Digitaal wisbordje

Interactief online lesgeven

In deze tijd van online lesgeven is het altijd handig om meer tools tot je toolbox te beschikbaar te hebben. In dit blog geef ik je meer uitleg over een digitaal wisbordje.

Hoe werkt het?

Via de gratis site digitaalwisbordje.nl kun je als leerkracht via het eenvoudige inlogscherm meteen aan de slag door jouw naam in te vullen en een kamernummer aan te maken.

Jouw leerling gaat vervolgens ook naar deze site en typt zijn of haar naam in met het door jou aangemaakte kamernummer.
Vervolgens kun je interactief aan de slag met de leerling, of meerdere leerlingen.

Waarom een digitaal wisbordje?

Voor veel leerlingen is digitaal lessen volgen zeer vermoeiend. Zeker voor de taalzwakkere leerling is het vaak een combinatie van vele prikkels, het blauwe licht van het scherm en de slechte auditieve filtering bij een digitale les.

Sommige leerlingen hebben hun microfoon niet altijd uit, er wordt door elkaar gesproken, de verbinding is slecht, enzovoorts.
Een leerling met een TOS heeft meestal in de klas al last met de auditieve verwerking bij (te) veel omgevingsruis. Dit is bij online lesgeven zeker nog eens extra vermoeiend.

 

Hoe zet je een digitaal wisbordje  in?

 

Gebruik het digitaal wisbordje bij voorkennis activeren, bij korte feedbackmomenten, bij controleren van begrip na de instructie.

Een bijkomend voordeel is dat je de les  met een digitaal wisbordje als vanzelf vertraagd. Alle kinderen geven een antwoord, jij moet hierdoor even pas op de plaats maken en je ziet ook meteen wie er wellicht nog een herhaalde instructie  nodig heeft of een extra uitleg.

 

Maak je het digitaal wisbordje zichtbaar voor iedereen?

Voor jou als leerkracht geldt dat je het scherm van de digitale kamer met je leerlingen kunt delen via een share screen optie in je online lesomgeving zoals ZOOM of Microsoft Teams. Je kunt er echter ook voor kiezen dit niet te doen zodat alleen jij de antwoorden van alle leerlingen ziet.

Het bewaren van de reacties van een specifieke leerling kun je doen door middel van een screenshot te nemen van het scherm. Handig wanneer je bijvoorbeeld een fout ziet bij een leerling waar je op een later moment op wil terugkomen.

Een veilige leeromgeving

Wanneer leerlingen de reacties van elkaar niet kunnen zien, doordat jij dit digitaal wisbordje in een ander scherm opent, wat je vervolgens niet deelt met de leerlingen, kan dit bijdragen aan een veiligere leeromgeving. Niet alle kinderen willen namelijk dat hun eventuele fouten zichtbaar worden voor iedereen.

Zeker bij leerlingen met een TOS of taalprobleem is dit het overwegen waard.
Bedenk hierbij altijd of het wel of niet zichtbaar maken van het digitaal wisbordje voor iedereen bijdraagt aan het lesdoel. Het is immers een interactie tussen jou en de leerlingen.
Het zien van elkaars opmerkingen kan natuurlijk wel bijdragen aan een groepsgesprek. Hiervoor zou ik echter een  andere tool gebruiken zoals Padlet of Google Jamboard.

 

De betrouwbaarheid van het digitaal wisbordje 

In het  filmje hieronder zie je hoe je een pincode op een digitale kamer kan aanmaken en hoe je eenvoudig en snel ongenode bezoekers verwijderd.

Maak daarom je naam en je kamernummer ook niet te eenvoudig, geef er een twist aan die bijvoorbeeld alleen jouw leerlingen kennen. Noem de kamer bijvoorbeeld naar een klassenpop of een ander herkenbaar item.

Korte video instructie

In onderstaande video instructie leg ik je nog eens kort uit hoe het werkt.

Hoe zorg jij voor interactie in jouw digitale les?

12 Reacties

 1. Nienke

  Via welk programma maakt u zo’n handig instructiefilmpje? Alvast bedankt!

  Antwoord
 2. Sandra

  Super handig! Ik zie alleen niet de wisbordjes van alle kinderen. Het scherm vult maar 18 wisbordjes. Ik heb 28 kinderen in de klas. Hoe zie ik alle wisbordjes op mijn scherm?

  Antwoord
  • Marita

   Hallo Sandra, ik heb tot nu toe niet kunnen achterhalen wat het maximum aantal wisbordjes is, ik kan je dus hierop helaas geen antwoord geven.

   Antwoord
 3. P

  Hallo, vandaag heb ik het digitale wisbordje uitgeprobeerd met 6 leerlingen. Van drie leerlingen kreeg ik de tekst op hun wisbordje te zien, van de andere 3 niet. Deze 3 leerlingen konden elkaars wisbordje wel zien. Ik heb alles volgens de instructie gedaan. Naam en kamernummer laten invullen. Ik zag dus wel alle wisbordjes, maar 3 zonder hun getypte tekst. Enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn?

  Antwoord
  • Marita

   Hallo Pauline,
   Dat zou ik ook niet echt kunnen zeggen. Klinkt wel vreemd inderdaad. Zou het een kwestie kunnen zijn van wifi-problemen?

   Antwoord
 4. P

  Hallo Marita, dank voor je reactie. Nee dat is het probleem niet. Het vreemde is dat hetgeen geschreven was op drie wisbordjes voor mij als leerkracht niet zichtbaar was, maar die 3 leerlingen konden elkaars bordjes wel lezen. Bij mij bleven deze bordjes leeg. De rest kreeg ik wel te zien.

  Antwoord
  • Marita

   Ik ga het navragen bij de maker: Eddy Erkelens.

   Antwoord
 5. Pauline

  Fijn Marita vandaag heb ik het nogmaals geprobeerd met een andere kamer. De leerlingen konden elkaars wisbordje zien. Hoe kan ik dat instellen?

  Antwoord
  • Marita

   Hey Pauline, ik heb het twitteraccount van Eddy Erkelens (de maker van de tool) een berichtje gestuurd, maar heb nog geen antwoord ontvangen helaas. Zodra ik iets weet hoor je dit zeker.

   Antwoord
 6. steven

  Hoi Marita,
  Heb je inmiddels al antwoord op de vraag van Pauline en Marita?
  Groet,
  Steven

  Antwoord
  • Marita

   Helaas heb ik geen antwoord meer gekregen! Misschien zelf nog eens navragen?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Samen komen we verder…

Heb jij ook een mooie tip of een idee voor een blog? Of heb je een vraag naar aanleiding van een blog? Laat het mij weten in een reactie. 

 

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares