina met mijn workshopoverzicht, via het menu.

      Groetjes.
      Marita

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares