Gruwelijk eng !

Ieder jaar wordt op 31 oktober het Halloweenfeest gevierd.
Een feestdag die traditioneel vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Inmiddels wordt het feest steeds populairder in Nederland, België en andere Europese landen.  

Voor de kinderboekenweek 2017 was ook al gekozen voor het thema: Gruwelijk eng.
Het is altijd een spannend thema maar ook een toepasselijk thema voor het seizoen. Want tijdens  de herfst zijn er genoeg spannende dingen te vinden en mee te maken.  Maar wat kun je eigenlijk met dit thema in de klas? Kun je bijvoorbeeld ook werken rondom gevoelens?
We gaan daarom snel naar mijn lijst.

 

Mijn top 10 van gruwelijk enge digitale tips en tools.

 

1. Yurls

Op mijn yurlspagina Juf Marita heb ik een speciale pagina ingericht vol met links en tips over het thema.

Je vindt er niet alleen het officiële openingslied voor de kinderboekenweek maar ook een leuk instructiefilmpje voor de dansmoves. Super leuk om je themaweek mee te openen of om  na afloop aan ouders te demonstreren.

Naast deze filmpjes vind je ook snelle handige links naar veel digitale prentenboeken voor het thema en veel handige links naar lesmateriaal en tips.

Naast de speciale KBW pagina is er ook een aparte pagina vol met tips en links over spinnen en een pagina over heksen en tovenaars.

Ga je aan de slag met het prentenboek Bang mannetje of thema heksen?
En doe je dit met het bijbehorende project van de kleuteruniversiteit?
Ook hiervoor is een pagina te vinden op deze yurls en op deze website. Lees er hier meer over.

2. leerlingenyurls

Op de speciale  leerlingenyurls-pagina ,  die hoort bij het thema gruwelijk eng,  staan ook weer veel digitale prentenboeken en leuke meezingliedjes.
Verder staan er een paar digitale spellen die de kinderen online kunnen spelen. Leuk en leerzaam dus. Een mooie manier om de lesstof en het taalaanbod in jouw klas  te consolideren op een speelse manier.

3. GYNZY

Via het platform GYNZY vind je dit jaar ook weer veel kant en klare lessen die horen bij het thema.

je kunt de lessuggestie: “gruwelijk eng” openen. 

Daarin vind je op 18 pagina’s onder andere liedjes, digitale verhalen, digitale prentenboeken, memory spellen, oefeningen zoals “wat komt er nu”, woordzoeker en patronen en extra materiaal zoals printbladen vol grappige monsters en een leuke digibord-sfeerplaat.
Met de printbladen kun je de enge maar toch ook lieve monsters downloaden en de kinderen hiermee bijvoorbeeld een leuk spel  laten spelen zoals zoek dezelfde of een leuke coöperatieve werkvorm zoals loop rond en wissel uit.

Met de monsters kun je trouwens nog veel meer leuke dingen doen, lees hieronder maar door bij programmeren.

Je kunt de tool : memory met griezels spelen.

In die memory heb je bij opties weer de keuze om het zo moeilijk of zo makkelijk te maken als je maar wilt.
Je kunt zelfs kiezen voor de optie “Griezels tellen” Gruwelijk leerzaam dus.

 

 

 

 

 

4. Kahoot met kleuters

Ken je de kahootquiz voor kleuters al?
Een leuke manier om interactief met een groepje of met de hele klas aan de slag te gaan.

Ook voor dit thema zijn een paar kahoots geschikt. Ik heb eerder al een paar herfst kahoots gemaakt. Lees hier waar je die kunt vinden.

Daarnaast vond ik een leuke telquiz met als thema Halloween. Ik heb er een Nederlandse versie van gemaakt. Je vind hem via deze link.

 

5. QR codes met thema gruwelijk eng.

Op de site van kleutersdigitaal.nl vind je een prachtige verzameling QR kaarten voor dit thema. Met boeken, puzzels en spelletjes geschikt voor verschillende groepen. Ga naar de site en lees hier verder om ze gratis te downloaden.

Zelf heb ik instructiefimpje gemaakt voor een boekenmonster.
Laat de kinderen eens zelfstandig of in een kleine groep aan de slag gaan met dit instructiefilmpje om een boekenmonster te maken. De kinderen zullen supertrots zijn op het resultaat. Je geeft ze tenslotte beheer over hun eigen tempo en een stukje zelfstandigheid met deze manier van werken.

Ga hier naar de speciale downloadpagina om de kaart gratis te downloaden.

Geen toegang? Word dan eerst snel vrienden van deze site, dan krijg je meteen de geheime toeganscode.

 

 

 

6. Pinterestverzameling

natuurlijk heb ik op pinterest weer veel gruwelijk enge monsters, spoken, spinnen, heksen en tovenaars verzameld.

Neem snel een kijkje op de diverse pagina’s. Dit thema roept gewoon om knutselactiviteiten. ga hier naar mijn overzicht. 

7. Kleuterportaal en schoolbordportaal

Interactieve praatplaten , liedjes, filmpjes, prentenboeken, je kunt het niet bedenken of het staat ertussen.
Kijk je op het speciale kleuterportaal,  dan kun je alles openen op je digibord en samen met de kinderen ontdekken wat er allemaal achter de diverse icoontjes schuil gaat. Gruwelijk spannend hoor!

8. Digibordlessen

Op de website digibordonderbouw.nl vind je mooie digibordlessen over spinnen. Tellen tot en met 5 en de rekenbegrippen komen er in aan bod.

Download ze gratis en speel ze op je digibord of zet ze op de leerlingcomputers als taakje tijdens de werkles.

9. APPS voor het thema gruwelijk eng

Voor dit thema zijn er veel apps te vinden. Ik beperk mij hier tot de meest educatieve apps. Dit zijn dus de apps waarmee je taal kunt ontlokken, coöperatief kinderen aan de gang kunt zetten, letters of cijfers kunt leren herkennen en gebruiken, tekenen of die interactief werken met materialen. Alle apps zijn geschikt vanaf groep 1.\

Quick math Junior (gratis)

In deze app leert het kind tellen en korte bewerkingen tot 10 met behulp van kleine grappige monstertjes die in een bus mee moeten.

 

Toca boo

In deze leuke app van Toca Boca zit een klein spookje verstopt . Door allerlei ruimtes kun je het spookje volgen of vinden. Een leuk spel om twee kinderen samen aan te zetten. Omdat er alleen geluiden worden gehoord in de app kan het kind er zelf taal aan toevoegen door een verhaal erbij te bedenken of door er met elkaar over in gesprek te gaan.

Halloween matching pairs (gratis)

Een leuke memory app met verschillende niveaus en enge  maar toch ook grappige plaatjes. Geschikt vanaf 4 jaar en leuk om kinderen samen mee aan de slag te zetten en te laten benoemen wat ze zien. Hoe meer je goed hebt, hoe meer sterren je verdient.Zet wel even je in-app aankopen  uit. Dit doe je bij instellingen.

Tiggly adventure (gratis)

In deze app gaat het kind interactief  met tiggly shapes aan de slag om het monstertje door een wereld te helpen waarin veel geteld moet worden om alle obstakels te overbruggen. Je kunt de app echter ook met je vingers (dus zonder de Tiggly shapes) spelen. probeer het maar uit.  De getallenlijn en de cijfers komen veelvuldig aan bod tijdens dit leuke spel. lees meer over deze leuke interactieve tiggly apps op mijn speciale pagina.

Toca elements

In deze app ga je met monsters samen experimenteren in een laboratorium,  Dit is een hele leuke ontdekapp waar kinderen, door bijvoorbeeld \\dingen samen te voegen, allerlei nieuwe monsters of voorwerpen kunnen creëren. Ook bij dit Toca Boca spel hoor je geen taal, alleen maar geluiden. Dit nodigt ontzettend uit om zelf te gaan praten. Zeker wanneer je twee kinderen hiermee samen aan de slag laat gaan.

Alfa monster (gratis)

Met deze app gaat de leerling ook interactief aan de slag maar deze keer met houten letters. Lees hier meer over op mijn speciale pagina over interactieve apps.  Het alfa monster leert je zo alle letters en klanken op een speelse manier. Lees meer over deze app op mijn speciale pagina.

Labo Halloween Car

In deze leuke kinderapp mogen kinderen hun auto zo monsterlijk mogelijk versieren. De autos komt daarna ook echt tot leven in de app. Een leuke, kindvriendelijke en creatieve app voor dit thema.

Halloween kinderpuzzels (gratis)

In deze app kunnen de kinderen die houden van pompoenen, verkleden en snoepjes  heerlijk puzzelen. Zonder te eng te worden biedt deze app veel plezier. let op: voor deze app moet je wel zorgen dat de iPad uit is gezet voor in-app-aankopen.

Labo Halloween drawing lessons

De naam zegt het al, tekenles met thema halloween. Een kindvriendelijke en creatieve app om samen of zelfstandig mee aan de slag te gaan. Leuk om daarnaast de creaties op of met papier na te laten maken.

Monster dentist (gratis)

Durf jij de tandarts te zijn van een monster? 50 verschillende monsters met tandproblemen vragen om jouw hulp. Een grappig spel voor de echte durfals onder ons.
Zet wel je in-app aankoop mogelijkheid uit.

10. Programmeren met monsters

Met een paar hoepels en eventueel wat richtingskaarten of een blinddoek kun je al aan de slag met programmeren.
Unplugged noemen we dat.
Leg  minimaal 12 hoepels weg in een ruimte en leg her en der een kaart van een monster in een hoepel.

Zoals je ziet op de foto kan het ook met oude fietsbanden, lekker buiten op de speelplaats.

Variatie 1: Pas op voor de monsters!

Maak een ingang en een uitgang zichtbaar in het hoepelcircuit. Een kind is geblinddoekt en moet zich door de hoepels bewegen maar pas op voor de monsters. Een ander kind moet de aanwijzigingen geven aan de geblinddoekte. Een stap vooruit, een stap naar links, 2 stappen vooruit, enzovoort. Kom je bij een monster dan ben je af. Lukt het om tot de uitgang te komen zonder te worden opgegeten?

Variatie 2: Vang een engerd!

Hetzelfde hoepelcircuit twee keer klaarleggen met bij elk circuit een groepje kinderen. Her en der leg je weer kaarten van monsters of andere enge dingen.
Ieder groepje moet eerst de route naar een bepaald monster of andere engerd uitleggen met de kaarten of visualiseren op een papier met pijlen. De beide groepen wisselen nu van circuit en lopen de uitgezette route. Klopt die route dan heeft de groep een punt verdient.
Welke groep kan het beste programmeren?

Variatie 3: Stuur de Beebot door het doolhof!

Maak een dubbele set met monsterkaarten. Leg een set verspreid onder de speciale mat en een set op een stapel  ernaast.
De kaart die van de stapel gepakt wordt is het monster waar  Bee-bot naartoe moet rijden. Programmeer om beurten de Bee-bot op zijn rug, via de knopjes, zodat hij door het doolhof gaat en de monsters bezoekt.

Variatie 4: Bouw een spookkasteel voor de Bee-bot

Laat de kinderen een kasteel bouwen in de bouwhoek waar je de monsterkaarten (of figuurtjes als je die hebt) in verstopt. Laat de Bee-bot daarna door dit kasteel heen rijden. De kinderen leren letten op hoogte, breedte en lengte doordat de Bee-bot wel door alle gangen en onder alle poortjes door moet kunnen. Spelenderwijs komen er allerlei rekenbegrippen voorbij en wordt het programmeren geoefend.

Download hier de kant en klare monsterkaarten voor de Bee-bot met dank aan Kleutersdigitaal.nl.

 

Extra: Een digitaal verhaal maken

Zoals je ziet is er op digitaal gebied heel wat te beleven in deze kinderboekenweek.

Als laatste wil ik nog de digitale tip meegeven om samen een gruwelijk eng digitaal verhaal te maken.

Je combineert op deze manier digitaal ontdekken en creeren met taal en communicatie. Wanneer je de masterclass volgt in mijn online academy kun je meteen aan de slag met de app Book Creator.

TIP: Zet het filmpje ervan online en je hebt meteen een prachtige presentatie als afsluiting van je thema!

 

Tot slot

Dit waren mijn tips op een rijtje. natuurlijk is het belangrijkste bij dit thema om heel veel te lezen. Zowel digitaal als heerlijk in een rustig hoekje of samen met een groep.

 

Veel plezier allemaal in de komende boekenweek met dit gruwelijk leuke maar ook een beetje enge thema.

Wat doen wij in de klas?
Wij gaan van start met het boek:  Hennie de heks’ spookhuis en het bijbehorende thema van de kleuteruniversiteit.

Onze themahoek wordt een heksenhuis met een gruwelijk enge winkel vol vreemde heksendrankjes en recepten.
Samen met de kinderen gaan we dit de komende week vormgeven.

Ik ben heel benieuwd wat jij met dit thema van plan bent. Laat je het mij weten hieronder in een reactie?

 

Veel plezier allemaal in de kinderboekenweek!!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares