Apps om de taalontwikkeling te stimuleren!

Op onze cluster 2 school Auris de Spreekhoorn in Breda werken wij met iPads in de kleutergroepen.
Sinds de invoering zijn wij vooral op zoek naar een manier om de iPads in te zetten bij ons taalonderwijs We zoeken dus niet perse naar leuke apps maar liefst naar apps waarbij je taal creëert of naar taalmomenten waar de Ipad een meerwaarde kan hebben.

Uiteraard zetten we de Ipad ook in tijdens onze werklessen om leerlingen zelfcontrolerend en visueel aan de slag te laten gaan met motorische activiteiten en apps waarbij het voorbereidend rekenen wordt geoefend. Kijk hier hoe wij dit doen.

In dit artikel wil ik jullie meenemen naar een aantal apps die je kunt gebruiken in je groep om taal te ontlokken en zo de taalontwikkeling kunt stimuleren.

 

Een aantal apps onder het voetlicht

Ik heb er hier drie uitgekozen om te bespreken

1. Tinytap

Dit is een gratis app waarbij je zelf digitale oefeningen maakt die je leerling kunt laten spelen.
Er zijn heel veel mogelijkheden om een spel in te richten. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Het leukste van Tinytap is dat er een cloudopslag aan vast zit waarin je jouw zelfgemaakte spellen kunt opslaan en kunt delen. Maak je bijvoorbeeld bij thema herfst een spel rondom de woorden die je bij dat thema aanbiedt, sla het op in de Tinytap cloud, dan heb je daar volgend jaar weer plezier van. Het mooiste is wanneer je met je collega’s om de beurt een spel maakt en die spellen samen deelt. Zo bouw je een prachtige thematische bibliotheek op. Kijk vooral ook eens bij al die leerkrachten die jou voor zijn gegaan. Echt een aanrader.

Denk je nu, dat is mij veel te ingewikkeld! Ik heb speciaal voor deze app een video instructiefilmpje gemaakt dat ik hier met jullie deel. Zo zie je stap voor stap hoe het werkt om een spel te maken en op te slaan.

Klik hier voor het filmpje via YouTube. Lees ook eens mijn blog over het klaarzetten van een Tiny Tap spel voor jouw leerlingen

 

2.  My Play Home

My Play Home is een leuke app waarbij je speelt in een soort digitaal poppenhuis met diverse kamers. Het mooie van deze app is dat er geen gesproken taal wordt gebruikt. Ieder kind, ongeacht taalniveau, kan dus met deze app aan de slag te met ontdekken en uitproberen.
Als begeleider kun je opdrachten geven die de leerling binnen de omgeving moet uitvoeren.
Leerlingen kunnen elkaar opdrachten geven en je snapt het al. Bij dit soort activiteiten komt er heel veel taal, zinsbouw en woordenschat om de hoek kijken.
De app heeft diverse
 uitbreidingen waarmee je van de ene naar de andere omgeving kunt lopen binnen de app.
Wanneer je bijvoorbeeld met de app My playHome School speelt, dan kun je naar buiten lopen en over de stoep naar het winkelcentrum (My PlayHome Stores). Loop iets verder door en je komt bij het huis uit (My PlayHome).

Er zijn ook regelmatig updates met nieuwe karakters en mogelijkheden. Ik vind deze app dan ook zeker een aanrader. Binnen onze begeleiding van Cluster 2 leerlingen worden de apps dan ook regelmatig ingezet.

3. Toca Boca apps

 

Er zijn natuurlijk ook veel apps die al kant en klaar zijn en waarbij je veel taal kunt ontlokken door kinderen samen aan de gang te zetten met zo’n app. Indien mogelijk kun je er als leerkracht of begeleider naast gaan zitten. Favoriet in mijn groep zijn hiervoor de apps van Toca Boca.
Belangrijk bij het spelen van deze apps is open vragen stellen. Doorvragen over wat je ziet en  opmerkingen maken over, of benoemen van de de dingen die je ziet in de app, om zo de leerling ook te stimuleren tot taalgebruik.
Toca Boca apps zijn gemaakt zonder taal maar met geluiden en zeer visueel aantrekkelijk. De bediening is zeer simpel en in het “For Parents”  gedeelte kun je tips lezen over de vragen die je kunt stellen aan je kind of leerling tijdens het spelen van de app. Heel handig dus en echt aanraders.

TIP:
Ik mag soms gratis promocodes weggeven aan mijn volgers op facebook.
Dus like mijn facebookpagina en houdt mijn timeline in de gaten voor leuke winacties!

Hoe zet jij apps in voor taalontwikkeling?

Laat het mij weten in een reactie.

Ik Ben benieuwd naar jouw tips en ervaringen.

6 Reacties

 1. Isabella

  Tag to tap willen vinden in de appstore, maar niet gevonden 😉

  Antwoord
  • Marita

   Hoi Isabella, dat klopt inderdaad. Kwam ik pas geleden ook achter. De app is uit de appstore gehaald.

   Antwoord
 2. Joke Batstra

  Maar waarom dan toch uit de App-store gehaald? En komt het er wel weer in?

  Antwoord
  • Marita

   Ik heb geen idee of de app terugkomt. De reden zal waarschijnlijk te maken hebben met investeringen die niet winstgevend zijn. Helaas dus.

   Antwoord
 3. Eva

  tinytap willen installeren maar is helemaal niet gratis????

  Antwoord
  • Marita

   Hey Eva, Tiny Tap heeft een aantal in-app aankopen. Niet alles is gratis, maar je kunt volgens mij nog steeds zelf gratis spellen aanmaken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares