10 toffe tips voor taallessen met digitale tools

door | okt 19, 2023

Digitale hulpmiddelen hebben de manier waarop we leren en onderwijzen veranderd. Ze bieden een fantastische manier voor leerlingen om hun taalvaardigheid te verbeteren. In deze blogpost delen we 10 toffe tips voor taallessen met digitale tools. Deze tips kunnen leerlingen helpen bij het leren van nieuwe woorden, het verbeteren van hun schrijfvaardigheid en het versterken van hun begrip van de taal.

 

1. Duik in online woordenboeken en vertaalservices

Online woordenboeken en vertaalservices zoals google translate zijn geweldige hulpmiddelen voor leerlingen om de betekenis van woorden te ontrafelen. Ze kunnen helpen bij het begrijpen van complexe woorden en zinsstructuren, en kunnen ook worden gebruikt om vreemde talen te leren of hun thuistaal te gebruiken.

2. Creëer je eigen online woordenboeken

Stimuleer leerlingen om hun eigen online woordenboeken te creëren om nieuwe woorden en zinnen te leren. Dit kan een leuke en interactieve manier zijn om woordenschat op te bouwen en kan ook het geheugen van de leerling verbeteren. BookCreator is hiervoor een geschikt platform.

3. Verbeter schrijfvaardigheid met online spellings- en grammaticacheckers

Online spellings- en grammaticacheckers kunnen leerlingen helpen hun schrijfvaardigheid te verbeteren. Ze kunnen fouten identificeren en correcties voorstellen, wat leerlingen kan helpen om hun schrijfvaardigheid te verbeteren.

4. Samenwerken aan schrijfopdrachten

Laat leerlingen samenwerken aan schrijfopdrachten met behulp van collaboratieve schrijftools. Dit kan het teamwork en de communicatievaardigheden van leerlingen verbeteren, en kan ook leiden tot creatievere en meer doordachte schrijfopdrachten. Denk bijvoorbeeld aan een samenwerking in One Drive binnen 1 document of via Canva in 1 ontwerp.

5. Gebruik online lees- en luisteractiviteiten

Versterk het begrip van de taal van leerlingen door gebruik te maken van online lees- en luisteractiviteiten. Deze kunnen het begrip en de waardering van de leerlingen voor de taal verdiepen. Luisterboeken, karaoke lezen via de bibliotheek of zelf boeken inspreken via Bookcreator bjvoorbeeld. 

6. Oefen schrijven en spreken met digitale (strip)verhalen

Laat leerlingen hun schrijf- en spreekvaardigheid oefenen door digitale (strip)verhalen te schrijven. Dit kan een leuke en boeiende manier zijn voor leerlingen om hun taalvaardigheid te verbeteren. Canva en Book Creator zijn hiervoor zeer geschikt.

7. Maak leren leuk met online quizzen en games

Maak leren leuk met online quizzen en games om woordenschat en grammatica te verbeteren. Dit kan de motivatie van de leerlingen om te leren verhogen en kan ook hun kennis van de taal versterken. Binnen de platformen Gynzy, Prowise en Squla vind je veel educatieve spellen.

8. Zet kennis om in stop-motionfilmpjes.

Laat leerlingen hun opgedane kennis omzetten in stop-motionfilmpjes. Dit kan een leuke en creatieve manier zijn voor leerlingen om hun begrip van de taal te demonstreren. Gebruik de gratis app stopmotion en laat leerlingen gebruik makane van wereldspelmateriaal voor bijvoorbeeld een boekverfilming, een themapitch of een samenvatting van een lesonderwerp. Lees er meer over in dit blog meer over digitaal verhalen vertellen.

9. Gebruik Greenscreentechniek

Gebruik de gratis app van greenscreenbox om leerlingen in staat te stellen materiaal te maken waarin ze hun kennis kunnen verwerken. Dit kan een interactieve en boeiende manier zijn om de taalvaardigheid van leerlingen te verbeteren. Lees er meer over in mijn blog over de greenscreenbox.

10. Verhoog de creativiteit met tools zoals Canva of Bookcreator

Zet tools zoals Canva of Bookcreator in voor creatieve taalopdrachten zoals boekbesprekingen. Deze tools kunnen de creativiteit van de leerlingen stimuleren en kunnen hen helpen om hun begrip van de taal op een leuke en boeiende manier te demonstreren.
In mijn online accademy vind je een complete online training Book creator in de klas.

Met deze digitale tools kunnen leerlingen hun taalvaardigheid op een leuke en interactieve manier verbeteren.
Probeer deze tips in uw klas en zie hoe de taalvaardigheid van uw leerlingen verbetert!

Laat je inspireren door innovatieve online woordenboeken en vertaalservices, stimuleer creativiteit met eigen online woordenboeken.
Verbeter schrijfvaardigheid met spellings- en grammaticacheckers, en laat leerlingen samenwerken aan schrijfopdrachten met cooperatieve schrijftools.

Verdiep het begrip van de taal met boeiende lees- en luisteractiviteiten.
Laat leerlingen hun verbeelding de vrije loop met digitale (strip)verhalen.
Maak leren leuk met interactieve quizzen en games, en laat leerlingen hun kennis omzetten in stop-motionfilmpjes met de Greenscreentechniek.
Laat de creativiteit los met tools zoals Canva of Bookcreator voor leuke en interactieve taalopdrachten.


Ontdek hoe deze digitale tools de taalvaardigheid van jouw leerlingen kunnen verbeteren.

Wat is jouw favoriete digitale tool?

Gebruik de kracht van technologie om de taalvaardigheid van jouw leerlingen naar een hoger niveau te tillen.
Deel jouw favoriete digitale tool en inspireer anderen!
Samen komen we verder…

0 reacties

Samen komen we verder…

Heb jij ook een mooie tip of een idee voor een blog? Of heb je een vraag naar aanleiding van een blog? Laat het mij weten in een reactie. 

 

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares