Kerstmis

Kerstmis

Sinterklaas eruit, kerstboom erin!

Bij ons op school worden er al jaren op de eerste werkdag na het sinterklaasfeest de kunstkerstbomen rond gebracht door de conciërge.

Heerlijk hoe dat altijd op het meest ongelegen moment komt trouwens, wanneer je net alle kinderen geboeid hebt met een spannend verhaal bijvoorbeeld.
Daar gaat de deur van het klaslokaal open en de conciërge vraagt of en 20151208_094440waar je de boom wilt hebben.
Weg concentratie, alle kleuters hangen nu uiteraard aan de lippen van deze kerstbomen-man. En terecht eigenlijk wel want wat is er nu leuker dan een kerstboom die….. (hé wat vreemd ?)….  in een vierkante doos zit.

Maar de juf is de beroerdste niet, dus aan de slag. De groep is er klaar voor, de boom mag versierd worden.
Elk jaar weer een leerzaam moment want hoe doe je dat allemaal?
Die boom moet ook echt in elkaar gepuzzeld worden en die stukken hebben verschillende maten. (Aha, de rekenles is geboren.)
Geweldig om dit samen uit te vogelen, het breedste stuk onderaan en het smalste bovenin. Daarna de ballen, of toch eerst de slingers, en de lampjes dan?
Logisch redeneren, oorzaak-gevolg relaties ontdekken, samen praten met heel veel woordenschatontwikkeling en natuurlijk  de beleving van samen iets moois creëren.
Dit jaar was er een slimmerik die wist te vertellen dat er kleurenstickers op de boom en de takken zitten. Die had er dus duidelijk thuis ook zo een.

Natuurlijk viel er ook nog een bal kapot, o jee!! 20151208_094214Vervolgens liet ik er nog eentje (per ongeluk?) vallen maar die stuiterde terug omhoog???? ” is glas juf, en niet  plastic, die wel”
“Inderdaad, die ene is van glas en die andere is van plastic” heb ik daarna de taaluiting volledig en in goede vorm terug gegeven. Prachtige taalmomenten voor ons TOS groepje.

20151208_101224Na enig gepuzzel zat de boom in elkaar, het bekijken van de vorm, het zien van de driehoek, het benoemen van korte en lange takken, het brede en smalle deel, de punt en de stam. Heel veel woordenschatontwikkeling dus. Daarbij kwam het mooie woordcluster rondom doodmoe en gapen goed van pas. Want van zo’n boom optuigen en versieren word je pas écht doodmoe!

20151208_122711

 

 

 

 

Vorig schooljaar hadden we de huishoek teruggebracht in oorspronkelijke staat met als enige toevoeging wat kleding voor Maria, Jozef, de herders en natuurlijk het kindje Jezus in doeken.20141208_140430
Na de drukte van de sinterklaashoek was dit een verademing. Daar hebben we nu ook weer voor gekozen. Wij bekijken per jaar hoe de groep reageert en hoe de prikkelgevoeligheid is op dat moment. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld ook nog een kerstman-pak maar ik denk dat we het dit jaar maar in de doos laten zitten.  Dat mag de pret echter niet drukken zoals jullie hier zien.  En dat het ezeltje rendier-oren heeft, ach, daar zeurt niemand over!PhotoGrid_144961147738020141216_145237Zoals je ziet was het vorig jaar wel erg leuk toen er een rendier met een slee werden gemaakt in de bouwhoek.

20151206_210305In de rekenhoek kunnen dit jaar kerstkoekjes gekleid worden met de zelfgemaakte klei. Dikke, dunne, grote, kleine, enz. Maar ook de kerstkleikaarten (via internet gevonden)  liggen weer klaar. Vorig jaar werd die klei erg plakkerig maar dit jaar lijkt het beter te gaan. Het recept is uiteraard via internet gevonden bij o.a. mijn collega’s Bianca en Henrike, maar ik zal het hier nog eens uitgebreid uit de doeken doen.

In het schrijfatelier kan er getimmerd worden worden met hamertje tik op een kerstboom. 20151208_170935
We zijn ook al erg druk met de voorbereidingen van de kerstmarkt. Hier kun je lezen wat we daar allemaal voor gaan maken.

Ook heb ik via de mail bij collega’s rondgevraagd naar een kerststal voor op onze verteltafel. Het echte kerstverhaal kan hier dan nog eens nagespeeld worden nav het boek van Dick Bruna20151208_172110

En dankzij mijn supercollega’s hebben we nu een prachtige stal met leuke speelfiguurtjes erin.

Kleuters en kerst, een van mijn favoriete combinaties!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang een gratis applijst voor kleuters!

Ontvang de gratis download: kleuterapps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang meteen maandelijks de nieuwsbrief met het laatste nieuws van de site en  het laatste nieuws over acties en evenementen. Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares