play Osmo voor de Ipad!

Hoera, ik heb dan toch eindelijk de Play Osmo set voor de Ipad mogen bestellen en uitproberen.

De complete Play Osmo GeniusKit  is te koop bij ICT Leskisten en bestaat uit:20151025_190913

 • Basisstation
 • Speelset voor Tangram
 • Speelset voor Letters
 • Speelset voor Numbers

Dit zijn de gratis Apps die je ervoor moet downloaden:.

 1. Osmo Newton 
 2. Osmo Masterpiece
 3. Osmo Tangrams
 4. Osmo Numbers
 5. Osmo Words

Hier volgt een korte omschrijving per App.

 1. Osmo Newton

Nodig: Osmo Basisstation, Ipad, wit papier en een pen, eventueel logiblokken of kaplaplankjes en de Osmo Newton App

Met deze app kun je steeds een balletje manipuleren om de juiste richting te laten rollen. Je kunt richtingen tekenen op het papier maar dan moet je steeds een nieuwe papier gebruiken. Je kunt ook met papierstrookjes, logiblokken of kapla plankjes de ipad laten “zien” welke richting het balletje moet rollen. Een leuk spel voor richtingsgevoel en logisch inzicht te ontwikkelen.
Dit spel kan een uitdaging bieden voor de groepen 2 tot en met 6.
Kijk voor meer uitleg naar de video van Meester Sander

2. Osmo Masterpiece

Nodig; Osmo Basisstation, Ipad, Papier, potlood en de Osmo Masterpiece App

Maak een foto van iets dat jij wilt natekenen. De Ipad verandert dan de foto in lijnen. Wanneer je vervolgens een papier voor de Ipad legt die in de basisset staat, zie je je eigen hand verschijnen en kun je dus natekenen. Let op: je moet op de Ipad kijken naar wat je tekent. Dat is best lastig en even wennen maar wanneer je start met een simpele foto of zelfs een foto van een kleurplaat, kom je bij de kleuters al best een eind.
Dit spel kan uitdaging bieden voor de groepen 2 tot en met 8.
Kijk voor meer uitleg naar de video van Meester Sander.

3. Osmo Tangram

Nodig: Osmo Basisstation, Ipad, tangramset en de Osmo Tangram App20151016_120818

Met deze app moeten de  kinderen tangram figuren leggen die steeds moeilijker worden. De kleuters kennen dit spel vaak al van het ontwikkelingsmateriaal wat er sterk op lijkt maar dit is een interactieve manier van werken. De Ipad geeft aan of je goed bezig bent door de gelegde delen steeds in te kleuren op het scherm en bij een compleet figuur krijg je zelfs een visuele en auditieve feedback met een puntenscore en een visueel landkaartje waarop de kinderen kunnen zien dat ze naar een level toewerken.  Het is ook mooi dat de levels steeds een beetje moeilijker worden. Zelfs tot en met complete figuren zonder tussenlijnen en zonder kleurcodering. Je krijgt wel af en toe hints van de Ipad wanneer het te lastig is.
Dit spel kan een uitdaging vormen van groepen 2 tot en met 8.
Kijk voor meer uitleg naar de video van Meester Sander.

4. Osmo Numbers

Nodig: Osmo Basisstation,  Ipad, Numbersset en de Osmo Numbers App

Met dit spel kun je aan de slag met cijfers en rekenen. Er zitten stippen bij en cijfers. Het bestaat uit vier verschillende levels. De leerlingen kunnen allerlei levels behalen en sleutels en schatkisten vrijspelen. Erg spannend en leerzaam maar voor kleuters maar gedeeltelijk bruikbaar helaas.
-count (optellen met de stippen) is bruikbaar tot en met 8 jaar.
-Add (optellen met de cijfers) is bruikbaar tot en met 8 jaar.
-Connect (stel getallen samen met losse cijfers) is bruikbaar tot  en met 12 jaar
-Multiply (stel getallen samen met keer en plussommen) is bruikbaar tot en met 12 jaar.
Kijk voor meer uitleg naar de video van Meester Sander.

5. Osmo Words

Nodig: Osmo Basisstation, Ipad, Osmo words set en de Osmo WordsApp.

Met dit spel kun je woorden laten maken  bij allerlei foto’s. De letters zijn in 2 verschillende kleuren zodat je met 2 spelers tegen elkaar kunt spelen. Een wedstrijdelement dus. De Ipad ziet welke kleur de letter is. Je kunt ook in de Zen modus spelen, dan speel je alleen. jammer is dat er standaard alleen engelse spellen aangeleverd zijn in de app. Ook zijn de bijgeleverde letters in de set enkel hoofdletters.

20151025_184825Toch vind ik dit laatste geen obstakel voor kleuters. Ze komen immers vaker hoofdletters tegen. Bijvoorbeeld op toetsenborden van de computer, op de ipad of in het straatbeeld.  De engelse woorden zijn natuurlijk wel lastiger. Het spel is volgens de makers het meest geschikt voor onze groepen 4 tot en met 8 en ook nog zelfs voor de middelbare scholieren met engelse les.
Aangezien ik eigenwijs ben en ook nog eens geen engelse les geef aan mijn kleuters heb ik via MyOsmo.com zelf content gemaakt door foto’s en woorden toe te voegen en die te uploaden naar mijn Ipad. Op deze manier kan ik de letters dus wel gebruiken voor mijn kleuters. Hoe ik dit gedaan heb kun je lezen in mijn artikel:  My Osmo words gebruiken bij kleuters.

Zoals je op de foto rechts kunt zien zijn deze 10 letters in ieder geval bruikbaar omdat ze praktisch niet verschillen met de leesletters. Op de foto hieronder zie je de overige letters. Oordeel zelf.
20151025_184830Kijk voor meer uitleg van deze app naar de video van Meester Sander.

Conclusie:

My Osmo is een aanwinst voor het onderwijs. Je maakt de Ipad op een heel andere manier bruikbaar in alle groepen. Het spelelement en de interactieve manier van spelen daagt kinderen uit en oefent meteen ook de creatieve en motorische ontwikkeling. Door het zelf toevoegen van content bij het spel words krijgt dit materiaal een extra dimensie. Ik ben dan ook fan geworden van My Osmo. Jullie ook nu??

Trackbacks/Pingbacks

 1. Jippie, wij hebben een OSMO set voor de Ipad! | jufmarita - […] play Osmo voor de Ipad! […]

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang meteen maandelijks de nieuwsbrief met het laatste nieuws van de site en  het laatste nieuws over acties en evenementen. Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares