Huishoekinspiratie

door | nov 11, 2015 | lestips en ideeën, Spel en hoeken | 0 Reacties

De huishoek of de themahoek.

Bij elk thema proberen wij altijd de huishoek aan te passen zodat de nieuwe woorden en begrippen optimaal gebruikt kunnen worden in het spel van de kinderen. Voor de broodnodige inspiratie gebruik ik Pinterest. Hoogstwaarschijnlijk Ken jij deze geweldige digitale zolder al!

Ik heb een speciaal pinterestbord gemaakt vol met inspirerende foto’s van themahoeken en details van leuke huishoeken. Ook staan er een aantal eigen creaties tussen.

Neem gerust eens een kijkje op mijn pinterestbord: Huishoekinspiratie 

Maar wat zijn nu eigenlijk de pijlers van een goede huishoek?

De hoek moet spel uitlokken door:

 1. Goed aanbod van stevig en mooi materiaal. Kapotte of onvolledige materialen lokken geen goed spel uit en kun je dus ook het beste eruit halen. Kijk dus eens kritisch rond in jouw hoek, wat kan er uit?
 2. Gebruik herkenbaar materiaal zoals een echte pan of een echte schemerlamp. Vraag ouders eens om aanvullingen. Je kunt natuurlijk ook je plaatselijke kringloopwinkel langs waar je voor weinig of niets hele leuke materialen kunt vinden.
 3. Denk ook eens aan een echte krant of folders in je huishoek of een notitieblok met pen voor een boodschappenlijstje.
 4. Wanneer je een hond hebt, geef die dan ook een mand, een voerbak, een kluif, een riem en zelfs poepzakjes zodat die ook echt uitgelaten kan worden.
 5. Er moet niet teveel onnodig materiaal in de hoek en in de kastjes liggen, dit geeft snel rommel en dus ook rommelig spel. Maar alles moet wel kloppen. Bij vier bordjes horen ook vier messen, vier vorken, enzovoorts.
 6. Zorg dat de materialen aansluiten op jouw speldoelen. Wanneer het een themahoek is, zorg dan dat alleen de materialen erin staan die bij dit thema horen. De rest sla je even ergens anders op. Dit gebeurt bij ons vaak onder een doek ergens anders in de klas.
 7. Zorg dat de hoek een verhaallijn uitlokt met een andere hoek.

Zelf probeer ik dat bij zoveel mogelijk thema’s te verwezenlijken. In het speciaal onderwijs is het spelniveau van leerlingen vaak nog laag, op deze manier lok je dan vaker vanzelf meer verhaallijnen uit.

Dit laatste punt vraagt meteen om een extra hoek, die hoeft niet groot te zijn. Het kan al een klein plekje zijn ergens anders in de klas. Door een logische samenhang krijg je verhaallijnen die als vanzelf op gang kunnen komen. Heb je weinig plaats, deel dan de gebruikte hoek zichtbaar in twee gedeeltes door een soort tussenwand te maken met een kast of een omgedraaid keukentje. Wees creatief hierin.

Een paar Voorbeelden:

 • De huishoek met daarnaast een mini winkeltje. “Even boodschappen doen”.
 • De winkel als centrale hoek met op een ander plek een klein huisje.
 • Het vliegtuig waar je echt in kunt stappen (in een hoek of op de gang) met daarnaast ergens anders een loket voor vliegtickets of een reisbureau.
 • Een boerderij met ergens anders het weiland of de moestuin waarop gewerkt kan worden.
 • Een piratenkajuit met ergens anders in de klas een eiland waar ze op bezoek kunnen gaan.
 • Een museum met ergens anders in de klas het huis waar je vanuit vertrekt.
 • Het Museum met op een ander plek in de klas de museumwinkel.
 • De noordpool in een hoek met iglo en op een ander plek de visplek of het hol van de ijsberen.
 • Een dokterspraktijk met ergens anders in de klas een wachtkamer of een apotheek.

En wat ook belangrijk is:

Laat de kinderen meedoen met het bedenken en aanvullen van de hoeken. In onze klas maken wij zelf altijd een eerste opzet en proberen daarna de kinderen de hoek aan te laten vullen met ideeen en materialen.
Dit laatste is bij ons telkens weer een uitdaging. Maar door veel voorbeelden op pinterest komen ze ook vaak tot leuke ideeen.
Hier alvast wat inspirerende foto’s van mijn themahoeken, waarbij ik de opmerking moet maken dat de foto’s vaak maar een gedeelte laten zien van een hoek.

20151022_170353 IMG-20150123-WA0007 20150325_143125 PhotoGrid_1434733406725 PhotoGrid_1423856306984 PhotoGrid_1396021794046

kabouterhuis PhotoGrid_1418045161803 PhotoGrid_1434984811781

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat voor hoeken maak jij meestal in jouw klas? Ik ben erg benieuwd.
Laat het hieronder weten in een reactie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares