Een tijdje terug schreef ik een artikel over de Ipad als instructiemiddel.
Vandaag even een update.

Op onze school zijn we sinds een maand schoolbreed gestart om instructiefilmpjes in te zetten met de app Explain Everything. Het gaat om herhaalde of verlengde instructie door middel van een zelf opgenomen filmpje met deze app. Je legt aan de kinderen een rekenprobleem, een taalles of een creatieve opdracht uit en met het filmpje kunnen de leerlingen op hun eigen tempo de instructie nog eens beluisteren en zelfstandig ermee aan de slag gaan.

Wij gebruiken deze methode ook bij de kleutergroepen. Dit vergt uiteraard een iets andere aanpak. De filmpjes worden ook  ingesproken door de leerkracht maar er wordt veel beeldmateriaal bij gebruikt. Wanneer het mogelijk is  met foto’s die gemaakt zijn van situaties uit de eigen klas. Al mijn collega’s zijn al fanatiek aan de slag gegaan. Erg leuk om te zien.

Ik heb zelf ook al meerdere filmpjes gemaakt rondom een creatieve opdracht maar daarnaast een filmpje met een thema-instructie voor de bouwhoek. Want de filmpjes kun je natuurlijk bij meerdere lesmomenten of routines gebruiken. Mijn volgende doel is dus om een speldemonstratie te filmen in de huishoek en een ontwikkelingsmateriaal-routine uit te leggen. Veel leerlingen in onze groep worstelen bijvoorbeeld nog met de juiste stappen bij het gebruik van een kralenplank. Ze komen er niet verder mee. Door dit klassikaal uit te leggen met een filmpje, wat ze daarna nog eens uitgebreid terug kunnen kijken als herhaalde instructie, hoop ik dat de kralenplank in ons volgende thema beter zal aanslaan. Nu blijven ze namelijk nog vaak in de kast staan, terwijl ze ideaal zijn om de pincetgreep. het ruimtelijk inzicht en het tellen te oefenen. Ons volgende thema wordt kriebelbeestjes dus je snapt vast wel waar ik naar op zoek ga!

Wil je wat voorbeelden van filmpjes bekijken? Ga dan naar mijn youtubekanaal, daar vind je het bouwhoekinstructiefilmpje en wat vouwinstructies. Wil je wat meer informatie over deze vorm van werken, lees dan hier nog eens mijn artikel terug.

 

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares