Padlet in de Klas, een digitaal prikbord!

Ken jij padlet al?

Het is een gratis online tool om prikborden aan te maken waarmee je vanaf groep 1 tot en met 8 vele mogelijkheden hebt tot interactie met ouders, leerlingen of collega’s.

In het onderstaande filmpje laat ik je in een screencast zien hoe je een padlet account aanmaakt en hoe je het gebruikt. Ik laat op het eind wat mogelijkheden zien voor in de klas.

 

 

Nog even wat mogelijkheden op een rijtje:

 • Weekendfoto’s: Maak een padlet aan met een wachtwoord en laat de ouders hierop elke maandag een weekendfoto plaatsen. Jij hebt er geen extra werk meer aan en je mailbox loopt niet meer vol met foto’s. Met de kinderen kun je het prikbord bekijken via het digibord bij de inloop of tijdens een kringgesprek. Ze zien de foto’s en reageren op elkaar.  laat de kinderen hierbij oefenen met vragen stellen aan elkaar. Doe dit per foto of kies zelf 1 foto per keer en bespreek die met de groep. Het padlet kan later tijdens een vrij moment op het digibord gezet worden om nog eens na te kletsen voor diegene die daar behoefte aan hebben.De interactie, het beurtgedrag en de betekenisvolle taal die je hierbij genereert is zeer waardevol. En de kinderen vinden het een feest om hun eigen foto zo groot op het bord terug te zien. Download hier een voorbeeldformulier om aan ouders te sturen als instructie voor het gebruik.

 

 • Thema opening: Laat foto’s posten door ouders over een bepaald thema waarmee ze  iets van thuis kunnen laten zien. Thema’s als: mijn huis, mijn vriendjes, grootouders, familie en lievelingseten zullen leuke gespreksstof opleveren.

 

 • Onderzoekend leren:
  Laat de kinderen op een padlet invullen wat zij over het padlet_onderzoeksvragenonderwerp willen gaan onderzoeken of ontdekken? Ze zien van elkaar wat er geschreven wordt en zo kun je samen misschien tot 1 vraag komen? Iedere leerling is op deze manier actief betrokken, ze posten namelijk allemaal zelf vanaf hun telefoon of tablet of PC.

 

 • Vergadering/ brainstorm:padlet_evaluatieBij het voorbereiden van een nieuw (schoolbreed) project of het kiezen van een nieuwe methode post iedereen zijn eigen mening of gedachten op het padlet. Mensen zien van elkaar wat er gezegd en gedacht wordt, iedereen is betrokken en er kan na afloop een kopie worden gemaakt van het padlet voor de werkgroep die er verder mee aan de slag kan gaan. (Of je deelt het padlet via de mail).

 

 • Workshop: padlet_adimodel
  Verzamel met alle deelnemers de meningen op een padlet bij de opening of tijdens de evaluatie. Zijn de doelen bereikt, wat vond je van de werkvormen, enz. Leer van elkaar en breng de discussie op gang.
 • Een digitale lettermuur.
  Laat ouders vanuit thuis foto’s opsturen van dingen waarbij je de centrale klank hoort en laat kinderen als opdracht op letterjacht gaan in de school/klas met de iPad als fotocamera. Alle foto’s bij elkaar komen op de digitale lettermuur.

 

 

 

 

 

 

Ken jij nog meer mogelijkheden, laat ze dan weten via een reactie hieronder.

 

 

Geef een reactie

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas en blijf meteen op de hoogte van het laatste nieuws van deze site.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers liken dit: