Kerstmarkten en decemberstress!

door | dec 3, 2015 | 0 Reacties

Kerstmarkten en decemberstress

December is elk jaar de drukste maand van het jaar.

Persoonlijk vind ik de laatste vier weken voor de zomervakantie ook altijd erg druk en gezellig maar december geeft vaak voor de kinderen nog wat extra stress. De sint en zijn pieten zijn altijd een onzekere factor. Komen ze wel, wat brengen ze mee? De media doet daar nog een schepje bovenop met het sinterklaasjournaal en dan ineens is er ook nog kerstmis!!

Ook dit feest wordt de laatste jaren steeds groter en is ook steeds vaker gevuld met cadeautjes. Ja hoor, alweer die stress, wat ga ik krijgen onder de boom, wat gaat er gebeuren in de klas?

 

Kerstviering.

Tijdens de laatste week van het sinterklaasthema is iedereen achter de schermen al druk in de weer met de voorbereidingen voor de kerstviering.

En zijn de sinterklaasvieringen op school al groots, voor de kerst wordt er nog een schepje bovenop gedaan! Een kerstdiner, een lunch, een toneelstuk uitgevoerd voor ouders of een speciale happening met een goed doel eraan gekoppeld. Bij ons op school is er regelmatig gekozen voor een kerstmarkt.

 

Opbrengst voor het goede doel

Elk jaar zamelt onze school geld in voor een goed doel  Een (oud)collega is verbonden aan een school in Nepal. Zijn vriend in Nepal runt daar een school en het geld zorgt ervoor dat dit financieel ondersteund wordt. 
Daarnaast wordt er ieder jaar ook een tweede doel gekozen door het team, waar de opbrengst naartoe gaat.
Op de laatste schooldag voor de vakantie wordt het geld geteld en wordt het totaalbedrag bekend gemaakt en verdeeld.

 

De organisatie van de kerstmarkt

Een paar jaar terug organiseerde de hele school een kerstmarkt. Op deze markt werden optredens verzorgd door de leerlingen in de vorm van liedjes met instrumentale begeleiding van een juf.

Uiteraard was er dan de verkoop van alle geknutselde materialen die in de twee weken voorafgaand aan de vakantie gemaakt waren, en ………we verkochten (zelf gebakken) koekjes met warme chocolademelk. Er was een schmink-hoek en een fotostudio waar je geheel in stijl op de foto kon gaan met vriendjes, vriendinnetjes of familie.
Kraampjes werden bemand door personeel zonder eigen groep op die dag, ouders of leerlingen uit de bovenbouwgroepen. De kosten waren die dag voor alles steeds 50 eurocent.

De voorbereiding.

Alle groepen gingen dus mooie dingen knutselen voor de verkoop op de kerstmarkt. Op deze kerstmarkt mocht iedereen langskomen. Van papa en mama tot broertjes, zusjes, oma’s, opa’s, tantes, ooms, buren, enz. De namen van de kinderen kwamen aan de werkjes te hangen zodat iedereen de kans kreeg om de eigengemaakte spulletjes te kopen. Daarnaast maakte een aantal kinderen een extra werkje zodat ook anderen onze kunstwerken konden kopen.
Dit hield in dat wij als leerkrachten even flink aan de bak moesten om alle creativiteit te etaleren.

Wat maakten we voor de kerstmarkt?

Wij hebben gekozen voor 3 knutselmomenten per week, dat bracht ons op 6 totaal. Best veel voor twee weken dus kritisch kiezen was belangrijk.

Een paar ruimtelijke werkjes, een aantal snel klaar opdrachten en uiteraard het zelfgemaakte kerststukje.

 

We maakten een kerstlampje voor onze kerstlunch. Altijd sfeervol tijdens de kerstlunch op school.

We hebben een kerstboom opgemeten en symmetrisch opgeplakt, vervolgens versierden we daarmee een  papieren tasje.  

 

We hebben ook nog een rendierfoto gemaakt van onszelf en deze in een mooie schilderijlijst opgeplakt. De kinderen mochten de lijst versieren naar eigen inzicht.

We maakten kerstkaarten met allerlei opdruk. De kinderen vonden dit onderdeel vooral erg leuk.
De mooiste uitvoeringen werden gemaakt en er werd vooral veel overleg gepleegd over wat er op een kaart moest en waarom. Prachtighe taalmomenten dus.

Hier nog een leuke link van Juf Anke met een format voor kerstkaarten

En we maakten van klei, papier en vogelzaad een paar prachtige boomhangers voor binnen én buiten.

Creatief aan de slag, maar met een plan!

 

Bij mijn duocollega mochten de kinderen een kaarsje, een kerstkrans, een kerstbal van wol met behangerslijm maken en ze bakten kerstkoekjes.

Ik ging, samen met mijn onderwijsassistente, aan de slag  met een kerstkrans, een lampje, een kaart, een kerstboomhanger, en een 3D-kerstboom.


Weg met de stress!

Met zo’n kerstmarkt en alle creatieve druk eromheen kan er in de klas gemakkelijk een sfeer van druk en stress ontstaan

De kinderen kunnen gestrest raken omdat jij als leerkracht dit onbewust zelf uitstraalt.
Probeer dit voor te zijn en breng een andere sfeer in je klas.

Heb je tijdsdruk voor een kerstmarkt of kerstlunch, dan heb ik een paar tips op een rijtje gezet.

10 Tips om kerststress in de klas te vermijden

  1. Vervang de speelwerktijden zoveel mogelijk door vrije keuze en knutsel-werktijden.
  2. Zet een gezellig achtergrondmuziekje op en pak deze kans om mooie gesprekken te houden en te observeren.
  3. Maak een afvinklijst voor de hele klas zodat je allemaal op de hoogte bent van wat er gemaakt mag/moet worden. Download hier ons voorbeeld en pas hem aan naar jullie situatie.
  4. Geef de kinderen een keuze, niet alles moet, wat willen ze zelf?
  5. Alle werkjes mogen anders zijn, niet allemaal hetzelfde dus. Wil er iemand een blauwe boom of een groene kerstman, geef ze de creatieve vrijheid. Het levert vaak nog mooie gesprekken op ook.
  6. Willen de kinderen alles maken of soms even een time-out? Prikkelgevoelige kinderen kunnen baat hebben bij een momentje rust. Maak hiervoor eventueel een speciale plek in het lokaal.
  7. Zorg voor een rijk gevulde leeshoek, waarin ze zich even kunnen terugtrekken met een leesboek of een digitaal boek op een iPad.
  8. Haal de druk eraf, niets moet, laat ze meer eigenaar worden van hun eigen creatieve proces. Dan hebben ze misschien iets minder werkjes, maar de sfeer wordt er waarschijnlijk relaxter op. Maak de kinderen hiermee eigenaar van hun eigen leer- en productieproces.
  9. Ga zelf ook relaxter om met deze laatste twee weken van het jaar, geniet van de groep en de interactie. Je hebt er hard voor gewerkt in deze eerste periode.
  10. Bouw regelmatig rust in met een mooi interactief kerstverhaal. Voor je het weet is het weer voorbij.

 

Natuurlijk ervaar je als leerkracht een bepaalde druk, je weet dat je bij sommige kinderen een minimum moet stellen, anders komt er weinig in de kraam te staan.
Maar is dat echt zo’m groot probleem? Zijn twee of drie kunstwerkjes, waar met hart en ziel aan is gewerkt, niet meer waard dan 6 afgeraffelde opdrachten?
Zodra je voor jezelf een bepaalde rust uitstraalt en ervoor kiest om de druk eraf te halen, zal dit aanstekelijk werken en er waarschijnlijk voor zorgen dat ook de minder fanatieke kinderen aan de slag gaan.
Misschien met wat minder creativiteit maar ieder zijn ding toch?

Heerlijk rustig,  geen druk, veel samenwerken, veel onderlinge taal en gezelligheid met een muziekje aan en de kersthaard op het digibord. Ik heb er al helemaal zin in!

December en kerststress!

Hoe pak jij het aan in deze laatste weken voor kerstmis?

TIP:

Voor de kerstmaaltijd

Zoek jij nog ideeën voor de kerstlunch, het diner of gewoon om te knutselen in de klas? Kijk dan zeker nog eens op mijn pinterestborden voor kerstmis en het kerstbuffet.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvanghet ebook Tips voor TOS en bijpassende apps

Ontvang de gratis download: Tips voor Tos en bijpassende apps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang ook af en toe een mail met nieuws en updates over mijn activiteiten online.  Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Groet, Marita teunisse

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Wil je op de hoogte blijven van mijn online trainingen?

Trainingen, webinars, workshops. Facebook lives met coaching en inspiratie op het gebied van taal en ICT.

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn trainingsaanbod en workshops.

Via deze mailinglijst ben je als eerste op de hoogte van de komende events en aanbiedingen.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares