Binnenkort ga ik een workshop geven over Taal en ICT in de onderbouw. Ik laat zien wat ik zoal doe in het cluster 2 onderwijs en ik vertel hoe dit in relatie staat met de zo welbekende 21th Century Skills. Een hele mond vol maar ik ga vooral actief aan de slag met de deelnemers. Ik geef informatie over mijn eigen activiteiten rondom taal en ICT in groep 2, ik geef handvatten voor goede app keuze bij taalzwakke kinderen maar vooral gaan we aan de slag met een ervaringscircuit van tools, apps en materialen.

21th Century Skills op een rijtje:

  1. Creatief denken
  2. Probleem oplossen
  3. Computational thinking
  4. Informatievaardigheden
  5. ICT basisvaardigheden
  6. Media wijsheid
  7. Communiceren
  8. Samenwerken
  9. Sociale en culturele vaardigheden
  10. Zelfregulering
  11. Kritisch denken

Vaardigheid 3 tot en met 6 vallen samen onder de noemer Digitale geletterdheid.

ICT wordt vaak gezien als moeilijk, te lastig voor kinderen . Stiekem misschien ook wel te lastig voor volwassenen. Maar gebruik je het nooit of zelden, dan krijgen jij en de kinderen ook geen routine en handigheid met ICT. En dan bedoel ik echt niet alleen maar het spelen van kant en klare apps op een iPad.

Eigenlijk doen we al heel veel aan bovengenoemde 11 vaardigheden in een reguliere kleutergroep. Denk maar aan een huishoek of een zandbak, daar wordt gecommuniceerd, creatief gedacht en samengewerkt.
In een watertafel, met ontwikkelingsmateriaal en tijdens kringactiviteiten moeten leerlingen kritisch denken, communiceren maar ook zichzelf reguleren om een goede samenwerking te krijgen.

Natuurlijk kun je het werken met computers of iPads, met een Bee-bot of een digibord linken aan de digitale geletterdheid.
De digitale geletterdheid is iets wat je, volgens mij, als toevoeging van de laatste tijd zou kunnen zien.
In elke kleuterklas moet van alles maar kan ook heel veel, en zie je al heel veel terug.

Mis je toch nog inspiratie voor het stukje digitale vaardigheden in de onderbouw? Kom dan naar het symposium in Heinkenszand op 8 februari 2017. Laat je daar, tijdens mijn workshop, inspireren wat de mogelijkheden zijn voor de onderbouw.

Symposium: 21e eeuwse vaardigheden
Qwestor, Auris en LWOE organiseren een gezamenlijk symposium rondom 21e eeuwse vaardigheden. Het symposium vindt plaats in De Stenge te Heinkenszand. De kosten voor het symposium (20 euro) zijn incl. maaltijd. Inloop vanaf 16:00 uur.

Een workshop op jouw school kan natuurlijk ook, neem daarvoor contact met mij op via info@digitaalspeciaal.nl.

 

 

 

 

 

 

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares