Apps om de taalontwikkeling te stimuleren!

Sinds vorig schooljaar werken wij met Ipads in de kleutergroepen op onze cluster2 school Auris de Spreekhoorn in Breda.
Sindsdien zijn wij vooral op zoek naar een manier om de Ipads in te zetten bij ons taalonderwijs We zoeken dus niet perse naar leuke apps maar liefst naar apps waarbij je taal creëert of naar taalmomenten waar de Ipad een meerwaarde kan hebben.

Uiteraard zetten we de Ipad ook in tijdens onze werklessen om leerlingen zelfcontrolerend en visueel aan de slag te laten gaan met motorische activiteiten en apps waarbij het voorbereidend rekenen wordt geoefend. Kijk hier hoe wij dit doen.

In dit artikel wil ik jullie meenemen naar een aantal apps die je kunt gebruiken in je groep om taal te ontlokken en zo de taalontwikkeling kunt stimuleren.

 

 1. Tinytap

  Dit is een gratis app waarbij je zelf digitale oefeningen maakt die je leerling kunt laten spelen. Er zijn heel veel mogelijkheden om een spel in te richten. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Het leukste van Tinytap is dat er een cloudopslag aan vast zit waarin je jouw zelfgemaakte spellen kunt opslaan en kunt delen. Maak je bijvoorbeeld bij thema herfst een spel rondom de woorden die je bij dat thema aanbiedt, sla het op in de Tinytap cloud, dan heb je daar volgend jaar weer plezier van. Het mooiste is wanneer je met je collega’s om de beurt een spel maakt en die spellen samen deelt. Zo bouw je een prachtige thematische bibliotheek op. Kijk vooral ook eens bij al die leerkrachten die jou voor zijn gegaan. Echt een aanrader.

Denk je nu, dat is mij veel te ingewikkeld! Ik heb speciaal voor mijn Ipad-project-groep op onze school een video instructiefilmpje gemaakt dat ik hier met jullie deel. Zo zie je stap voor stap hoe het werkt om een spel te maken en op te slaan.

Klik hier voor het filmpje via youtube.

 

2.  Tag to Tap

Tag to tap is een simpele gratis app waarbij je foto’s neemt van bijvoorbeeld een speelhoek in je klas, die je daarna met woorden kunt invullen. Je creëert op die manier een interactieve praatplaat. In plaats van foto’s uit je klas kun je ook een afbeelding invoegen die je bijvoorbeeld op Google hebt gevonden van een praatplaat of een foto waarop een bepaalde activiteit wordt getoond. Kies een overzichtsfoto van een vliegveld of een bakkerij. Welk thema jij behandelt in je klas, daarbij zoek of maak je dus een foto. Vervolgens kun je heel simpel woorden toevoegen en zelfs simpele analyse en synthese oefeningen met die woorden laten spelen. Dit spel werkt zo simpel dat ik mijn leerlingen van vorig jaar er zelf mee aan de slag heb gezet. In tweetallen mochten ze een foto maken van iets en vervolgens samen inspreken wat ze zagen. Daarna kon er onderling gewisseld worden in de groep, zodat ze ook van elkaar zagen wat er was gemaakt. Het gaf een echte taalimpuls doordat er veel overlegd moest worden en omdat alle themawoorden weer aan bod kwamen door het spel. Voor de leerlingen  had ik een simpel stappenplan met picto’s gemaakt.

Ook voor deze app heb ik een demonstratievideo gemaakt die je hieronder kunt bekijken.

 

3. Toca Boca apps


Er zijn natuurlijk ook veel apps die al kant en klaar zijn en waarbij je veel taal kunt ontlokken door kinderen samen aan de gang te zetten met zo’n app. Indien mogelijk kun je er als leerkracht of begeleider naast gaan zitten. Favoriet in mijn groep zijn hiervoor de apps van Toca Boca.
Belangrijk bij het spelen van deze apps is open vragen stellen. Doorvragen over wat je ziet en  opmerkingen maken over, of benoemen van de de dingen die je ziet in de app, om zo de leerling ook te stimuleren tot taalgebruik.
Toca Boca apps zijn gemaakt zonder taal maar met geluiden en zeer visueel aantrekkelijk. De bediening is zeer simpel en in het “For Parents”  gedeelte kun je tips lezen over de vragen die je kunt stellen aan je kind of leerling tijdens het spelen van de app. Heel handig dus en echt aanraders.
Ik mag soms gratis promocodes weggeven aan mijn volgers op facebook.
Dus like mijn facebookpagina en houdt mijn timeline in de gaten voor leuke winacties!

 

Hoe zet jij apps in voor taalontwikkeling? Laat het mij weten in een reactie.
Ik Ben benieuwd naar jouw tips en ervaringen.

4 Reacties

 1. Isabella

  Tag to tap willen vinden in de appstore, maar niet gevonden 😉

  Antwoord
  • Marita

   Hoi Isabella, dat klopt inderdaad. Kwam ik pas geleden ook achter. De app is uit de appstore gehaald.

   Antwoord
 2. Joke Batstra

  Maar waarom dan toch uit de App-store gehaald? En komt het er wel weer in?

  Antwoord
  • Marita

   Ik heb geen idee of de app terugkomt. De reden zal waarschijnlijk te maken hebben met investeringen die niet winstgevend zijn. Helaas dus.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang meteen maandelijks de nieuwsbrief met het laatste nieuws van de site en  het laatste nieuws over acties en evenementen. Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares