Kerstmarkten en decemberstress

December is elk jaar de drukste maand van het jaar.

Persoonlijk vind ik de laatste vier weken voor de zomervakantie ook altijd erg druk en gezellig maar december geeft vaak voor de kinderen nog wat extra stress. De sint en zijn pieten zijn altijd een onzekere factor. Komen ze wel, wat brengen ze mee? De media doet daar nog een schepje bovenop met het sinterklaasjournaal en dan ineens is er ook nog kerstmis!!

Ook dit feest wordt de laatste jaren steeds groter en is ook steeds vaker gevuld met cadeautjes. Ja hoor, alweer die stress, wat ga ik krijgen onder de boom, wat gaat er gebeuren in de klas?

 

Kerstviering.

Tijdens de laatste week van het sinterklaasthema is iedereen achter de schermen al druk in de weer met de voorbereidingen voor de kerstviering.

En zijn de sinterklaasvieringen op school al groots, voor de kerst wordt er nog een schepje bovenop gedaan! Een kerstdiner, een lunch, een toneelstuk uitgevoerd voor ouders of een speciale happening met een goed doel eraan gekoppeld. Bij ons op school is er dit jaar gekozen voor een kerstmarkt.

 

Opbrengst voor het goede doel

Elk jaar zamelt onze school geld in voor een goed doel  Een (oud)collega is verbonden aan een school in Nepal. Zijn kennis in Nepal runt daar een school en het geld zorgt ervoor dat dit financieel ondersteund wordt. 
Daarnaast wordt er ieder jaar ook een tweede doel gekozen door het team, waar de opbrengst naartoe gaat.
Op de laatste schooldag voor de vakantie wordt het geld geteld en wordt het totaalbedrag bekend gemaakt en verdeeld.

De organisatie van de kerstmarkt

Dit jaar organiseert de hele school een kerstmarkt. Op deze markt worden optredens verzorgd door de leerlingen in de vorm van liedjes met instrumentale begeleiding van een juf. Uiteraard is er dan de verkoop van alle geknutselde materialen die in de twee weken voorafgaand aan de vakantie gemaakt zijn, en ………we verkopen (zelf gebakken) koekjes met warme chocolademelk. Er is een sminckhoek en een fotostudio waar je geheel in stijl op de foto kunt gaan met vriendjes, vriendinnetjes of familie.
Kraampjes worden bemand door personeel zonder eigen groep op die dag, ouders of leerlingen uit de bovenbouwgroepen. De kosten zijn die dag voor alles steeds 50 eurocent.

De voorbereiding.

 Alle groepen gaan dus mooie dingen knutselen voor de verkoop op de kerstmarkt. Op deze kerstmarkt mag iedereen langskomen. Van papa en mama tot broertjes, zusjes, oma’s, opa’s, tantes, ooms, buren, enz. De namen van de kinderen komen aan de werkjes te hangen zodat iedereen de kans krijgt om de eigengemaakte spulletjes te kopen. Daarnaast maakt een aantal kinderen een extra werkje zodat ook anderen onze kunstwerken kunnen kopen.
Dit houdt in dat wij als leerkrachten even flink aan de bak mogen om alle creativiteit te etaleren.

Wat maakten we in voorgaande jaren?

Wij hebben vorig jaar gekozen voor 3 knutselmomenten per week, dat bracht ons op 6 totaal. Best veel voor twee weken dus kritisch kiezen was belangrijk. Een paar ruimtelijke werkjes, een aantal snel klaar opdrachten en uiteraard het zelfgemaakte kerststukje.kerststukjes maken

We maakten een rendierfoto in een mooie schilderijlijst. rendierfoto

 

 

 

We gingen een kerstboom meten en plakken, en versierden daarmee een  papieren tasje.  giftbags

 

 

We maakten een kerstlampje voor onze kerstlunch.kerstlichtjes

We maakten kerstkaarten met allerlei opdruk. Hier nog een leuke link van Juf Anke met een format voor kerstkaarten

kerstkaartkerstkaart 2

En we maakten van klei, papier en vogelzaad een paar prachtige boomhangers voor binnen én buiten.

engeltjes kersthangers voor vogels

 

Dit jaar gaan we weer creatief aan de slag natuurlijk, maar met een plan!

Bij mijn duocollega mogen de kinderen een kaarsje, een kerstkrans, een kerstbal van wol met behangerslijm maken en ze bakken kerstkoekjes.

Ik ga aan de slag met mijn onderwijsassistente met een kerstkrans, een lampje, een kaart, een kerstboomhanger, en een 3D-kerstboom.

Weg met de stress!

De kinderen worden vaak gestrest omdat jij dat als leerkracht zelf uitstraalt. Buig dit eens om en breng een andere sfeer in je klas.

Vervang de speelwerktijden zoveel mogelijk door knutsel-werktijden.

Maak een afvinklijst voor de hele klas zodat je allemaal op de hoogte bent van wat er gemaakt mag/moet worden.
Download hier ons voorbeeld en pas hem aan naar jullie situatie.

En het belangrijkste: geef de kinderen de keuze, willen ze alles maken of soms even een time-out? Dan hebben ze misschien iets minder werkjes, maar de sfeer wordt er waarschijnlijk relaxter op. Maak de kinderen hiermee eigenaar van hun eigen leer- en productieproces.

Natuurlijk denk je dan dat je bij sommige kinderen een minimum moet stellen, anders komt er weinig in de kraam te staan. De praktijk is volgens mij anders. Het knutselen en de gezellige sfeer zal zo aanstekelijk werken dat ook de minder fanatieke kinderen aan de slag gaan. Misschien met wat minder creativiteit maar ieder zijn ding toch?

Heerlijk rustig,  geen druk, veel samenwerken, veel onderlinge taal en gezelligheid met een muziekje aan en de kersthaard op het digibord. Ik heb er al helemaal zin in!

Hoe pak jij het aan in deze laatste weken voor kerstmis?

TIP: voor de kerstmaaltijd

Zoek jij nog ideeën voor de kerstlunch, het diner of gewoon om te knutselen in de klas? Kijk dan zeker nog eens op mijn pinterestborden voor kerstmis en het kerstbuffet.

pinterest_kerst pinterest_kerstbuffet

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang meteen maandelijks de nieuwsbrief met het laatste nieuws van de site en  het laatste nieuws over acties en evenementen. Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares