Het PICA onderwijscongres 2017

basisonderwijseditie 

Vandaag was ik bij het onderwijscongres van PICA in zwolle.
In de prachtige locatie van de buitensocieteit. Een voormalig theater en dat was goed te zien. Nu is het dus een multifunctioneel centrum.
Jammer dat ik van de stad Zwolle verder niet heb kunnen genieten. Misschien bij een volgend bezoek.

Naast twee inspirerende plenaire lezingen volgde ik 3 workshops.

Plenair hoorde ik Marcel Schmeier over effectief rekenonderwijs en Kees van Overveld over SEL in het onderwijs.

Beide heren hadden een goed en inspirerend verhaal.

Effectief rekenonderwijs:

Vooral het stukje over realistisch rekenen in de lezing van Marcel Schmeier vond ik zelf erg herkenbaar, wat een drama voor leerlingen met een TOS wanneer er zoveel taal om rekentaken heen wordt gebreid.
Marcel vertelde hier erg helder en duidelijk over, wat er fout gaat en wat er tegenwoordig gemist wordt in ons rekenonderwijs.
Het nieuwe boek “effectief rekenonderwijs op de basisschool” kregen we na afloop mee naar huis. In de pauze sprak ik nog even persoonlijk met Marcel en hij verzekerde mij dat er als kleuterleerkracht in het SO zeker wat te halen valt in zijn boek.
Hij vertelde trouwens ook nog dat er een speciale workshop gemaakt is voor het toepassen van EDI in de kleutergroep ( Hierover schrijft hij in zijn andere inspirerende boek: Expliciete directe instructie). Ik schreef al eerder een artikel over mijn worsteling hiermee.
Daar ga ik dus binnenkort ook eens naar op zoek op de website van PICA,  dat snap je wel.
Ik heb ook meteen de van gelegenheid gebruik gemaakt om een handtekening te scoren, doet het altijd leuk in de boekenkast. 😉

SEL in het onderwijs

De lezing van Kees van Overveld ging over SEL. Sociaal emotioneel leren als basis. Met zijn lange ervaring in het onderwijs, waaronder ook cluster 2, benadrukte hij de waarde van aandacht voor het kind als persoon.
In zijn verhaal liet hij indrukwekkende onderzoeksresultaten zien. (Zie de foto hiernaast.)
Sociaal emotioneel welbevinden draagt dus wel degelijk bij aan goed cognitief functioneren. Iets wat wij als leerkrachten altijd al wisten, maar wat nu “evidence based” is aangetoond.
Dit boek kregen we jammergenoeg niet mee, maar ik heb het ingekeken bij de PICA stand in de pauze en zet het zeker op de verlanglijst bij onze orthotheek op school

Het was een lange dag, wat goed te merken was aan de stemming tijdens de laatste workshop. Er was wat meer tussendoorgeklets maar de inhoud was gelukkig goed dus hebben we het goed volgehouden.

Mijn workshops waren achtereenvolgens:

1. Executieve functies in het PO.
2. Kinderen met een TOS, taal in het kwadraat.
3. Kleppen dicht! Effectief leren met ICT.

De eerste ging over executieve functies

Dit was een vernieuwde kennismaking.
Jammer dat we binnen ons Cluster2 onderwijs hier niet vaker studiedagen over kunnen volgen want Executieve functies zijn nu juist bij leerlingen met een TOS zwakker ontwikkeld.
Alle 7 werden ze op een rijtje gezet, hoewel de meningen over het aantal nog verschillen, leek deze lijst volledig.

In combinatie met de praktische kaarten die zijn ontwikkeld door PICA is het goed bruikbaar voor het PO om kinderen deze functies te laten oefenen.
De functies ontwikkelen zich vanaf 6 maanden tot je 25e levensjaar heb ik geleerd vandaag. Dus binnen het PO en ook in de kleutergroepen kan hier een winst mee gemaakt worden.

De tweede workshop over TOS gaf voor mij persoonlijk niet heel veel nieuws maar dat was te verwachten. Ik vond het persoonlijk inspirerend om de spreker en bedenker/schrijfster van de TOSwaaier en Spraaktaalkids te horen spreken over dit laatste produkt.

De workshop sloot naadloos aan op het verhaal over SEL. Zeker voor leerlingen met een TOS, is sociaal emotioneel welbevinden belangrijk, zo niet het allerbelangrijkste om te ontwikkelen en te begeleiden.
Wel jammer dat vooral het werken met jongeren met een TOS in filmpjes als voorbeeld werd gegeven. Het congres was tenslotte bedoeld voor mensen uit het PO.

Effectief leren met ICT

De derde workshop ging over effectief leren met ICT. Er werd vooral benadrukt dat ICT altijd een middel moet zijn en nooit een doel op zich.
Iets waar ik het helemaal mee eens ben overigens.
We hebben dit praktisch geoefend met de tools Padlet, Plickers en Mentimeter. We hebben over de zin en de effecten gesproken van ICT en korte discussies en ervaringen uitgewisseld.
Voor mij waren de tools bekende werkvormen, hoewel ik de bruikbaarheid van de twee laatste tools binnenkort eens ga uitproberen bij kleuters.
Blijf deze website volgen, dan hoor je vanzelf wat mijn bevindingen zijn hiermee.

Alledrie dus inspirerende workshops maar ze maakten alles bij elkaar wel een lange dag.

De afsluitende borrel heb ik geskipt, snel de trein gepakt.
Ik was tenslotte vanaf 6.50 uur al onderweg en kwam nu om 19.41 uur weer terug in Breda.

Voor wie de dag gemist heeft, ik kan hem zeker aanbevelen voor volgend jaar.

Was jij er toevallig ook? Dan hoor ik graag in een reactie wat jouw ervaringen waren op deze dag.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares