5 tips voor je digibord in de kleuterklas!

Er zijn al heel veel collega’s op het internet die tips en lijstjes delen voor het digibord in een kleuterklas.
Toch zie ik op Facebook nog wel eens de vraag voorbij komen: Wat doe jij zoal met je digibord in je klas?”

Ik heb daarom een lijstje gemaakt met tips voor op het digibord!

Hieronder deel ik mijn eigen  top 5  met jullie!

1. Dagopening.

Ik gebruik het digibord altijd bij de routine van je dagopening. Ik zelf start altijd met het liedje met gebaren van de dagen van de week. Daarna vult ons hulpje de kalender in op het digibord en printen we de pagina uit om op te hangen. Daarnaast gebruik ik ook de flipover met een kalenderoverzicht omdat deze dan altijd binnen handbereik blijft op papier en om de kinderen het overzicht te leren van een maand en wat er allemaal nog gaat komen. Ik laat het hulpje bijvoorbeeld ook dagen afstrepen die geweest zijn.

2.Gebruik Yurls

Via yurls vind je heel veel themapagina’s met filmpjes, spelletjes en praatplaten. Mijn docentenYurls zit vol met links en tips. Mijn leerlingenYurls is speciaal gemaakt voor leerlingen, door enkel visuele afbeeldingen te gebruiken met links erachter.

Ik maak per project een themapagina op onze leerlingenYurls, speciaal voor onze eigen groep. Hierop verzamel ik alle links die ik nodig heb voor de activiteiten tijdens het actuele thema en de kinderen kunnen hierdoor ook thuis nog eens een liedje of prentenboek herhalen. Een soort Flipping the classroom voor kleuters. Handig voor thuis en tussendoor,  bij tijd over, en jij bent tijdens je kring heel snel bij de juiste link die je wilt gebruiken. Een voorbeeld van zo’n Yurls zien?

3. Gebruik de tools en lessuggesties van Gynzy.

Heb je Gynzy op school? Zet taken klaar binnen dit mooie softwareprogramma. Je kunt natuurlijk per kind steeds een tool kiezen maar handiger vind ik het wanneer ik een aantal taakjes achter elkaar in een les zet, die het kind vervolgens zelfstandig uit kan voeren. Op dit moment is het zelfs al mogelijk om dit per kind of per groepje klaar te zetten en voor de hogere groepen is huiswerk zelfs een mogelijkheid. Hoe dit werkt is te veel om hier uit te leggen maar wil je een les zien van Gynzy klik dan hieronder.
Tip: Gynzy is een maand gratis op proef te bestellen!

4. Zet digibordlessen in.

Ik gebruik altijd digibordlessen die aansluiten bij ons thema of onze kringactiviteit. Via het internet zijn vele bordlessen te vinden maar speciaal noem ik hier even juf Gertrude met haar prachtige site.  Deze site is onlangs vernieuwd en heet nu “weg van onderwijs”. Je kunt er voor een klein bedrag (soms zelfs gratis) prachtige digibordlessen bestellen, maar ook spellenpakketten en ander materiaal.
Natuurlijk  zijn er ook digibordlessen te bestellen via Kleuteruniversiteit die bij een thema of prentenboek aansluiten. Een digibordles is heel goed in te zetten in een kring maar ook tijdens een werkles om 1 of 2 kinderen ermee te laten oefenen of herhalen.

5. Vrije expressie, kunst op je digibord!

Mijn laatste favoriet is vrij tekenen en kleuren. Laat de kinderen samen of individueel een prachtig kunstwerk maken op je digibord. Dit kan op meerdere manieren. Via gynzy is die mogelijkheid heel handig, kies gewoon voor de optie bord en selecteer een pen en kleur.  Via de microsoft bureaublad-app paint is dit natuurlijk ook een mogelijkheid. Maar op mijn yurlspagina “Kunst op je digibord”vind je hele leuke gratis online tools zoals magisch zand toveren, bloementuin, kaleidoscoop en verfspatten.
Bewaar de mooiste creaties, schrijf de namen erbij en zet ze in een digitaal portfolio of print ze uit voor een plakboek.

Bonustip:

Voor een mooi overzicht van heel veel gratis kinderwebsites klik je hier. Je ziet dan mijn yurlspagina die je op het digibord zou kunnen tonen en waarin je de kinderen vervolgens zelf dingen laat ontdekken en doen. Leuk voor de Inloop of bij het werkuurtje.
Veel plezier!

 

Lees hier verder voor nog meer tips over het digibord.

Vraag

Welke sites of tools gebruik jij het liefst op jouw digibord.
Deel het hieronder met ons.

Heb je interesse in een  workshop Taal & ICT inspiratie voor kleuters op jouw school?

Ik geef  inspiratiesessies over wat je allemaal snel gratis en makkelijk kunt doen met je digibord en andere ICT tools?
Ik kom je in 1 middag inspireren zodat je de volgende dag meteen aan de slag kunt. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares