Hoe sluit jij het schooljaar af?
Dat is een vraag die veel onderwijsmensen aan elkaar stellen in een van de laatste weken van het schooljaar.
In een eerder artikel schreef ik al over een zomerrap, een afsluiting met een leuke raptekst van juffen en kleuters samen, een fotoalbum en traditionele afsluitingen zoals uitglijden uit de kleuterbouw.
Dit jaar wilde ik het jaar afsluiten met een spel waarbij ouders en kinderen samenwerken en samen ontdekken wat oudste kleuters allemaal hebben geleerd dit schooljaar.
Een Kahoot quiz dus!
Ik heb hiervoor een taalquiz gemaakt met zomerwoorden. In dit spel kunnen de kinderen laten zien hoe goed ze al letters en klanken kunnen herkennen. Ouders kunnen ervaren hoe lastig het soms nog kan zijn om goed te kijken en te luisteren.
Maar het is vooral heel leuk om te spelen.
In het klaslokaal kun je het digibord als hoofdscherm gebruiken. Alle ouders hebben meestal een mobiele telefoon waarop ze kunnen meespelen. Ideaal is natuurlijk wanneer alle kinderen daarnaast allemaal een iPad hebben om hiermee deel te nemen.
Zo spelen de ouders en de kinderen allemaal met en tegen elkaar.
De ouders met hun kinderen samen een scherm laten delen is natuurlijk ook een prima optie.
Wegens tijdgebrek is het tijdens ons afscheid dit schooljaar niet meer gelukt om samen deze digitale kahootquiz te spelen met de kinderen.
Wij hadden per leerling een korte omschrijving gemaakt per kind en die gebruikt om iedere leerling nog even in het zonnetje te zetten, gevolgd door het inmiddels traditionele uitglijden van de kinderen uit de kleuterbouw. Dit kostte echter zoveel tijd dat de quiz helaas niet meer gespeeld kon worden. We hebben daarom de link naar deze quiz en de gebruiksaanwijzing via klasbord gedeeld zodat de quiz thuis eventueel nog gespeeld kan worden met ouders, opa, oma of broertjes en zusjes.
Weet jij al wat je gaat doen op die laatste schooldag?
Ben jij nog op zoek naar een leuke afsluiting en heb je voldoende tijd? Plan dan een kwartier in om samen deze leuke kahootquiz te spelen met ouders, broertjes, zusjes, enz.
Het enige wat je nodig hebt is een digibord en voor iedereen een device (ipad /tablet of telefoon) met internetconnectie.
Hier volgen de aanwijzigingen.
Wat moet je doen?
1.Open internet op je digibord en ga via deze link naar het spel:
https://play.kahoot.it/#/k/f6719cf4-f813-4183-b81f-174cf53aa583
2. Klik vervolgens op play
3. Kies nu voor Classic
4. Open nu op het tweede device (telefoon of iPad) van de deelnemers de speciale kahoot app of surf naar www.kahoot.it
5. Laat alle deelnemers daar de game pin (reeks met cijfers die te zien is op het eerste device/ het digibord) intypen.
6. Laat alle deelnemers vervolgens hun naam intypen en op okay klikken.
7. Dit inlog-gedeelte kan soms lastig zijn voor jonge kinderen, neem er even de tijd voor en zet het geluid van je digibord even zacht of uit. Dit voorkomt stress.
8. Nu zie je op het eerste device/ je digibord de namen van de deelnemers verschijnen.
9. Zijn alle deelnemers aangemeld, klik dan op start. Nu starten de vragen , lees ze voor aan de deelnemers. Laat deze vervolgens de antwoorden geven via het eigen apparaat door de juiste kleur te kiezen. Let op dat ze dit doen binnen de aangegeven tijd, anders krijgen ze steeds een rood scherm.
10. Veel plezier!
TIPS voor Kahootgebruik:
- Iedereen kan het spel zo vaak spelen als men wil.
- Wanneer kinderen te lang wachten, reageren ze vaak niet binnen de tijd en krijgen ze steeds een rood scherm, geef hulp waar nodig om teleurstelling te voorkomen.
- Bij het wachten tot iedereen is ingelogd, kan een device op zwart gaan doordat er even geen actie is. Geen paniek, gewoon weer even aanklikken en je zit weer in het spel.
- Geef de link ook eens door via mail of jullie eigen ouderplatform en laat de kinderen thuis ook eens tegen opa, oma, oom, tante spelen.
- Maak zelf een kahoot met vragen die specifiek op het afgelopen jaar van toepassing waren.
- Maak een Kahoot met vragen over meerdere leerdoelen van het afgelopen schooljaar.
- Lees mijn artikel over het maken van een Kahoot met afbeeldingen.