Selecteer een pagina

Digitale tools voor thema tijd en klokken

Digitale tools voor thema tijd en klokken

Op deze pagina heb ik wat digitale toepassingen rondom tijd en klokken op een rijtje gezet. Heb jij aanvullingen, geef ze aan mij door via een reactie en ik zet ze erbij.

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor op je digibord

TIP: Bespreek de tools eventueel eerst in kleine kring of met de hele groep, zet ze daarna klaar als taak op het digibord tijdens de werkles of een circuit.

 

Digibordles klokken Klik hier voor de downloadlink.

 

 

 

 

 

Maak samen de vier seizoenen puzzel. leuk om coöperatief aan de slag te gaan.
Hier vind je de puzzel.

 

 

Bespreek dit invul-spel over de vier seizoenen, benoem en plaats de voorwerpen waar ze horen. Zorg dat er veel woorden worden benoemd, noteer deze en ga daarmee aan de slag. Laat de leerlingen eens woorden uitbeelden en raden, laat de woorden op klank sorteren, ga rijmen met de woorden. Ga ze rubriceren, enz. Hier vind je het spel.

Kijk op mijn yurls pagina voor meer korte spelletjes

 

Voor op de leerlingen computers

Zet via Gynzy een leerlingen taak klaar met een zelfgemaakte les.

Via deze link kun je mijn zelfgemaakte les rondom tijd en klokken vinden. pas hem aan naar je eigen groep en probeer hem eerst uit als groepsles en zet hem daarna in als zelfstandige weektaak.

De kinderen maken in deze les oefeningen met een klok, ze mogen verhaaltjes in de goede volgorde plaatsen en ze mogen muziek op snelheid ordenen. Veel verschillende kanten van tijd dus.

De digibordles die hierboven op het digibord is gedaan, is natuurlij ook heel goed te herhalen als zelfstandige taak op de PC.

 

Voor op de iPad

Voor de iPad zijn veel apps te vinden die over tijd gaan. Ik zet er hier een aantal op een rijtje.

Moji klok: Met deze app hoort de leerling wat hij moet doen en verdient vogeltjes wanneer hij de wijzers op de goede plek draait. De leerkracht kan de app aanpassen en de leerling komt pas verder wanneer er genoeg goede antwoorden worden gegeven.

Mooi app met niet afleidiing. Download hem hier.

Juf Jannie- Seizoenen: In deze app neemt juf Jannie je mee door de seizoenen. Ze stelt vragen en de leerling moet het juiste antwoord op de praatplaat aanklikken. Er is een knop waarmee de instructie herhaald kan worden weergegeven. Het is fijn is dat je de achtergrondmuziek van de app kunt uitschakelen. Bij taalzwakke kinderen werkt dit namelijk erg ruis verhogend.

 

Je kunt als leerling kiezen uit twee spelvormen. Kies je voor het vraagteken dan stelt juf Jannie open vragen die je met een klik op de kijkplaat kunt beantwoorden. Kies je voor de wijsvinger, dan stelt Juf Jannie gesloten vragen die je ook met een klik moet beantwoorden. Er is een keuze uit vier kijkplaten, met elk een seizoensbeeld. De platen bestaan vooral uit stilstaand beeld met af en toe iets wat beweegt wanneer je het aanklikt, dit maakt het een rustige en overzichtelijke app.

Voor leren Programmeren

Met de Bee-Bot kun je eigenlijk bij elk thema wel een leuk spel bedenken. Voor dit thema heb ik de klokkenmemory van de site van Juf Sanne gekopieerd. De klokken met alle hele uren erop afgebeeld. Deze leg ik onder de mat en vervolgens mogen de kinderen dobbelen met 2 dobbelstenen. Het getal wat ze dobbelen moet corresponderen met de juiste klok. Het is dus een kunst om lage ogen te gooien, om zo ook de uren onder de 6 te krijgen. Het kind wat aan de beurt is mag de Bee-Bot naar de juiste klok sturen en tegelijk een kruisje zetten op zijn eigen klok-bingo-kaart. Wie het eerst alle klokken heeft gedobbeld, heeft gewonnen.

Nodig: klokken werkblad van juf Sanne: klokkenmemory

  • 1x losknippen en onder de Bee-Bot mat leggen
  • 1 x werkblad klokkenmemory per leerling
  • 2 dobbelstenen
  • Bee-Bot met doorzichtige mat

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers liken dit: