Review Duurzame matten voor de Bee-bot en de Blue-bot

door | aug 13, 2018 | Reviews digitaal | 0 Reacties

De Bee-bot en Blue-bot

Je hebt ze vast al vaker gezien en erover gelezen. Die handige robotjes waarmee je kinderen de eerste stappen van het programmeren kunt aanbieden. De Bee-bot is de gele variant en de Blue-bot is de doorzichtige variant met meer mogelijkheden zoals programmeren vanaf de iPad.

 

Mogelijkheden van deze Bots met kleuters

In een eerder artikel omschreef ik al de vele mogelijkheden van de Bee-bot en de Bluebot voor bij de kleuters.

Ook beschreef ik daar 10 tips voor gebruik van de Bee-bot in de klas. Klik hier voor het artikel.

Speciale matten voor de bots

Pas geleden kwam ik in contact met Suzanne Maas. Zij is de ontwerper van speciale matten voor de Bee-bot en de Blue-bot.

In mijn eerdere artikel beschreef ik al de standaard matten die te koop zijn maar Suzanne verkoopt speciale matten waar ik zeer benieuwd naar was. Vandaar dat ik haar heb uitgenodigd om deze te demonstreren in mijn klas. Naast de speciale matten voor kleuters en de onderbouw bracht ze ook matten en materialen mee voor de bovenbouw.

De huismat

als eerste laat ik je de mat zien met een doorsnede van een huis erop.
De mat laat een doorsnede van een huis zien waar je veel werkvormen mee kunt bedenken. De diverse onderdelen van het huis zijn voor de kleuters zeer herkenbaar en mooi vormgegeven.

Met behulp van een grabbelzak liet Suzanne mijn leerlingen een voorwerp grabbelen uit een de zak. Hierin zaten de bekende mini’s van AH maar je kunt er natuurlijk allerlei materialen in stoppen zoals sleutels, een washandje, bestek, etc. De kinderen vonden dit een spannende werkvorm en waren dan ook erg enthousiast.

 

Andere werkvormen met de huismat

Naast materialen zoals de mini’s  kun je er bijvoorbeeld ook kaartjes met letters instoppen. De kinderen kunnen dan de Bee-bot laten rijden naar een plaatje op de mat met die begin of eindklank. Een stapje moeilijker is om de kinderen een voorwerp of een activiteit te laten bedenken passend bij de juiste kamer van het huis. Al dan niet met een gegeven begin of eindklank. Zo werk je aan woordenschat en logisch redeneren terwijl je ook met tellen en programmeren bezig bent. Dit vind ik voor mijn leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis een extra leuke aanvulling op het werken met een Bee-bot.

Deze huismat geeft dus veel mogelijkheden.

De stadsplattegrondmat

Op deze mat zie je een stadsplattegrond met eroverheen een matrix. Op de mat staan voor kinderen herkenbare figuren, symbolen en logo’s.
Door de matrix geeft deze mat heel veel extra mogelijkheden. Bijgeleverd is ook een set met 34 opdrachtkaarten. 

De mogelijkheden van de stadsplattegrondmat

Met de opdrachtkaarten kun je de leerlingen vanaf groep 3 door middel van steeds moeilijker opdrachten aan de slag zetten met zowel woordenschat, spelling, rekenvaardigheden als leren programmeren. Het doel is immers steeds om de robot naar het juiste antwoord te laten rijden. De opdrachtkaarten zijn daarnaast zelfcontrolerend,  dus ideaal om een groep zelfstandig mee aan de slag te zetten.
Op de mat staan ook letters en cijfers, verkeersborden, vlaggen en een matrix.

Voor mijn kleuters was dit een stapje te moeilijk maar oudere kinderen uit groep 3 – 5 kunnen prima met deze mat aan de slag, bijvoorbeeld door woorden en sommen te maken, of een matrixopdracht op te lossen.

Waar te koop?

Beide matten zijn te koop via de site www.beebotlessen.nl

De matten zijn vervaardigd uit dik en solide vloerzeil. Dit maakt de kwaliteit van de matten heel hoog. Elke mat is makkelijk en compact op te rollen, maar ligt na het uitrollen altijd direct vlak. De mat is geheel kreukvrij en gemakkelijk te reinigen met een sopje. Kinderen kunnen op de mat zitten of lopen, zonder dat deze scheurt of kreukt.

Naast het gebruik als ondergrond voor de beebot kan de mat ook prima worden ingezet als speelmat voor auto’s of blokken.De matten zijn duurzaam en daardoor ook een stuk duurder.
De huismat is te koop voor €84,95.
De stadsplattegrondmat inclusief de opdrachtkaarten is te koop voor €89,95

Deze prijzen zijn exclusief de robots.

Meer mogelijheden

Je kunt de matten gebruiken voor de Bee-bot of de Blue-bot maar heb je nog geen bot, overweeg dan eens de Cubetto. Deze kun je op afstand analoog (met blokken) programmeren. Hierdoor hou je het overzicht over de code en kun je gezamenlijk fouten analyseren en oplossen.

De Cubetto is onder andere te koop bij bol.com via deze link.

Naast de matten voor de Bee-bot en de Blue-bot heeft Suzanne ook matten ontwikkeld voor de Ozobot. Hiernaast zie je de mat met het vliegveld. Er is ook een mat voor een voetbalspel. Voor deze matten heb je een Ozobot nodig. Een kleine robot die reageert op kleurcodes waar hij overheen rijdt.

Voor meer over deze matten en de Ozobot verwijs ik je naar de site van de Maakotheek.

Mijn mening over de matten

De matten zijn van een prachtige kwaliteit en zien er  solide uit. Groot voordeel is ook dat ze meteen plat liggen, ook al bewaar je ze in een opgerolde positie. Doordat de matten  kreukvrij zijn, is er dus nooit een probleem met het eroverheen rijden van de bots.  Een groot voordeel is ook dat de matten tegen een stootje kunnen , spelende kinderen of vieze schoenen vormen geen probleem.  Nog een voordeel is dat ze ook prima kunnen worden ingezet als speelmat voor bijvoorbeeld de bouwhoek, je zou de mat hier dus wat langer kunnen laten liggen. Dit is handig maar niet noodzakelijk in mijn ogen. Misschien gaat de uitdaging er dan ook een beetje vanaf?

De prijs is wel iets om goed over na te denken. Met deze matten kun je veel werkvormen inzetten maar het blijven natuurlijk wel vaste platen. Een mat met dezelfde kwaliteit, maar zonder print zou voor mij een goede aanvulling zijn op deze set. Eventueel met de mogelijkheid om je eigen thema- of lesdoelkaarten erin te schuiven.

Door de stevigheid en de vele mogelijkheden vind ik deze matten een aanrader voor iedere school die met de Bee-bot of de Bluebot aan de slag wil gaan.

Ben jij al aan de slag gegaan met de Bee-bot of de Blue-bot?

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares