kerstmarkten en decemberstress!

kerstmarkten en decemberstress!

December is elk jaar de drukste maand van het jaar.
Persoonlijk vind ik de laatste vier weken voor de zomervakantie ook altijd erg druk en gezellig maar december geeft vaak voor de kinderen nog wat extra stress. De sint en zijn pieten zijn altijd een onzekere factor. Komen ze wel, wat brengen ze mee? De media doet daar nog een schepje bovenop met het sinterklaasjournaal en dan ineens is er ook nog kerstmis!!
Ook dit feest wordt de laatste jaren steeds groter en is ook steeds vaker gevuld met cadeautjes. Ja hoor, alweer die stress, wat ga ik krijgen onder de boom, wat gaat er gebeuren in de klas?

Kerstviering.
Tijdens de laatste week van het sinterklaasthema is iedereen achter de schermen al druk in de weer met de voorbereidingen voor de kerstviering.
En zijn de sinterklaasvieringen op school al groots, voor de kerst wordt er nog een schepje bovenop gedaan! Een kerstdiner, een lunch, een toneelstuk uitgevoerd voor ouders of een speciale happening met een goed doel eraan gekoppeld. Bij ons op school is er dit jaar gekozen voor een kerstmarkt.

Ons goede doel.
Elk jaar zamelt onze school geld in voor een (oud)collega en zijn kennis in Nepal waar een school en een dorpje financieel ondersteund worden. De oudere leerlingen maken thuis allemaal een kerstbal met een donatie erin, die worden in de grote kerstboom in de koffiekamer opgehangen. Op de laatste schooldag voor de vakantie wordt het geld geteld door leerlingen van groep 8 en wordt het totaalbedrag bekend gemaakt.
Dit jaar organiseert de onderbouw ook een kerstmarkt. Op deze markt worden optredens verzorgd door de leerlingen in de vorm van liedjes met instrumentale begeleiding van een juf. Uiteraard is er dan de verkoop van alle geknutselde materialen die in de twee weken voorafgaand aan de vakantie gemaakt zijn, en ………we verkopen (zelf gebakken) koekjes met chocolademelk.

Voorbereiding.
Alle groepen 1 tot en met 3 gaan dus mooie dingen knutselen voor de verkoop op de kerstmarkt. Op deze kerstmarkt mag iedereen langskomen. Van papa en mama tot broertjes, zusjes, oma’s, opa’s, tantes, ooms, buren, enz. De namen van de kinderen komen aan de werkjes te hangen zodat iedereen de kans krijgt om de eigengemaakte spulletjes te kopen. Daarnaast maakt een aantal kinderen een extra werkje zodat ook anderen onze kunstwerken kunnen kopen.
Dit houdt in dat wij als leerkrachten even flink aan de bak mogen om onze creativiteit te etaleren.
Wij hebben gekozen voor 3 knutselmomenten per week, dat brengt ons op 6 totaal. Best veel voor twee weken dus kritisch kiezen is belangrijk. Een paar ruimtelijke werkjes, een aantal snel klaar opdrachten en uiteraard het zelfgemaakte kerststukje.kerststukjes maken
We maken een rendierfoto in een mooie schilderijlijst. rendierfoto

 

We gaan een kerstboom meten en plakken, en versieren daarmee een  papieren tasje.  Nu nog op zoek naar de tasjes!!  giftbags

 

 

We maken een kerstlampje voor onze kerstlunch.kerstlichtjes

We maken kerstkaarten met allerlei opdruk. Hier nog een leuke link van Juf Anke met een format voor kerstkaarten
kerstkaartkerstkaart 2

En we maken van klei, papier en vogelzaad een paar prachtige boomhangers voor binnen én buiten.
engeltjes kersthangers voor vogels

Het worden dus nog twee volle weken, Zoek jij nog ideeën voor de kerstlunch, het diner of gewoon om te knutselen in de klas? Kijk dan zeker nog eens op mijn pinterestborden voor kerstmis en het kerstbuffet.

pinterest_kerst pinterest_kerstbuffet

 

 

Geef een reactie

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas en blijf meteen op de hoogte van het laatste nieuws van deze site.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers liken dit: