Kennen jullie de apps van Jop de giraf al?

 

Dit zijn apps die gemaakt zijn voor kinderen van 3 tot 7 jaar. De hoofdpersoon in alle apps is uiteraard de giraf Jop die verschillende avonturen beleeft. De apps zijn kleurig, werken heel simpel en hebben een educatief element.
Ik bespreek hier 2 apps van Jop de giraf, maar er zijn er meerdere. Er is er zelfs een gratis.

 

Jop de Giraf: Jop zoekt dezelfde

In deze app speel je een memory. De kinderen oefenen hun concentratie en leren dingen over het leven van alledag, cijfers, kleuren en vormen. Wanneer je twee leerlingen samen aan de slag laat gaan met de Ipad oefen je meteen het coöperatief werken. Wanneer je kinderen in kleine kring of individueel begeleid met deze app, kun je meteen de woordenschat oefenen en de gespreksvaardigheden: luisteren naar elkaar, beurtgedrag, vragen stellen, enz.
Tip: Zet hierbij wel de begeleide toegang aan zodat de leerlingen niet uit de app weg kunnen.
Lees hier in simpele stappen hoe je de begeleide toegang aan zet.
Download de app hier in de Apple-store!
Dowload de app hier in de Google-playstore

Schermafbeeldingen van Jop zoekt dezelfde:
jop_1 jop_2 jop_3

 

 

 

 

 

 

Tip: De app ‘Jop zoekt de zelfde: kerst’ is gratis!

Je kunt ook appbundels kopen waardoor je meerdere apps krijgt voor een gunstigere prijs. Tik Jop in bij het zoekvenster in de appstore.

 

Jop de giraf: Jop gaat naar school


In de app Jop gaat naar school krijg je Jop te zien in verschillende situaties en er komen ook vriendjes van Jop langs: Piep de muis, Appie de aap, Wol het schaap en Slurf de olifant.
In de app wordt gestart met de schooltas inpakken van Jop.  Je kunt via het menu kiezen uit : tas inpakken, jas ophangen, de kring met een leuk weekliedje en het weer, de muziekles, buitenspelen, lunchtijd, een werkje met blokken of een werkje met hamertje tik, in de bouwhoek en naar huis. Bij al deze menu opties is er een liedje, een luisteropdracht of een visuele en motorische oefening. De talige opdrachten zijn soms wel wat snel uitgesproken, maar door de duidelijke en sterke visuele indeling van de app en de hints die je krijgt door een knipperend onderdeel, zijn de opdrachten toch makkelijk te volgen en uit te voeren voor  taalzwakke kinderen.
Download de app hier in de Apple-store.
Download de app hier in de Google-playstore

Schermafbeeldingen van Jop gaat naar school:

jop_5      jop_6       jop_7

 

Waarom deze apps uitgelicht?

  1. Ik werk in het speciaal onderwijs met taalzwakke kinderen. Heel veel apps zijn dan vaak al snel te moeilijk of de auditieve opdrachten gaan gewoon te snel. De taalverwerking bij kinderen met TOS is meestal vertraagd en leerlingen gaan dan al snel zappen door een app, wat uiteraard zonde is van het hele concept erachter.
    Op een reguliere basisschool zitten natuurlijk ook kinderen met een vertraagde taalverwerking. Vaak in combinatie met een zwakke woordenschat, simpelweg omdat ze de Nederlandse taal nog niet beheersen of omdat er meer aan de hand is, maar er is nog geen diagnose gesteld. Voor deze kinderen zijn de apps van Jop ideaal. Ze geven simpele opdrachten, de taal gaat niet te snel en ze bieden precies genoeg uitdaging om door te gaan. Uiteraard kunnen kinderen die wat ouder zijn deze apps te makkelijk vinden, maar ik denk dat we vooral die taalzwakke groep niet moeten vergeten. Ik gebruik deze apps dan ook vaak als speelse woordenschat oefening.
  2. Ik geef vaak twee leerlingen de Ipad waarbij de sterkere leerling de app doorneemt met de zwakkere leerling. Deze apps lenen zich dus uitstekend voor coöperatief werken.
  3. Een belangrijke optie is dat je in het Informatie menu kunt kiezen om de achtergrondmuziek uit te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat het voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis of taalachterstand afleidend is wanneer er continu meerdere impulsen worden gegeven bij een oefening. Achtergrondmuziek die niets toevoegt, puur alleen om de app op te vrolijken,  is daar een voorbeeld van. Je kunt je voorstellen dat dit ook een belangrijke optie is voor kinderen met ADHD of ASS problematieken. In mijn groep zet ik de achtergrond muziek dan ook vaker uit dan aan.
  4. In het informatie menu, wat je vindt door op  de I-knop middenin  onder in het scherm te klikken, krijg je extra informatie over de app met een aantal speeltips. Je vindt er ook de Jop prentenboeken en het menu voor het kiezen van geluid, muziek en taal.
  5. Kijk eens op de website van Heppi apps en de Nederlandse makers. Hier vind je vragen, support, en een leuke blog.
  6. Er zijn ook leuke prentenboekjes en liedjes over Jop de giraf, deze vind je ook terug op de website van Heppi.”

     

  7. De apps bevatten  geen In-app verkoop en je kunt de makers volgen via hun facebook-pagina, twitter-account, youtube-kanaal (alleen via app bereikbaar) en de eerder genoemde website.

 

 

Gebruik jij wel eens de apps van Jop de giraf in jouw groep? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

2 Reacties

  1. Wendy

    Klopt het dat deze app niet meer bestaat?
    Het is niet te vinden in de play store….

    Antwoord
    • Marita

      Hallo Wendy, de ontwikkelaar van de Jop de giraf apps is Heppi. Op de site van heppi.nl is inderdaad te lezen dat de apps alleen in de Apple AppStore te vinden zijn. In de playstore van google zijn ze dus inderdaad helaas niet meer te vinden.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares