Apps met materialen, fan of niet?

Voor wie het nog niet wist, ik ben groot fan van apps die gecombineerd kunnen worden met materialen.  Ze maken de iPad interactief en ze dagen meer uit tot samenwerken en deep-learning. Op Montessori scholen weten ze dit allang en de KLOS-juffen onder ons hebben dit met de paplepel ingegoten gekregen op de opleiding: handelend bezig zijn is dè kleuter-eigen manier van leren!

Ik zal je hieronder proberen duidelijk te maken waarom ik zo’n fan ben en ik zal een aantal apps met materiaal beschrijven die al op de markt zijn.

Waarom apps met materiaal?

De feiten op een rijtje!

 • Dit is een op Maria Montessori geïnspireerde manier van werken.
  Volgens  de  Montessori pedagogiek worden door het  manipuleren van materiaal  de zintuigen van het kind gestimuleerd en ondersteund en de ontwikkeling van het abstracte denken ontwikkeld.  (Bron: website Marbotic Apps)
 • De kinderen voeren een handeling uit en de vormen, cijfers, letters en klanken worden op die manier via verschillende zintuigen geoefend. Het leerdoel wordt dus bereikt via multi-sensorische input.
 • Het geeft een meerwaarde voor leerlingen in het speciaal onderwijs t.o.v van andere apps omdat het herhalen van een handeling beter in het geheugen wordt opgeslagen dan alleen auditieve en/of visuele input.
 • Het interactieve aspect zorgt er daarnaast ook voor dat je deze apps heel goed coöperatief kunt inzetten. Laat de leerlingen om de beurt een handeling uitvoeren of samen een marbotic app uitproberen.
 • De communicatie zal met deze apps zeker op gang komen.
 • Kleuters zijn onderzoekend en graag handelend bezig, laten we dit aspect ook in iPadwerk vragen.
 • De fijne motoriek (pincetgreep bij Marbotic) wordt getraind.
 • Visueel en ruimtelijk inzicht wordt getraind doordat de vorm op de juiste manier erop moet worden gezet (Tiggly vormen).

Welke apps en materialen zijn er al?

Tiggly apps

Tiggly vormen

Hiermee bespeel je de apps:

1, Tiggly safari
2. Tiggly draw

Deze 2 apps werken met 4 vormen als basis.
Door het gebruik van de applicaties maak je de iPad interactief en combineer je het met concreet materiaal.
De app Safari:
1k04.jpgAan het kind wordt een vorm getoond en het moet dezelfde vorm erop leggen, vervolgens komt er een figuurtje tevoorschijn binnen het thema.
Meerwaarde of minpunt= Engelse taal

Tiggly count

 1. tiggly chef >je maakt tellend met de ingrediënten de lekkerste en grappigste recepten.
 2. tiggly cardtoons >je maakt leuke figuren en krijgt een verhaaltje te horen door te tellen.
 3. tiggly adventures> Je beleeft al tellend een avontuur in een magische wereld vol hindernissen.

Bij deze applicaties combineren de kinderen dus tellen, getalbeeld, combineren van hoeveelheden en direct overzien van hoeveelheden.

De app tiggly adventures:
Je moet de app eerst ontgrendelen met de telapplicaties en daarna beleef je allerlei avonturen in een wondere wereld. Je moet bruggen bouwen, trapjes maken met de juiste hoeveelheid blokjes of treden. Een niveau verder gaat het erom dat je logisch nadenkt om het speelfiguur niet in een gat te laten vallen. Je ziet dan bijvoorbeeld een rij van 10 en een kruisje op de 5. Je moet dan logisch gaan nadenken om over het bruggetje heen te komen door in eerste instantie meer blokken te leggen zodat hij de sprong naar de overkant kan maken. Je moet het wel doen met combinaties van je telapplicaties. Dus bij x=5 dan eerst 2 leggen daarna 4, je komt dan op 6 terecht. Van daaruit kun je dan verder lopen/springen

Lees hier meer over de Tiggly apps.

Marbotic cijfers en letters

De kinderen voeren een handeling uit en de cijfers, letters en klanken worden op die manier via verschillende zintuigen geoefend. Knoppen op de houten letters en cijfers bevorderen de pincetgreep
De makers zijn hier ook weer geïnspireerd door de Montessori methode, waarbij de autonomie van het kind behouden wordt. Met als uitgangspunt: natuurlijk nieuwsgierigheid en exploratie. 

 • 10 vingers> benoem het getal door het op de IPad te leggen en je ziet evenveel voorwerpen tellend verschijnen.
 • Meer en minder> via drie niveaus tellen en sommen maken, met tandwiel hints en niveau aanpassen.
 • Tot 100> tel tot honderd, via het tandwiel kan de leerkracht dit aanpassen, herken de getalrij en leer logisch denken tot 100.


De app: Meer-minder
Via het tandwiel kies je de doelen, via je homescreen kies je voor + of –
Levels:

 • kuiken= zelf sommen maken
 • kip= sommen oplossen
 • haan= verdwijnsommen

Met het tandwiel kun je ook nog een cijferlade toevoegen voor het cijferbeeld.

 

De apps bij de marbotic letters

 1. Alfamonster > Vanuit verschillende doelen letters bekijken en bespelen.
 2. Vocabubble> Je ziet een letter, legt dezelfde erop en ziet vervolgens een plaatje met die beginletter, dit herhaalt zich een paar keer met verschillende plaatjes. (Woordenschat en fonetisch bewustzijn.)
 3. Bla bla box> Je legt met de letters een woorde en de IPad spreekt uit wat jij weglegt. (Woordenschat, letterkennis en analyse-synthese.)

De app Alfamonster:
Via het tandwiel kies je voor:

 • letterlade wel of niet aanwezig voor het letterbeeld
 • hoofdletteractivering ja of nee
 • welke letters in je letterlade (jouw aanbod)
 • geluiden ja of nee
 • schrijfletters erbij, blokletters erbij

Via het home screen kies je nu voor 3 levels: 1. de letter, 2.het sterretje of 3. de verschillende plaatjes.

Bij  1: Kies een letter voor het monster of kies hem uit je letterlade, zoek de houten letter erbij, je hoort de letter fonetisch, je ziet en hoort een afbeelding en je ziet en hoort de andere lettervorm (schrijf/blok/hoofdletter).

Bij 2: Het monster laat een letter zien, zingt de letter of laat een plaatje zien en jij zoekt dezelfde letter erbij.

Bij 3: Je kiest een plaatje, je zoekt dezelfde beginletter en je hoort de bevestiging. 

De Play Osmo set

Hierover heb ik al eerder geschreven in een ander artikel: Osmo words met kleuters en Play Osmo voor de iPad.  De mogelijkheden voor OSMO tangram, OSMO words en OSMO numbers zijn enorm voor de kleuters. Het biedt voldoende uitdaging voor de wat slimmere kinderen maar ook voor de minder snelle leerlingen kun je er vele kanten mee op en diverse niveau’s op spelen.

Ook hier handelt de leerling weer met de fiches van de letters, de nummers of de tangramvormpjes. Sinds kort is er nu ook Osmo Coding, een spel waarmee je met fiches,waarop pijltjes staan, en waar je getallen aan kunt klikken, een figuurtje op pad kunt sturen op je iPad. Een geweldig leuk spel wat ook weer handelend bezig zijn vraagt van je leerling. Bekijk hier de demonstratievideo van Meester Sander.

De programmeer-apps met materiaal

Zoals ik hierboven schrijf is er nu materiaal voor OSMO Coding maar er zijn natuurlijk ook de apps voor de bee-bot en de  bluebot. Een klein robotje wat je door middel van bluetooth op je iPad een route kunt geven en hem deze daarna kunt zien uitvoeren op een speciale mat. Maar daarover kun je ook hier verder lezen.

 

Apps met materialen

Ben jiij al fan?

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares