Via Facebook kwam ik deze week het zeer duidelijke en volledige artikel tegen over autisme en de feest dagen. Het is ieder wel bekend dat kinderen met Autisme of andere prikkelverwerkingsproblemen moeite kunnen hebben met de laatste maanden van het jaar. De spanning, het onverwachte, de drukte van deze maanden is vaak gewoon teveel. Maar je kunt er niet omheen. Overal in de winkels, op televisie en op scholen komen de kinderen in aanraking met prikkels rondom het sinterklaasfeest.

Hoe ga je daar dus het beste mee om? In het artikel van Jonneke Koekhoven  staan een aantal zeer duidelijke tips en handige do’s en don’ts op een rijtje gezet.

Tips uit het artikel voor het sinterklaasfeest

  1. Koop de cadeautjes samen met het kind en pak ze samen in. Als er meerdere kinderen zijn, geef ieder kind zijn eigen kleur inpakpapier zodat ze tijdens het openmaken weten welke en hoeveel cadeautjes nog voor hen zijn.
  2. Besteed niet alleen aandacht aan de aankomst van Sinterklaas, maar ook aan het vertrek. Voor veel kinderen met autisme is 6 december een moeilijke dag omdat ze niet hebben ‘gezien’ dat Sinterklaas weer weg is.
  3. Is schoen zetten lastig? Zet de schoenen eens buiten of in de garage/schuur, zodat de angst van Sinterklaas en Zwarte Piet in huis verdwijnt.
  4. Bouw thuis zoveel mogelijk rust in tijdens de Sinterklaas periode. Op school, in de winkel, op het gemeentehuis, op straat… overal… kom je Sinterklaas tegen en alles wat daarmee te maken heeft. Zorg dat het kind thuis in rust alles kan verwerken.
  5. Denk erover na of je misschien het Sinterklaas geheim vertelt. Voor sommige kinderen geeft dit heel veel rust.
  6. Plan in deze periode geen andere spannende dingen zoals een tandarts bezoek, dagje pretpark etc.

Tips uit het artikel voor het kerstfeest

  1. Als je een kerstdiner wil doen, denk goed na over het menu. Gourmetten is leuk omdat iedereen vooral op zichzelf let en zelf zijn/haar eten kan kiezen. Ook een kindermenu en een volwassenen menu is een idee.
  2. De kerstdagen zijn 3 lange dagen, zorg dat er genoeg rust wordt ingebouwd. Doe je ’s avonds een Kerstdiner? Zorg dan ’s middags voor een rustig programma.
  3. Versier het huis (als je dat doet) alleen op de dagen van Kerstmis. Zo is het duidelijk hoelang het duurt.

Tips uit het artikel voor het oud en nieuw feest

  1. Zorg dat er oordoppen zijn voor als het kind de harde geluiden te veel vindt.
  2. Denk goed na over de planning van 1 januari, als dat onduidelijk is vergroot dat de spanning op 31 december.
  3. Laat 31 december een rustige dag zijn , veel mensen willen nog van alles regelen en familie bezoeken. Dit kan echter ook voor veel spanning zorgen.
  4. Sommige kids vinden de onverwachte knallen van het vuurwerk heel vervelend. Helaas kan je die niet weghalen… blijf het gevoel en de spanning echter wel erkennen. Ga naast het kind staan en vertel wat je hoort en ziet en wat het is. Relativeer de situatie maar negeer het niet.
  5. Bespreek van te voren wat er precies gebeurt om 24:00. (Champagne, handjes geven, kusjes/knuffels geven, “gelukkig nieuwjaar” wensen). Wat wordt er precies van het kind verwacht op dat moment?

Naast deze tips heeft Jonneke dus ook bij ieder feest rijtjes met “wel of niet”  opgesteld. Heel handig om even kritisch naar jouw praktische uitvoering van het feest te kijken. Dus neem zeker nog even een kijkje op de site van Koekie. (Kinderen op eigen kracht in evenwicht) Je vind er ook artikelen over autisme en workshops rondom begeleiding, opvoeding en diverse trainingen.

 

 

Wil jij creatief aan de slag met taal en digitale tools?

Bekijk dan al mijntrainingen in de Digitaalspeciaal Online Academy!

Volg vanuit je eigen huiskamer op jouw eigen tempo en tijdstip mijn online trainingen en masterclasses.

Via deze mailinglijst ontvang je meteen een kortingscode waarmee je kortingen kunt krijgen tot 50%!
Ook ontvang je als eerste het laatste nieuws over de Digitaalspeciaal Online Academy.

Bedankt! Je bent succesvol ingeschreven. Ik beloof je dat ik je niet ga spammen, wil je echter toch uitschrijven dan kan dat natuurlijk altijd onderaan elke mail. Bij Gmail en Hotmail komen mijn mails vaak in SPAM terecht. Wil geen enkele mail missen? Voeg mijn mailadres dan toe aan jouw lijst met vertrouwde contacten of bij Gmail aan de mailbox Primair. Groet, Marita

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Leuk dat je er bent!

Delen mag natuurlijk!

Shares