In de meivakantie kwam ik via Facebook een leuk filmpje tegen van een eindejaarsvoorstelling op een kleuterschool.

Het was een Amerikaanse “Kindergarten’ maar het concept van het zingen en dansen bracht mij meteen op een idee.

Wat zou het leuk zijn om op het einde van het schooljaar met al onze kleutergroepen, en de juffen, een kleuterrap uit te voeren tijdens de eindejaarsreceptie voor alle ouders. Op het filmpje zie je dat alleen de kinderen de uitvoering doen maar mij lijkt het ontzettend leuk om als juffen een aanvulling te doen aan het eind.zon

Ik had meteen inspiratie en ben een tekst gaan maken op dezelfde manier als in het filmpje. Op zolder heb ik al een coole bril, een “mooie”gouden ketting en een petje gevonden in de verkleedkist, dus ik ben er klaar voor!
Hier kun je tekst vinden. Om wat audio ondersteuning te hebben tijdens de voorstelling zou je van tevoren met de klas een beatsound op kunnen nemen als achtergrond geluid. Je kunt dit met een klapoefening of met instrumenten opnemen.

Hoe sluiten wij altijd het jaar af?
Elk jaar houden we de eindejaarsreceptie met alle ouders en belangstellenden in de eigen klas. Dit is nodig voor de rust, voor sommige kinderen is anders de groep te groot en de drukte teveel.

De klassen geven vooraf wel samen een voorstelling in de speelzaal voor de ouders. Dit kan een lied zijn, een versje, een dansje of een stukje toneel.

Na afloop glijden we met alle leerlingen van groep 2 de kleuterbouw uit via het raam of de schooldeur naar groep 3.P1000870

 

Dit uitglijden naar groep 3 kan natuurlijk op veel verschillende manieren.
Op de foto zie je mijn duo en mijzelf in met een bank van de speelzaal die we dat jaar aan het raam hadden gehangen. Het jaar daarna hebben we het gedaan bij de voordeur van de school. De ouders stonden er steeds als publiek bij met uiteraard de fotocamera’s op scherp. Er zijn natuurlijk nog meer vormen mogelijk. Ik noem een paar ideetjes:

  • We vegen ze buiten. Met een (rode) loper bij de deur, groep 1 als haag ernaast en de juffen, met bezems, vegen groep 2 kind voor kind naar buiten.
  • We gooien ze eruit! Met een dikke mat uit de gymzaal bij de voordeur en de leerlingen worden naar buiten op de mat “gejonast” (is dat een werkwoord?)onder luid gejoel van groep 1.
  • We roetsjen eruit! Met een waterslide/opblaasglijbaan (bij warm weer) roetsjt groep 2 naar buiten en groep 1 en de juffen mogen dan met waterpistolen de groep 2 kinderen uitspuiten
  • We springen eruit! Met een trampoline 3 x springen en op een dikke mat neerkomen terwijl groep 1 een lied zingt of klapt
  • We fietsen eruit! Een fietsenparcours met bij de finish een spandoek met groep 3 en groep 1 juicht aan de zijlijn met toeters en bellen.

 

Waarom ook een receptie in de klas?
De ouders krijgen zo informeel nog eens de kans om samen te kletsen en eventueel speelafspraken voor de vakantie te maken. Ze komen bij ons tenslotte niet elke dag elkaar tegen vanwege onze regiofunctie als SO. Ook vinden ouders het vaak fijn om nog even met de juf of meester te kletsen op een ongedwongen manier. Zo vaak zien we elkaar niet tenslotte en na een schooljaar in het SO bouw je vaak toch een bijzondere band op met elkaar.

Het is altijd erg gezellig en het wordt enorm gewaardeerd. De kinderen mogen hapjes rondbrengen die we van tevoren samen maken en lekker spelen met elkaar. Ik zet op het digibord ook altijd een doorlopende diavoorstelling aan van de foto’s van het afgelopen schooljaar.
Dit doe ik via www.mijnalbum.nl. Je kunt hier een gratis account aanmaken en heel simpel via mailadressen de link hiervan met ouders delen. Die kunnen dan op hun beurt hier foto’s van downloaden of bekijken.
Bij mijn eigen kinderen hadden ze op de basisschool altijd een playbackshow met de hele school, en als vaste prik het school/vakantielied als afsluiter. Er was geen speciaal moment met de klas apart. Dit vond ik zelf altijd best jammer, je wil toch een juf of meester bedanken voor het afgelopen schooljaar?
Wat doen jullie met het einde van het schooljaar?  Heb jij nog leuke ervaringen of aanvullingen? Laat ze dan achter hier op de site in een reactie!

 

Bekijk hier het inspiratiefilmpje :

Ontvanghet ebook Tips voor TOS en bijpassende apps

Ontvang de gratis download: Tips voor Tos en bijpassende apps voor in de klas.

Meld je hier aan en ontvang ook af en toe een mail met nieuws en updates over mijn activiteiten online.  Ook ontvang je meteen het speciale wachtwoord voor toegang tot alle gratis downloads.

Groet, Marita teunisse

Uitschrijven is altijd op ieder moment mogelijk.

 

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Wil je op de hoogte blijven van mijn online trainingen?

Trainingen, webinars, workshops. Facebook lives met coaching en inspiratie op het gebied van taal en ICT.

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn trainingsaanbod en workshops.

Via deze mailinglijst ben je als eerste op de hoogte van de komende events en aanbiedingen.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares