1image

 

Het Dinosaurus thema

Dit thema is altijd een zeer aansprekend thema in een (kleuter)groep. Dino’s spreken tot de verbeelding en welk kind heeft er nu niet een knuffel of speelgoed-dino in zijn of haar collectie. In de bouwhoek zitten bij ons dan ook standaard een aantal dino’s tussen het wereldspel-materiaal.

Dit jaar hebben we het grootser aangepakt en er een compleet thema aan gewijd. Dat betekent in ons geval 4 weken lang (met een eventuele uitloopweek) alles in het teken van Dinosauriers. Onze groep bestaat uit 11 jongens en 4 meisjes maar allemaal vinden ze dino’s erg interessant. We krijgen dan ook zeker die weken wel gevuld. Dat komt omdat we er allerlei onderdelen van gaan uitdiepen.

Verschillende onderdelen van het thema

We gaan bijvoorbeeld praten over de archeoloog, wat die doet, hoe die dat doet en we gaan zelf schatten zoeken in het zand en in ijs.

We gaan praten over dinobaby’s die uit een ei komen en welke dieren er nog meer uit een ei komen.

fossielen_in_ijs

 

 

 

 

We gaan praten over dino-soorten en maten vergelijken van allerlei andere dingen. Voorwerpen vergelijken met elkaar dus. Hoe lang waren de Dino’s en hoeveel kinderen is dat achter elkaar.

We praten over skeletten en botten van dino’s, van andere dieren en over de musea waarin je die kunt gaan bekijken.

IMG-20160617-WA0010

dinolengte

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan praten over camouflage, waarom dat zo belangrijk was in de dino-tijd maar ook hoe de dieren en de mensen dit nog steeds gebruiken.

En natuurlijk praten we over dino’s, de moeilijke namen die ze hebben, wat ze aten en waar ze woonden? Maar vooral ook waarom ze er nu niet meer zijn. Wat een vulkaan, een aardbeving en Lava eigenlijk is. Heel veel nieuwe woorden dus.

 

Visualiseren in het thema

Tijdens al deze gesprekken komt er enorm veel taal voorbij die we noteren in mindmappen, tekeningen, woordkaarten, en gevisualiseerde leeslessen.

 

Diverse hoeken in het dinothema

 Daarnaast wordt ons lokaal een echte dino belevenis. De huishoek is een interactief dinomuseum geworden met een open “vitrinekast” , een speelhoek en een lees- en kijkhoek.

20160614_153404 20160614_153220 20160614_153143

  IMG-20160617-WA0006

 

 

 

 

 

 

De zandtafel is een plek geworden waar de “archeoloog in de dop” kan graven naar schatten en kleine dino’s.De lees en rekenhoek staan vol met woordkaarten, foto’s en tel-materiaal van dino’s. Op de thematafel staan de spullen waar alleen maar naar gekeken mag worden (omdat ze te kwetsbaar zijn) en natuurlijk de boeken die tijdens die week centraal staan.

 Op de iPads bekijken we de dino’s met de app van AH in 3D, we spelen een dinospel en we leren de woorden van de dino’s met een omnidule (via Omnidu zelf gemaakt (zoek op de naam: Terug naar de dino’s).

Korte inhoud van de onderzoeksvraag: 

De Driehoorn zoekt een slaapplek. Zijn hol is ingestort, hij zoekt zijn moeder maar ook een plekje om te slapen met een dak wat niet in stort bij een aardbeving. Dit probleem gaan we samen bespreken en een oplossing ervoor zoeken in groepjes. Samen ontdekken wat de beste manier is om iets te bouwen wat niet gaat instorten natuurlijk. Ook gaan we bedenken wat de beste manier zal zijn om de moeder te vinden (sporen?) Daarna gaan we dit presenteren aan elkaar.

Onderzoekend leren met het dinothema

We gaan ook een stukje onderzoekend leren. Met de komst van een handpop van een dinosaurus (verkrijgbaar bij AH) krijgen we een probleem in de klas. Deze opdracht start ik op met een brief van een dinojager die hulp zoekt en meteen iets komt vertellen over camouflage.

Download hier de brief.

Kahoot in het dinothema

Verder spelen we een zelf gemaakte Kahoot over dino’s om te kijken wat we allemaal al weten over dit thema. Dit doen we aan het begin, maar ook nog een keer aan het eind van het thema.

 

Klik hier voor de link naar de Kahoot! Hij is door mijzelf gemaakt voor kleuters, dus met afbeeldingen. (De leerkracht leest de vraag voor en de leerlingen kiezen de juiste afbeelding.)waar_zie_je_een_vleeseter_

project_KUTijdens deze vier weken werken we met het project van de kleuteruniversiteit als leidraad. De activiteiten die hierin staan gebruiken we en vullen we aan met extra auditieve oefeningen, filmpjes, concreet materiaal en  de betekenisvolle taalbeleving.

Onze yurlspagina is daarvoor gevuld met filmpjes, spellen en links naar werkbladen en de leerlingenyurls is gevuld met dino-liedjes, dino-filmpjes en dino-spelletjes.

 

Alles om de woordenschat, het coöperatief werken, de beginnende geletterdheid en beginnende gecijferdheid in het thema dino’s te gieten is aanwezig en voorbereid. Ik weet zeker dat de kleuters aan het eind van dit project een flink aantal kerndoelen zullen hebben bereikt.

Ben jij nog op zoek naar dino materiaal voor in je klas of mag je nieuw materiaal bestellen voor het nieuwe schooljaar? Kijk hier eens naar! Vooral het Playmobil is onverwoestbaar en prachtig om te zien. Wel duur, maar een goede investering volgens mij.

Heb jij nog leuke aanvullingen voor het dinothema?

Laat ze hieronder achter in een reactie!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvanghet ebook Tips voor TOS en bijpassende apps

Ontvang de gratis download: Tips voor Tos en bijpassende apps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang ook af en toe een mail met nieuws en updates over mijn activiteiten online.  Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Groet, Marita teunisse

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Wil je op de hoogte blijven van mijn online trainingen?

Trainingen, webinars, workshops. Facebook lives met coaching en inspiratie op het gebied van taal en ICT.

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn trainingsaanbod en workshops.

Via deze mailinglijst ben je als eerste op de hoogte van de komende events en aanbiedingen.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares