10 digitale tools voor Kerstmis!

We hebben nog drie weken om ons in een kerstsfeer onder te dompelen in de klas. Nu is dit thema nooit een probleem. Er is genoeg te vinden online en in de meeste methodes. Maar hoe pas je het allemaal aan voor jouw groep? Maak je het niet te druk? En vooral, maak je het voor jezelf niet te moeilijk. Het is tenslotte al druk genoeg deze weken.
Daarom hier 10 handige kersttips om direct mee aan de slag te gaan in de klas.

1. Apps voor het thema Kerstmis.
dr-pandas-kerstbus-png

Dr. Panda’s kerstbus. Kennen jullie de apps van Dr. Panda al? Deze vrolijke pandabeer rijdt door het stadje met zijn speciale kerstbus. Er stappen allerlei passagiers in en jij mag de bus besturen maar pas op voor de bochten en vergeet niet alle passagiers op te halen. download hem gratis hier.

Jop zoekt dezelfde-kerst kado
jop-kerst In deze gratis app voor peuters en kleuters moeten de kinderen een memoryspel spelen in kerstsfeer.

toca-boca-kerstToca Hairsalon Christmas gift.

In deze app mogen de kinderen aan de slag met het kapsel van de kerstman of ze mogen een kerstboom mooi snoeien en versieren. Een grappige gratis app.

Alle drie leuke en grappige apps die heel wat communicatie uit kunnen lokken wanneer je twee kinderen er samen mee aan de slag zet.

Er zijn ook veel apps waarmee je foto’s extra feestelijk kunt maken door er kerststickers, of een leuke kerstmuts aan toe te voegen. Een leuk idee voor een fotolijstje op de kerstmarkt misschien? zoek ze op in de appstore. Helaas bieden dit soort apps ook veel reclame tussendoor. Minder geschikt voor leerlingen dus.

2. kerst_gynzyGynzy en kerstmis.
Bij de software van Gynzy zijn er heel wat tools die via de optieknop aangepast kunnen worden in een kerstthema. Voor groep 1 en 2 vind je de volgende tools: Het kerstverhaal, een praatplaat, getalbeeld, kerstmemory, serieeren, afbeeldingenbingo en een aftelkalender. Maar je vindt er ook diverse lessuggesties zoals fonemisch bewustzijn, patroonblokken, voorbereidend rekenen en de open haard met diverse links en spelletjes. Genoeg keuze dus. Bekijk hier eens de lessuggestie “Rekenvaardigheid kerst” van Gynzy.

yurls3. digibord en yurls tijdens deze kerstweken.
Op mijn yurlssite staan weer vier pagina’s open vol lestips en links. Daarnaast ook filmpjes en verhalen en natuurlijk heel veel liedjes om mee te zingen. Ook de speciale leerlingpagina gaat vanaf 6 december weer open.

4. muziek en kerst op je digibord.
Op de speciale liedjespagina’s van de yurls vind je volop meezing-mogelijkheden voor heel veel
kerstliedjes en en kerstliedjes met gebaren in NMG.

app picto5. kahoot en kerst
Wanneer je inlogt met je gratis account en in het zoekvenster het woord kerst invult komen er een aantal kahoot-quizes tevoorschijn. Maar niet elke quiz is natuurlijk geschikt voor jouw groep. Daarom heb ik er hier een paar alvast op een rijtje gezet.
Voor groep 1-2-3: tellen met kerstballen
Voor groep 4-8: Over het kerstverhaal.
Voor groep 3-8: Over kerstmis

omnidu 46. Omnidu en kerst
In de gratis app Omnidu kun je via het zoekvenster de zoekterm Kerst invullen. Vervolgens zie je alle spellen die inmiddels landelijk zijn aangemaakt over dit thema. Je vindt er onder andere een spel rondom de begrippen (kerstmis), een verhaal met plaatjes uitgewerkt(boom versieren), een telspel (kerst-tellen tot en met 6) en een kerstliedje met beeld per couplet. leuk om de kinderen op de iPad zelfstandig mee aan de slag te zetten.

book-creator7. Prentenboeken teruglezen op de iPad

met deze app maak je in een handomdraai een PDF bestand van je prentenboek, waardoor je het boek tijdens het voorlezen ook in het groot op je digibord kunt laten zien. Importeer je het vervolgens als bestand in een gynzyles, dan kun je er zoek en vind spelletjes mee maken of de pagina’s als praatplaat gebruiken. natuurlijk kun je het gemaakte en ingesproken prentenboek met deze app ook opslaan in iBooks, zo kunnen de kinderen dit boek daarna onbeperkt herhalen op hun eigen tempo in de leeshoek.
De app kun je gratis uitproberen door de Free versie te downloaden, maar let op, je kunt in deze gratis versie maar 1 boek uitwerken.

digibordles-kerst8. digibordlessen van kerst om te downloaden.
Ook deze keer verwijs ik weer naar de website van Juf Gertrude. Ze heeft lessen over visuele discriminatie, tellen, rangtelwoorden, rijmen en leuke lessen waarbij de kinderen kunnen kiezen uit meerdere spelletjes. Erg leuk om als thema- of weektaak klaar te zetten op de PC in je klas.

werkboekje

rustboekje9. kant en klare werkboekjes/rustboekjes om te downloaden.
Via de yurls-site “werkboekjes‘vind je altijd diverse links naar werkboekjes op thema en op niveau.
Wanneer je op de link drukt wordt je door verwezen naar Internetwijzer Basisonderwijs en kun je via de simpele downloadknop het boekje op je computer downloaden. maak een s een combinatie van boekjes, of kies er een paar pagina’s uit. Pas het aan naar behoefte dus.

10. Pinterest en de kerstmarkt/kerstviering.

Via pinterest kun je natuurlijk heel veel dingen vinden. Zelf heb ik een pinterestbord over kerst en over het kerstbuffet. Een leuk idee om meteen mediawijsheid en digitale geletterdheid mee te nemen is samen met de kinderen een pinterestpagina aanmaken die ze vullen met alle werkstukjes die je bijvoorbeeld voor de kerstmarkt ( of in deze themaweken) gaat maken. Je kunt samen kiezen uit de vele voorbeelden die pinterest te bieden heeft maar meteen ook kijken of de link erachter goed werkt en of er een goede werkbeschrijving bij wordt gegeven. vind je dit nog te moeilijk voor jouw leerlingen, maak dan zelf zo’n verzamelbord aan en laat dit steeds op het digibord aan staan als voorbeeld van het eindresultaat.
Ook zou je een “hapjes inschrijflijst” kunnen maken waarop je foto’s van feestelijke lekkernijen, via Pinterest gevonden, in een handig schema zet. Makkelijk voor ouders, de keuze is al gemaakt, nu alleen nog de hulp bij de uitvoering.
je kunt met de kinderen naar aanleiding van de foto’s uiteraard ook een boodschappenlijstje maken voor de benodigdheden.
Samen bedenken, tellen, schatten, praten, overleggen….wat een leermomenten dus.
pinterest_kerstbuffet

pinterest_kerst

Prettige kerstweken allemaal!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang meteen maandelijks de nieuwsbrief met het laatste nieuws van de site en  het laatste nieuws over acties en evenementen. Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares